Почиње Свјетски економски форум

У Давосу данас почиње Свјетски економски форум, мјесту у којем се окупљају свјетски челници и гдје се говори о стратегијама будућности и покушавају наћи одговори на актуелне проблеме.

Свијет 21.01.2019 | 10:39
Почиње Свјетски економски форум
Овогодишњи састанак Свјетског економски форума (WЕФ) у Давосу биће усмјерен на дугорочне глобалне проблеме попут климатских промјена, најавили су организатори уочи скупа, а на којем неће бити кључних свјетских вођа укључених у тренутне кризе.

Челници САД-а, Француске, Русије и Кине неће бити међу 3.200 судионика који ће расправљати о питањима као што су напетости између Вашингтона и Пекинга, те оних с Москвом и западним војним савезницима.

Амерички предсједник Доналд Трамп отказао је долазак у Давос због блокаде владе око изградње зида на граници са Мексиком, док његов француски колега Емануел Макрон има посла с протестима "жутих прслука", јавља Н1.

Међутим, самит пословних челника и политичара у швицарским Алпама окупиће представнике више од 100 земаља, међу којима њемачку канцеларку Ангелу Меркел, јапанског премијера Шинца Ејба, предсједника Израела Бењамина Нетанахјуа и авганистанског предсједника Ашрафа Ганија.

"Ако погледате уоколо, видјећете да су сви заокупљени управљањем кризама", рекао је оснивач WЕФ-а Клаус Шваб новинарима у сједишту организације недалеко од Женеве.

Додао је да у Давосу желе дугорочан поглед на то.

Давос би требао бити мјесто гдје се челници баве ширим питањима, нагласио је Шваб, попут будућих учинака садашње дигиталне револуције који су сажети у тему садржаја овогодишњег састанка: "Глобализација 4.0: Обликовање глобалне свјетске архитектуре у доба четврте индустријске револуције".

(Фена)

Коментари / 0

Оставите коментар