Опрез: Расте број обољелих од грипа

Завод за јавно здравство Федерације БиХ потврдио је 21 случај грипа вируса типа А и регистровао тренд даљег раста обољелих.

Босна и Херцеговина 20.01.2019 | 10:42
Опрез: Расте број обољелих од грипа
Из Завода су навели да је од укупног броја обољелих код 13 случајева потврђен подтип Х3Н2, а осам подтип Х1Н1.

У БиХ је од грипа преминула једна особа, хиљаде је обољелих, домови здравља су пуни, а ситуација се стално прати, пише "Вечерњи лист" издање за БиХ.

Лист наводи да је главни талас грипа тек стигао и да ће трајати најмање двије седмице.

Институт за здравље и безбједност хране Зеница упозорио је да се грип не лијечи антибиотицима и да их не треба узимати без препоруке љекара.

У Служби за епидемиологију Института су савјетовали да особе које са симптомима грипа, али без компликација и погоршања симптома основне болести хроничних болесника треба да остану код куће и лијече се снижавањем температуре лијековима, одмором, лежањем и уносом довољне количине течности.

Препоручено је да се одржава лична хигијена и хигијена простора у коме се борави уз честа провјетравања и угодну температуру просторија.

(Агенције)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Саша

20.01.2019 09:55

Поред класичне грипе маха узима и стомачни вирус. Крене од једног укућанина(најчешће дијете), за 2 дана већ су обољели сви у породици.Знам неколико таквих случајева у посљедњих 7 дана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неђо

22.01.2019 01:30

Није то ништа кад човјек схвати каквих све смртоносних болести има а које дуго трају,попут ових што владају нама.Додогрип, Бакиргрип,Човичгрип, Комшичгрип итд.