Ко ће купити акције "Љубије"?

Тридесетог јануара ове године на Бањалучкој берзи биће одржана продаја државног капитала у Руднику жељезне руде Љубија. У питању је 65 одсто акција, а почетна вриједност је 69 милиона марака. Међутим, још увијек се званично не откривају фирме у чије руке би могле да оду државне акције овог предузећа.

Република Српска 21.01.2019 | 19:03
Ко ће купити акције "Љубије"?
Рок за достављање документације заинтересованих страна за куповину рудника Љубија истекао је 17. јануара. Међутим из Инвестиционо развојне банке Републике Српске не саопштавају детаље. Медијима је само саопштено да се за учешће на аукцији пријавио један правни субјект.

Документација ће бити прегледана и анализирана с циљем провјере испуњености квалификационих критеријума и у складу са њима и евентуалног издавања потврде заинтересованом лицу која му омогућава учешће на аукцији.

Као главни конкуренти се помињу Митал и Израел инвестмент група. Директор Митала у Приједору, раније је потврдио медијима да мисли да је његово матично предузеће доставило документацију и да ће највјероватније учествовати у аукцији. Из Израел инвестмент групе кажу да су тражили продужење рока за достављање документације.

Из синдиката Арселор Митала подржавају продају оним партнерима са којима би рудник наставио да ради и који би покренуо нову производњу у руднику у Љубији. Међутим, страхују да би овакав начин продаје једно од најважнијих предузећа за приједорску регију могао да препусти некоме коме вађење и продаја рудних сировина није примарна намјера.

Посљедњи покушај продаје Љубије у мају 2017. године, изазвао је жестоке трзавице између коалиционих партнера СНСД-а и ДНС-а. Тада је Влада Републике Српске  акције Љубије хтјела да прода Израел инвестмент групи, међутим та намјера у Нродној скупшитни није добила подршку довољног броја посланика. Након тога Влада је избацила Рудник жељезне руде „Љубија“ са листе стратешких предузећа, чиме је омогућена приватизација без сагласности Народне скупштине РС.



БН ТВ

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

сто цуте

21.01.2019 18:22

ДНС гдје пропадосте па се не огласавате ...да нијесте уцуткани парама .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједор

21.01.2019 20:01

Битно је да се држава намири за оно што јој припада а не днс странка зајено са Миталом и радницима мрвице.Платити пун порез и поштовати налаз инспекције два пута,

Name

Xx

22.01.2019 00:11

Нити Митал испуњава прописе, нити је са њима склопљен пошен уговор, а још мање је коректна ова понуда тзв. ,,израелаца“. Но, шта ћете када имате свијест каква јесте код људи, и политичку банду.

Name

Треба продати

22.01.2019 06:57

Ма дајте.Да је Митај хтио купити купио би.А никог не рачуна да ће име Израел Инвестмент Гроуп у Тел Авиву имати изузетно значење.Полако са тлапњама.

Name

Народ

21.01.2019 18:31

Мислис опозиција вам помогла тада да се скине са листе за продају! Ово се зове хампа коме це опет милиони у дзепове,днс-у или снсд-у. Какви сте ви лопови,а ти сто воде рудник директорцици су мали људи,образа немају,ради лицног интереса и плата од десет хиљада еура имају улогу посредника у криминалу.све се зна!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градјани Приједора!

21.01.2019 18:33

Размислите добро да ли це те дозволити да Љубију "купи" тј. преотме старац од 98 година ција фирма нема никакве везе са том граном индустрије, а сто је основни услов продаје и да је поклони својој церци Ариели. То су оне паре које је узео од нас за непостојеце представниство у Израелу, за ста смо му ми као награду направили маузолеј у Бањалуци. Јос це те за директора добити познатог лактаског криминалца Зељка Милинковица, који је нераздвојни пријатељ тог истог Ливнеа. То је онај исти Зељко Милинковиц, који вец другу годину заредом за 9. јануар на паради носи заставу Републике Српске испред лазних ветерана Дуска Вукотица, а сви знају да се ради о ноторном криминалцу и ратном дезертеру, сто мозе да потврди и Приједорцанин Дусан Бериц, који је тог криминалца Милинковица морао отјерати из јединице током рата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорчанин

21.01.2019 19:58

Битно је да се плаћа порез и да се запосле људи а не као до сад да се тали старкеља Павић и љигавац Јелача као да је то њихова ћаћевина!

Name

Тотал Дамаге

21.01.2019 20:25

Након сто нам је Павао покаменио главну улицу ПД-а и осликао неколико мурала на фасадама сивим од кисе и година слиједи сада Додига да нам нас Приједор даље разградјује са "коалиционим партнерима" за тотално унистење..

Name

ре Приједорцанин

21.01.2019 21:23

Ливне сигурно неце запосљавати људе, а ни плацати порез. За све недостатке досадасњег пословања Митала одговорни су Ранко Цвијиц и Драган Микеревиц, који су током приватизације омогуцили пропусте за висемилионске накнаде у своје приватне дзепове. О томе је цесто говорио и писао Мирко Сасиц.

Name

Бреакинг Неwс

21.01.2019 18:33

Нема у РС висе стратеских предузеца. Има само јос понесто за поткусуривање до трансе медјународног монетарног фонда (ММФ). РС је супља и свана и изнутра (мислим финанцијски).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

21.01.2019 18:57

Јос једно церупање у најави. Једина златна кока која јос није оцерупана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

21.01.2019 19:20

Све продат у приватне руке: Доста тога сви би на дрзавне јасле. У ЕУ све је у приватном сектору .

Name

Корисни Идиот

21.01.2019 20:00

Зако је 007. Треба и електропривреду продати, ха, ха..

Name

реалност

21.01.2019 20:02

Баја ће растурити ове локалне ликове што се тале у руднику а порез држави се мора платити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

21.01.2019 20:37

РУДНИК ЋЕ КУПИТИ ОНАЈ КОМЕ ДОЗВОЛИ ВЛАСТ.ЗАТО ШТО ЈЕ СВЕ У ЊИХОВИМ РУКАМА.ТО ЗНАЈУ И ПТИЦЕ НА ГРАНИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

22.01.2019 07:15

Неце нико ниста купити, отеце га метузалем, а сто це отјерати вец постојецу реномирану фирму одатле, јер то и јесте циљ! Није ни цудно да је један устаса водио 100 Срба на кљање, такав смо народ. Како је могуце да један цовјек од 98 година прави дар-мар по Републици, док нам млади са дипломама дрзавног факултета (дакле правим дипломама) иду у иностранство да буду тамо физицки радници и да се никада висе не врате?

Name

Марко

22.01.2019 06:28

Продузите да ови Милини израелци могу документацију склепати,како це доставити сокументацију кад немају рударске референце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

22.01.2019 16:18

Да, Да и елекропривреду продат, они су нај повластенији ,и нај плаценији у БиХ. Засто велко питање. Сви би ми да радимо у елекроП. Сви знамо да је то златна кока, и да су то добре јасле.