Сједење опасно по здравље, радите вјежбе макар из столице

Десет сати седења за радним столом повећава ризик од превремене смрти, показују научна истраживања. Иако се дуго веровало да је претерано седење штетно само за кичму, све је више студија које указују да је оно погубно за цео организам.

Здравље 22.01.2019 | 13:29
Сједење опасно по здравље, радите вјежбе макар из столице
Наиме, дуготрајно седење је уско повезано са опасношћу од појаве тешких болести, попут дијабетеса, срчаних проблема и лошег рада бубрега. Седење у столици пет дана у недељи доводи до укочености тела, скраћења мишића и болова у зглобовима.

Да би се ове последице избегле, важна је физичка активност. Уколико сте од оних којима стално недостаје слободног времена за рекреацију, препоручујемо да негативан утицај седења умањите седећи у столици.

Преносимо вам шест седећих вежби помоћу којих можете да ојачате мишиће стомака и избегнете кривљење кичме, које је прво у низу последица начина живота који подразумева много седења.

Ротирање трупа

Седите на ивицу столице са раздвојеним ногама. Руке опружите у равни рамена. Нагните труп благо ка напред и десном руком замахните ка левом стопалу док га не додирнете. Вратите се у почетни положај, па левом руком замахните ка десном стопалу. Урадите 20 понављања за сваку страну.

Подизање колена ка грудима

Седите на столицу. Исправите кичму, не ослањајући се на наслон столице. Стопала су на поду, размакнута у ширини кукова. Подигните десно колено ка грудима и истовремено увуците стомак. Приликом подизања ставите руке на потколеницу да бисте што боље истегли доње трбушне мишиће. Поновите вежбу 20 до 30 пута наизменично подижући леву и десну ногу.

Опружање ногу

Седите на столицу без ослањања на наслон. Рукама се држите за рукохвате. Савијте спојене ноге и привуците колена ка грудима, а затим их опружите. Поновите вежбу 10 до 20 пута.

Јачање бочних мишића

Седите на ивицу столице, кичму држите усправно. Ослоните се рукама на рукохвате. Нагните тело у страну, ослањајући се на један седални мишић. Спојите ноге и подигните колена ка грудима. Вратите се у почетни положај. Поновите вежбу нагињући се на другу страну. Урадите 10 до 20 понављања за сваку страну.

Подизање на руке

Седите на столицу без ослањања на наслон. Рукама се држите за рукохвате. Користећи снагу руку подигните задњицу. Останите у том полажају 15 до 20 секунди. Вратите се у седећи положај па поновите вежбу још три пута.

Лакат - колено

Седите на столицу, кичма је усправна, не ослањајте се на наслон. Дланове ставите на потиљак. Подигните десно колено ка грудима, а леви лакат приљубите уз десно колено. Вратите се у почетни положај. Поновите 15 пута наизменично супротан лакат - супротно колено.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар