ПС БиХ: Сједнице нема, али плата иде!

О политичкој кризи на државном нивоу довољно говори податак да је актуелни сазив законодавне власти до сада одржао само конститутивну сједницу, али су се о платама одмах договорили.

Босна и Херцеговина 22.01.2019 | 08:34
ПС БиХ: Сједнице нема, али плата иде!
Сједница тренутног сазива Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине, на којој су требала бити изабрана радна тијела, отказана је због тога што одређени број политичких странака није доставио своје приједлоге за чланове парламентарних комисија.

Прије свега, ријеч је о политичким странкама окупљеним око Савеза независних социјалдемократа (СНСД) који је отворено најавио блокаду рада Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ све док се не изврши избор новог сазива Савјета министара БиХ.

Због оваквог поступања, предсједавајућа Представничког дома ПСБиХ Борјана Кришто након сједнице Колегија Представничког дома ПСБиХ, којој су присуствовали и њени замјеници Денис Звиздић и Небојша Радмановић, одлучила је да откаже другу сједницу државног органа законодавне власти која је требала бити одржана 17. јануара 2019. године.

Међутим, политичке несугласице нису спријечиле државне парламентарце да ријеше свој радноправни статус у Парламентарној скупштини БиХ те на тај начин почну примати енормно високе плате из џепова грађана БиХ.

Сједница не може, али у вези плате сви се договоре

Колегиј Представничког дома ПСБиХ до сада је одржао двије радне сједнице на којим је углавном разматрао статусна питања новоизабраних парламентараца у формама рјешења о стицању статуса стално запослених парламентараца, рјешења о праву на разлику плате, накнаду трошкова смјештаја, накнаду за одвојени живот и посјете породици, накнаду за кориштење приватног возила у службене сврхе и слично.

Прва сједница челника Представничког дома ПСБиХ одржана је 18. децембра 2018. године и на њој је разматрано 18 рјешења везаних за радноправни статус изабраних посланика, док је на другој сједници одржаној 16. јануара 2019. године разматрано 12 таквих рјешења.

Све политичке странке апсолутно су сложне и на вријеме достављају сву потребну документацију која ће њиховим посланицима омогућити примање плата већих од 5.000 КМ.

У исто вријеме у Парламентарној скупштини БиХ није чак конституисана ни Комисија за припрему избора Савјета министара БиХ с обзиром на то да је конститутивна сједница ове комисије прекинута након што СДА, ХДЗ и СНСД нису успјели осигурати већину која ће изгласати предсједавајућег и замјенике предсједавајућег Комисије за припрему избора Савјета министара БиХ. Од 28. децембра 2018. године државни парламентарци нису поново покушали конституисати ово радно тијело.

О обиму политичке кризе у Босни и Херцеговини довољно говоре компаративни подаци о одржаним сједницама Представничког дома ПСБиХ у прошлом мандату, односно у мандату од 2014. до 2018. године.

Државни парламент у прошлом сазиву конституисан је 9. децембра 2014. године, а тренутни сазив 6. децембра 2018. године. До краја јануара 2015. године прошли сазив Представничког дома ПСБиХ одржао је чак пет сједница, док је тренутни одржао само конституирајућу сједницу.

Може и горе

Већ 29. децембра 2014. године прошли сазив Представничког дома ПСБиХ оформио је парламентарне комисије, а до краја јануара 2015. године разматрао је тачке попут Приједлога закона о измјенама и допунама Закона о платама и другим накнадама у судским и тужилачким институцијама на нивоу БиХ, Извјештаја о извршењу Буџета институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2013. годину и давања сагласности на бројне међународне уговоре.

Да све још увијек није тако црно, показује примјер засједања Представничког дома ПСБиХ у мандатном периоду од 2010. до 2014. године. Овај сазив одржавао је конститутивну сједницу у два наврата и то 30. новембра 2010. године и 22. децембра 2010. године. Прва сједница након конституисања у овом сазиву одржана је 22. јуна 2011. године.

(БН/Клиx)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Миско

22.01.2019 08:00

Оде ли Милица љепотица у бању мало да се одмори? Или је неуморна на бранику отадзбине?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смислов

22.01.2019 10:48

Сада су притисци на РС најјачи и тад не иде на одмор док не одбије све нападе. Само да је Руси не украду.

Name

Ефикасан лијек

22.01.2019 08:24

Треба заврнути ММФ-славину, смањити јацину рингле на јединицу и пустати да крцка босански лонац лагано..

ОДГОВОРИТЕ
Name

оптимист

22.01.2019 08:33

Да је имало морала и правде, ако не раде нема ни плате! Кад би тако било видјели би ви како они јуре трце ! под хитно увести нацин да се то заустави и напокон доведу до памети сви ти "дезертери" ако су тако достојанствени и ако им је то нацин протеста нека и плате се одрекну све док не успију! али све дају осим да пуне дзепове и соле памет овом напаценом народу! фуј багро ви сте дно дна сви који се тако понасате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

22.01.2019 09:23

Звиздић замјеник ПС БиХ и предсједавајући СМ, опа 2-е плате, као и многи други, еј не 1 већ 2 плате. Најбоље да овако остане пуне 4 год како каже гос Комшић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смислов

22.01.2019 10:46

Нису они криви већ половина која годинама гласа за њих и она друга половина која фол нема за кога и не занима их политика. Двије половине су цијело легло мишева. Па она Марковићка и Мајкићка као да су тамо балзамоване,толико су дуго тамо.

ОДГОВОРИТЕ