Најбоље шансе за споразум

Косовски предсједник Хашим Тачи сматра да су планови о размјени територија са Србијом најбоља могућност да се напредује ка чланству у ЕУ и НАТО.

Србија 20.01.2019 | 15:10
Најбоље шансе за споразум
"Споразум би донео већу стабилност и мир у региону. Косову би то омогућило пријем у ЕУ и НАТО", рекао је Тачи, који је боравио у Бечу, агенцији АПА.

Он је истакао да неће бити никаквих етничких граница, већ да ће, како је рекао, "две земље" остати мултиетничке.

Према његовим ријечима одговарајући споразум би значио да између њих више никада неће доћи до рата.

"Грађани би живјели бољи живот, јер би споразум побољшао и економско стање, дошло би до стварања више радних места и границе би се отвориле", објаснио је Тачи истичући да је узор "европски модел".

Шансе за постизање успјешног договора, према његовом мишљењу, су никада боље, јер ЕУ и САД подржавају планове.

"Новина је да би и Русија била спремна да подржи споразум, који би двије стране прихватиле", тврди Тачи.

Он је истакао да је због тога важно да се искористи актуелни тренутак како би се постигао споразум који би био избалансиран и узео у обзир интересе обје стране.

"У прошлости таква велика спремност није постојала. Ако не будемо искористили ову шансу онда ће нас због тога наше становништво наредних деценија кунути", указује Тачи.

Споразум, према његовим ријечима, не треба само да изнова регулише ток границе.

"Не ради се само специфично о размјени територија, већ и о многим другим аспектима", објаснио је он.

Тачи каже да споразум треба да буде свеобухватни, који треба да се бави и другим питањима као што је и питање несталих соба у рату на простору бивше Југославије. Споразумом, такође, треба регулисати и културно насљеђе Срба на Косову. Биће, како најављује, и речи о економском развоју, као и о оним темама које су и даље отворене између Приштине и Србије.

"Споразум треба коначно да ријеши проблем и не треба да буде само привремена солуција", подвукао је он. Тачи је одбацио оптужбе да се залаже за "велику Албанију".

"Неће бити никакве 'велике Албаније', као што неће бити ни 'великог Косова'. Уместо тога тежимо ка интеграцији региона у европски простор", објаснио је он. Када је реч о трансформацији Косовских безбједносних снага у косовску војску, Тачи је рекао да се ради о оправданој одлуци суверене државе.

"Одлучио сам на основу жеље грађана Косова. Војска је мултиетничка и треба заједно са другим земљама, као и са Србијом и другима у региону да се бави обезбјеђењем мира. Наша грешка је била што нам је требало превише времена. То је одавно требало учинити", сматра Тачи.

(Агенције)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Ре

20.01.2019 14:59

Па наци ће Вучић нешто сто му неће одговарат па ће те тако продужити агонију Срба на Косову а са тиме своју предсједничку фотељу . Њих двоје су као и Бакир и Додик . Један без другога не би имали “материјала” да опстану на власти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Разлика

20.01.2019 15:23

Разлика је у томе што су Тачи и Бакир ратни злочинци а Вучић и Додик нису.

Name

Сое

20.01.2019 15:56

Доста негативног се мозе реци за Бакира, али ратни злоцинац није једна од тих ствари. Провео је цитав рат у трезору бројеци паре.

Name

Омексавају

20.01.2019 16:46

Сипци лагано, а јос це и висе, јос да се овај Вуцјо раније отрезни они би вец легли лод руду. Амери и Енглези несмеју прнути зато локусавају револуције у Бл и Бг.

Name

Ре

20.01.2019 17:47

А, шта то нуди ова битанга; да му дамо наше за наше? Шта то он хоће? То лагано сачекати до погодног тренутка и вратити земљу српску. Коме се не буде свиђало, ето му бијелог свијета.

Name

Горан

20.01.2019 18:37

Вучић нема сагласност српског народа да било шта поклања, то је све крвљу плаћено.

Name

Ре ре

20.01.2019 18:42

Отели нам земљу и сад се шире, траже још...а АВ им пружа руке?!

Name

Јаффа

20.01.2019 16:45

Аљек Вучи је велеиздајник!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дора.

20.01.2019 20:45

Нека се Албанци врати у своју Албанију одакле су дошли, Тадаће за владали мир Правда.

Name

Гиле

20.01.2019 16:50

Ово је Тачијева прича само за медије. Јер, ако би којим случајем и Вучић и пристао на размјену територија, Тачи би од Србије захтијевао да призна Косово, а то, бар за сада, актуелна власт у Србије енергично одбија. Једино рјешење је да Трамп натјера Тачија да не условљава Србију оним што је за њу (Србију) неприхватљиво.

ОДГОВОРИТЕ