БЛ: Борусија опет побјегла Бајерну на "плус шест"!

Минималну, али изутетно вриједну побједу забиљежила је Борусија из Дортмунда на гостовању РБ Лајпцигу (0:1) и то мајсторским поготком Аксела Витсела.  Не може им нико ништа, јачи су од “пластике”! Аксел Витсел стрелац за историјску победу Борусије над Лајпцигом - 1:0.

Фудбал 19.01.2019 | 21:21
БЛ: Борусија опет побјегла Бајерну на "плус шест"!
Нова година, стара побједничка Борусија!

Бајерн је синоћ славио у Синсхајму над Хофенхајмом (1:3) и надао се суботњем киксу Борусије у дербију против РБ Лајпцига, али га није дочекао, па су "милионери" поново побјегли баварском тиму на шест бодова разлике.

РБ ЛАЈПЦИГ - БОРУСИЈА ДОРТМУНД 0:1 (0:1)

Слободно се може рећи да је домаћи тим у најмању руку био равноправан, ако не и бољи ривал током већег дијела 90 минута утакмице на "Ред Бул Арени", али згуснут средњи ред и чврста одбрана гостију из Дортмунда нису допустили превелик број шанси испред Романа Биркија.

А оне прилике које су изабраници Ралфа Регника ипак успјели да створе, нису их реализовали због непрецизности Тима Вернера и Марсела Сабицера, док с друге стране, Дортмунд је погодио у право вријеме и онда додатно "напао" из брзе транзиције.

Кад то није успјевало, "милионери" су повукли ручну и чекали своју шансу да дотуку ривала из евентуалне контре, прекида или соло акције.

Гол одлуке припремио је капитен "милионера" у овом мечу Лукаш Пишчек, којем је ово био 200. утакмица у жуто-црном дресу.

Главом је пољски дефанзивац након центаршута из корнера у 19. минуту спровео лопту до Аксела Витсела, а Белгијанац је снажно шутирао искоса и уз помоћ пречке погодио мрежу домаћина - 0:1.

С обзиром да су гости са "Вестфалена" претходних 12 утакмица славили кад су на полувремену имали предност, много жешће су кренули у наставку и пропустили "меч лопту" већ у 53. минуту.

У мат позицији нашао се Максимилијан Филип, али је сјајно реаговао голман Петер Гулачи и оставио Лајпциг у игри.

Мађарски голман, али његов колега Бирки из Дортмунда обиљежили су добар дио другог полувремена и само захваљујући њима двојици није виђено још голова.

Посебно импресивна одбрана Биркија догодила се у 74. минуту кад је зауставио ударац Сабицера са десетак метара иако је нападач Лајпцига био потпуно сам и морао је много боље да реагује у овој ситуацији.

Најбољу прилику у 90. минуту да докусури домаћина, имао је Пако Алкасер, други стријелац Бундеслиге са голом заостатка за Србином Луком Јовићем из Ајнтрахта, али је његов ударац зауставила пречка, па је Шпанац остао на "коти 12".

Остало је 0:1 за 14. тријумф Борусије односно пети пораз Лајпцига. 

Надали су се у Минхену да би Лајпциг могао вечерас одмах да саплете јесењег шампиона на премијери и приближи их у лову на Борусију, али ђавола.

Милионери су и без капитена Марка Ројса (паузирао због повреде) славили као гости против најомраженијег ривала са 1:0 и показали да ће и током пролећа настојати да доминирају на немачким теренима.

За нова три бода побринуо се Аксел Витсел. Летошње појачање из Кине и вечерас је потврдило да је довођење на Весатфален био прави потез, па је прелепим ударцем у 19. минуту после корнера и гужве донео сва три бода свом тиму. Заслужено.

Борусија није надиграла Лајпциг, али је била боља, посебно у првом полувремену када су доминирали и диктирали дешавања на терену. Само један шут у гол упутили су домаћини у уводних 45 минута док је Борусија у том периоду стигла до гола и касније победе.

Нешто боље је Лајпоциг одиграо тек у наставку, али је бриљирао и голман Борусије Роман Бурки који је имао неколико маестралних одбрана. Најбољу шансу да Биковима донесе бод пропустио је Марсел Забицер у 74. минуту када му је чувар мреже гостију скинуо зицер са неколико метара.

Покушавали су у завршници и најбољи нападачи домаћина Вернер и Поулсен (овај други главом), али нису били прецизни. Милионери су им можда и свесно препустили иницијативу у наставку, али су се добро бранили, иако су опет играли без класичног штопера, па је Абду Диалоу друштво правио универзалац Јулијан Вајгл.

Борусија је најчешће претила преко Џејдона Санча и Марија Гецеа, који је играп шпица, а најбољу шансу за 2:0 пропустио је резервиста Пако Алкасер у 90. минуту када је погодио пречку.

Ово је прва победа Борусије над Лајпцигом на укупно тек трећем гостовању у историји. Знајући колико навијачи Милионера не воле "пластични" Ред Бул,вероватно и једна од најдражих ове сезоне којом остају на челу табеле са шест бодова више у односу на Бајерн и девет у односу на Менхенгладбах.

БУНДЕСЛИГА - 18. КОЛО:

Аугзбург - Дизелдорф 1:2 (0:1)
/Шмид 64 - Дукш 45, Раман 89/

Леверкузен - Менхенгладбах 0:1 (0:1)
/Пли 37/

Франкфурт - Фрајбург 3:1 (3:0)
/Халер 36, Ребић 40, Јовић 45 - Петерсен 69/

Хановер - Вердер 0:1 (0:1)
/Рашица 32/

Штутгарт - Мајнц 2:3 (0:2)
/Гонзалес 83, 85 - Аскасибар 22, Матета 28, Хак 72/

Лајпциг - Дортмунд 0:1 (0:1)
/Витсел 19/

у недјељу

Нирнберг - Херта 15.30

Шалке - Волфсбург

Одиграно у петак

Хофенхајм - Бајерн 1:3 (0:2)
/Шулц 59 - Горецка 35, 45+1, Левандовски 87/

ТАБЕЛА: Борусија Дортмунд 45, Бајерн Михнен 39, Борусија Менхенгладбах 36, РБ Лајпциг 31, Ајнтрахт 30, Волфсбург (-1) 28, Хофенхајм 25, Вердер 25, Херта (-1) 24, Бајер Леверкузен 24, Мајнц 24, Фрајбург 21, Фортуна Диселдорф 21, Шалке (-1) 18, , Аугзбург 15, Штутгарт 14, Хановер 11, Нирнберг (-1) 11.

Извор: мондо.ба/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар