Нови споразум о јачању односа

- Немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Емануел Макрон потписали су данас нови споразум о јачању немачко-француских односа.

Свијет 22.01.2019 | 21:42
Нови споразум о јачању односа
Такође, тим споразумом двоје лидера шаљу позитивну поруку Европској унији, ослабљеној порастом национализама.

Француска и Немачка су се сложиле да прошире уговор о послератном помирењу из 1963. у настојању да покажу да је осовина Европске уније и даље јака, упркос нарастајућем еуроскептизму и национализму у неким другим државама чланицама.

Проширење Јелисејског уговора око којег су се сагласиле владе две државе, Меркел и Макрон су потписали у немачком пограничном граду Ахену, историјском симболу европског јединства, преноси Ројтерс. 

У тексту споразума, у који је агенција имала увид, стоји да ће "две државе овим споразумом проширити своју сарадњу у спољним пословима, пословима одбране, спољне и унутрашње безбедности и развоју, а истовремено ће заједнички радити на јачању способности Европе да делује независно". 

У Паризу је, из кабинета председника Макрона, раније саопштено да ће "проширење Јелисејског уговора помоћи европским силама да се ухвате у коштац са изазовима са којима ће се суочити у 21. веку" и да се овим споразумом предвиђа њихово "даље продубљивање заједничког ангажмана у циљу веће сигурности и даљег просперитета две државе у Европи која је још више суверена, уједињена и демократска". 

Проширењем овог уговора, који је договорен током прошле године, прецизира се и да ће један од приоритетних циљева француско-немачке дипломатије бити омогућавање Немачкој да постане стална чланица Савета безбедности УН, у телу у којем она већ годинама покушава да обезбеди већи утицај, а где су већ заступљени њени савезници САД, Велика Британија и Француска, наводи британска агенција. 

Поред САД, Велике Британије и Француске, сталне чланице Савета безбедности УН су Русија и Кина.

Ројтерс наводи да је, иако је јасно да ће и Немачка и Француска остати посвећене ЕУ и НАТО, овај споразум и јасан сигнал да ће две државе удружити напоре у борби са неким националистичким политичарима како би сачували Европску унију са 28 чланица.

То је јасна потврда да, суочавајући се с новим изазовима као што је администрација председника Доналда Трумпа у САД, или владе у Италији, Пољској и Мађарској, Меркел и Макрон не желе никакав напредак за еуроскептичне странке у Европском парламенту, оцењује Ројтерс.

Постигнути споразум две државе даље наглашава блиску сарадњу између обавештајних служби и полиције у борби против тероризма и организованог криминала, и посвећеност даљем економском приближавању две државе. Остале области сарадње које споразум укључује јесу култура, здравство, нове технологије и транспорт, преноси агенција. Ахен, место церемоније потписивања новог споразума, био је резиденција Карла Великог, франачког владара, познатог и као "отац Европе", пошто је успео да уједини већи део западне Европе почетком деветог века.

(Тањуг)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Сад

23.01.2019 07:43

смо јаци него икад, ..... оде све *ЕУ* у пм.

ОДГОВОРИТЕ