ВИДЕО: Мајмуни животиње године

Посјетиоци бечког зоолошког врта Шенбрун сваког дана могу да уживају у дуету гибона Раоа и Сипура. Гибоне у животињском свијету називају и шумским пјевачима. Та угрожена врста мајмуна је сада проглашена за "Зоо животињу 2019. године".

Забава 21.01.2019 | 07:28
ВИДЕО: Мајмуни животиње године
"Гибони спадају у групу малих мајмуна. Многи људи нису свјесни њихове угрожености као што је то случај код великих мајмуна, орангутана или горила", каже Реџина Крамер, кустос за заштиту врста у зоолошком врту Шенбрун.

Сваке године Зоолошко друштво за заштиту врста и популација (ЗГАП) бира "Зоо животињу године" како би се скренула пажња на угрожене врсте, саопштено је из Еуроцомм-а.

У бечком Шенбруну живи породица бјелоруких гибона: Рао и Сипура са младунчем Саја рођеним у августу 2017. године.

Гибони су моногамни и јако територијални. Бране своје границе енергичним визуелним и вокалним испољавањем. Могу се чути и на раздаљини од око километра, а у томе се удружују и парови и млади.

Постоји укупно око 20 врста гибона. Сви су под озбиљном пријетњом изумирања. Главни разлог за то је сјеча шума у југоисточној Азији.

Криволов такође представља огроман проблем, а кампања "Зоо животиња године" подржава два пројекта на отвореном: уточиште у Лаосу, гдје се обучени ренџери боре против криволова, и шумско подручје у Вијетнаму, гдје постоји светиште од гибона са једним подручјем више од 120.000 хектара. Зоолошки врт Шенбрун финансијски подржава пројекат.