Продају стоку због наоружања

Мјештани куршумлијских села револтирани су због обавезе замјене оружаних листова новим биометријским, јер им је, какао наводе, скупо и немају средстава да то плате.

Србија 20.01.2019 | 18:30
Продају стоку због наоружања
Закон о оружју задао је велике муке сељацима.

Власницима оружја Закон је понудио три варијанте, да пререгиструју оружје, да га врате, или да залију цијев. Међутим, мјештани куршумлијских планинских села кажу да било шта да одаберу, много ће их коштати.

Ове куршумлијске горштаке нови оружани лист коштаће више и од предвиђеног, јер за љекарско увјерење морају да путују у Прокупље или Ниш, у Блаце на обуку, а чак у Крагујевац ако се одлуче на заливање цијеви на оружју. Кад се све сабере, цифра је много већа. Без пушке, поручују сељаци, немоћни су да одбране стоку од вукова, који не презају да нападну и човека.

Живота Јевремовић (72) из планинског села Игриште, код Куршумлије, каже да у куршумлијским планинским селима, готово свака кућа има једну или више ловачких пушака. У питању су старији људи, који живе медју дивљим звјерима у планинама, гдје им је ватрено оружје неопходно. Они сада морају да иду на обуку за руковање ватреним оружјем, да ваде љекарска увјерења и то све у другим градовима, па ће их све то много коштати.

"За пререгистарцију једне пушке треба издвојити око 30.000 динара. А, где је пут до града, па у друге градове за разна уверења, потврде, прегледе, полагање. Моја пензија то не може да окрпи, па сам одлучио да продам свињу, коју сам утовио за клање, и да платим ту глобу", рекао је Јевремовић.

Мјештанин села Влахиња Милован Тодоровић (65) казао је да без пушке није сугуран у селу, његова пензија не може отплатити ни друге дажбине, а о пререгистрацији не може ни да размишља.

"Ја имам 15.000 динара пензију, недавно ми повећали за 500 динара, а сада ми траже 30.000 динара за пушку. Таксу за телевизију нам повећали, а треба да живимо ја и супруга, да једемо хлеб и макар млеко. Како и на шта да расподелим пензију", жали се Тодоровић.

Мјештанин Игришта Слободан Урошевић (65) сматра да је Закон о оружју неправедан према сељацима, који једва састављају крај с крајем.

"Пољопривредни производи обезвређени, пензије оду на дажбине, сада и овај намет за оружје. Постало је све неиздрживо. Кад нам све узму, појешће нас овде вукови и лисице", рекао је Урошевић.

Становник планинског села Жегрова у куршумлијској општини Вујадин Николић (60) навео је да су ловачке пушке, неопходне због чопора вукова, који у планинским селима стално сију страх, нападају и кољу стоку.

"Ево данас смо ту видели чопор вукова, пролазили ту и ономад и прошлу ноћ у потрази за храном. Да немамо, човек да нема пушку, зло. Како да одбранимо овце и осталу стоку. Голим рукама, ако нам узму пошке. Комшији ономад вук упао у тор", испричао је Николић.

Милован Тодоровић из села Влахиња казао је да ће да узме брусилицу и да исјече цијев, на крају крајева.

"Зашто да ми узму пушку, зашто да ми узму новац, зашто да ме кажњавају. Ја хоћу да платим, али да то буде пристојна цена коју могу да поднесем, а не да платим 30.000, две моје пензије, па да трпим гладан", казао је револтирани Тодоровић.

Његово мишљење дијеле и комшије других села. Вујадин Николић из Жегрове има двије пушке, па ће морати да плати дупло, али ће се, како каже, одлучити на необичан корак.

"Ја ћу да узмем чук и да јој слепим цев па ћу да им однесем да вратим. Нек ме терају да лежим у затвору, ја друго не могу", рекао је Николић.

Грађани који посједују ватрено оружје до 5. марта би требало да замијене оружне листове за нове биометријске. У супротном, слиједи одузимање оружја и новчана казна која је од 5.000 до 150.000 динара. Међутим поједини медији најавили су да ће рок пререгистрације бити продужен за годину дана.

(Бета)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

сРБИН

20.01.2019 17:46

АКО , неко мисли да није глоба - вара се ; и ја сам предао пуцаљку милицији , а они то (вјерујем) препродали !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пзд

20.01.2019 20:07

Разоружавање народа ве¢ видјено

Name

Ре Србин

21.01.2019 04:03

нема ста да сумњас. Сво исправно орузје кога се градјани одрекну се препрода од стране командира полицијских станица. То сви знају.

Name

СТОЈАН

21.01.2019 09:54

Причала ми БАКА да пред онај ИИ свјетски рат Хрвати-Усташе од Срба одузимали оружје (сјекире, кухињске ножеве, и неке боље алатке) а сада је исто Усташе владају......

Name

Нострадамус

20.01.2019 17:57

Харац народе Харац

ОДГОВОРИТЕ
Name

слобода

20.01.2019 20:28

Разоружавање да се народ не може одбранити од окупације и диктатуре...свака тоталитарана и окупаторска власт се плаши само човека са пушком,зато ово и раде!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дора.

20.01.2019 20:52

Које глупости пишеш.

Name

Гик

21.01.2019 08:52

Доказ да су Вучић и Миле иста говна, то са пројектом отимања новца од грађана је уграђено и у Српској пљачка трећег рајха немаш пара да платиш или не можеш птоћ љекарски због неке глупости или ниси у земљи онда мораш да преда оружје полицији које си ти купио 7 они га касније продају... И грађанима карина... Само смишљају намете, порезе

ОДГОВОРИТЕ
Name

YУКА

21.01.2019 11:23

нема ова Србија гора беда од нас. Чуј пензија 15.000- 20.000 динара.па то је 250 КМ. Пуу. Јебем ти стандард.

ОДГОВОРИТЕ