''На вези'': Трамп и Ердоган о Сирији

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган рекао је Доналду Трампу у телефонском разговору да је Турска спремна да преузме обезбеђивање Манбиџа без одлагања.

Свијет 21.01.2019 | 07:26
''На вези'': Трамп и Ердоган о Сирији
То је саопштено из кабинета председника Турске, преноси Ројтерс.

Наводи се да је Ердоган казао да је "напад у којем је четворо припадника америчког (војног) особља убијено прошле недеље у Манбиџу био чин провокације са циљем утицања на Трампову прошломесечну одлуку да повуче трупе САД из Сирије".

Ројтерс подсећа да се Манбиџ налази под контролом наоружаних формација повезаних са курдским Јединицама за заштиту народа (YПГ) које имају подршку САД. 

Наводи се да су ове формације прошлог месеца позвале сиријског председника Башара ал Асада у подручје око тог града како би предухитрили потенцијални турски напад. 

Бела кућа саопштила је да су се председници САД и Турске, Доналд Трамп и Реџеп Тајип Ердоган, договорили да наставе настојања за долазак до испреговараног решења за североисточну Сирију које одговара безбедносним потребама обе земље, преноси Ројтерс. 

У саопштењу које је прочитала портпаролка Беле куће Сара Сандерс, наводи се такође да су Трамп и Ердоган изразили заједнички интерес за ширење америчко-турске трговине. 

Наводи се да је Ердоган у телефонском разговору упутио саучешће Трампу због смрти четири америчка држављана у Манбиџу у Сирији, страдалих у нападу бомбаша самоубице изведеном у среду, за који је одговорност преузела Исламска држава.

(Тањуг)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Митрослав Лажањски

21.01.2019 09:34

Дрзава стварно мора имати јаку војску и доста пара да би могла да контролисе територију неке друге земље нароцито у ратним условима.Турску це то прилицно да коста а у питању је мала територија плус је сусједна земља.

ОДГОВОРИТЕ