Мер: Неједнакост руши капитализам

Француски министар финансија Бруно ле Мер рекао је да би капитализам могао да пропадне ако глобална неједнакост настави да се повећава.

Свијет 23.01.2019 | 07:26
Мер: Неједнакост руши капитализам
У говору поводом почетка француског предсједавања Г7 Ле Мер је рекао да ова група, која окупља седам економских сила, треба да размотри успостављање минималног заједничког корпоративног пореза и позабави се моћи коју имају велике мултинационалне корпорације.

"Капитализам мора поново себе да осмисли јер неће моћи да преживи растуће неједнакости широм свијета. Не можемо увијек да плаћамо за већи привредни раст уз све веће неједнакости", рекао је он.

Вјерује се да је неједнакост главни узрок раста утицаја популистичких странака у богатим земљама, што се посебно види на протестима "жутих прслука" у Француској, гдје су Емануела Макрона прозвали "предсједником богатих", јер је укинуо порез на богатство.

Са обзиром да Кина постаје главни извор финансирања за земље у развоју Ле Мер каже да је потребно да чланице Г7 усагласе међународне прописе инвестирања како не би стране економске силе могле да доминирају другима.

(Срна)

Коментари / 0

Оставите коментар