АО: Серена прошла, Венус испала! И још...

Халеп на пола посла – "прегазила" Венус, чека је Серена! Румунска тенисерка, Симона Халеп, пласирала се у осмину финала Аустралијан опена победом над Венус Вилијамс у два одиграна сета. Серена 15. пут у каријери у четвртом колу Аустралијан опена! Серена Вилијамс победила је тинејџерку Дајану Јастремску и 15. пут у каријери обезбедила четврто коло Аустралијан опена. Свитолина у трилеру јача од повреде и Женг! Седма носитељка, Елина Свитолина, преживела је трочасовну борбу и повреду пре него што се пласирала у четврто коло Аустралијан опена.

Тенис 19.01.2019 | 13:15
АО: Серена прошла, Венус испала! И још...
Свитолина је добила сјајан трилер пун преокрета против Шауј Женг са 4:6, 6:4, 7:5 за два сата и 55 минута.

Украјинка је морала да се враћа из великог минуса – изгубила је први сет, у другом заостајала брејк, али је успела да избори трећи сет, без обзира на повреду.

Она је током читавог меча осећала болове у пределу врата и десног рамена. 

И у трећем сету је Кинескиња боље почела, имала чак два брејка вишка, али је Елина у једном "ролеркостеру" била боља и пласирала се у другу недељу турнира. 

Хсије јој "убијала" ритам, Осака направила велики преокрет! Четврта тенисерка света, Наоми Осака, пласирала се у четврто коло Аустралијан опена победом над Су-Веј Хсије са 5:7, 6:4, 6:1.

Осака је одиграла меч са много осцилација, али је успела да тријумфује после великог преокрета јер је имала сет и брејк заостатка.

Од почетка сусрета је било јасно да је чека тежак посао јер Су-Веј поседује јединствен стил игре на WТА туру којим просто убија ритам противника.

То је сјајно радила у првој фази меча и погађала неке невероватне ударце, што је фрустрирало Јапанку. Ипак, Наоми је стигла до ситуације да сервира за сет пошто је надокнадила гем минуса, после чега је уследила невероватна серија играчице из Кинеског Тајпеха. 

Вратила је брејк, онда новим дошла до првог сета, а фантастичних 20 минута је крунисала вођством од 4:1 у другом делу игре. 

Потпуно је одушевила навијаче несвакидашњим тенисом са много слајсева, миксом равних и спинованих удараца и била веома близу изненађења. Међутим, тада је Осака показала да има шампионски ген јер није одустајала од агресивних напада. 

Лоптице су сада почеле да завршавају тамо где треба и постепено се враћала – серијом гемова је дошла до изједначења у сетовима, а када је противници одузела сервис на старту трећег, било је јасно да је сломила отпор. 

Протутњала је кроз тај део игре и обезбедила дуел са бољом из дуела Ћианг Ванг – Анастасија Севастова.

Серена 15. пут у каријери у четвртом колу Аустралијан опена! Серена Вилијамс победила је тинејџерку Дајану Јастремску и 15. пут у каријери обезбедила четврто коло Аустралијан опена.

Серена је савладала младу Украјинку резултатом 6:2, 6:1 за само 67 минута игре.

Американка је одиграла колико јој је потребно да дође до убедљивог тријумфа, али се ни 57. играчица света није показала у лошем светлу.

Због треме и стегнутости дозволила је Вилијамсовој да поведе 4:0 у првом сету и од тог тренутка није било повратка, али је Дајана играла доста слободније. Погодила је неколико изузетно атрактивних винера и потврдила да ће у будућности на њу моћи озбиљно да се рачуна. 

С друге стране, освајачица 23 Гренд слем титуле наставља свој пут.

Не плаћи мала, бићеш велика! Серена је на крају тешила ривалку која није била ни рођена када је Американка освојила прву од 23 грен слем титуле. Поручила јој је да ће сигурно бити шампионка једног дана.

(16) Серена Вилијамс освојила је први од 23 грен слем трофеја пре скоро 20 година, у септембру 1999. на УС опену.

Њена данашња ривалка у 3. колу Аустралијан опена тада није била ни рођена.

Заправо, дошла је на свет неких осам месеци касније, 15. маја 2000. године, а ове зиме доживела је да се састане са, како је рекла, тенисерком због које је почела да се бави овим спортом.

После 65 минута неравноправног тениса на "Род Лејвер" арени у Мелбурну, 37-годишња Американка морала је да теши 19 година млађу Дајану Јастремску, која је у у сузама пришла мрежи да честита бољој.

Украјинка се није обрукала, али није била озбиљан ривал седмострукој освајачици "Ози опена" - 6:2, 6:1, што значи да се Серена у осмину финала пласирала после свега три сата и пет минута проведених на терену и девет изгубљених гемова.

СЕРЕНА: И ДАЉЕ ИМАМ ТРЕМУ ЗБОГ ВЕНУС

Од тога, један је био на њен сервис, у мечу 2. рунде са Ежени Бушар (79. WТА), који је трајао 71 минут и био завршен резултатом 6:2, 6:2. Млађа од сестара Вилијамс почела је први грен слем у сезони "чишћењем" Татјане Марије (73. WТА) за 49 минута игре резултатом 6:0, 6:2.

Тек сада, тачније у недељу ујутру по средњеевропском времену, прва фавориткиња женског сингла имаће озбиљну ривалку са друге стране мреже.

"И даље имам трему када играм против Венус", рекла је Серена са осмехом пред прилично попуњеним трибинама на највећем стадиону у Мелбурн парку, прижељкујући још један "класик" са старијом сестром.

Ипак, није било ни наговештаја 31. окршају славних тенисерки, јер је (1) Симона Халеп без проблема и прилично убедљиво савладала седмоструку грен слем шампионку уз само један препуштен сервис гем - 6:2, 6:3.

Венус је у Мелбурну играла два финала, 2003. и 2017, а у наставку турнира по навици ће остати на трибинама и бодрити млађу и успешнију сестру.

Млада тенисерка из Одесе, која је 2016. играла финале јуниорског Аустралијан опена, допутовала је у Мелбурн као 57. на WТА листи и направила два велика подвига до дуела са Американком - у првој рунди победила је ветеранку из Аустралије, шампионку УС опена из 2011. године, Саманту Стосур, а потом још једну искусну тенисерку, (22) Карлу Суарез Наваро из Шпаније.

Халеп на пола посла – "прегазила" Венус, чека је Серена! Румунска тенисерка, Симона Халеп, пласирала се у осмину финала Аустралијан опена победом над Венус Вилијамс у два одиграна сета.

Халеп је рутински победила Венус по сетовима 6:2, 6:3 за један час и 18 минута игре и заказала дуел са другом сестром Вилијамс, једном од најбољих тенисерки у историји тог спорта Сереном Вилијамс.

Халеп је доминирала од почетка све до самог краја, поготово приликом сервиса ривалке. Направила је чак пет брејкова, а Венус се само у једном гему током трајања дуела није суочила са брејк приликама. 

Симона, која брани финале из прошле године, игра са Сереном у другом мечу заредом против сестара Вилијамс. Млађа од сестара је у трећој рунди избацила младу Дајану Јастремску. 

Венус је добила прва три, а потом изгубила наредна три дуела са Румунком, која је прошле године играла финале у Мелбурну и доживела пораз од (3) Каролине Вознијацки.

Када смо већ поменули шампионку, она је јуче остала "без круне" после дуела са (30) Маријом Шараповом.

Серена прошле сезоне није учествовала у Мелбурну, јер је три и по месеца раније на свет после драматичног порођаја донела кћеркицу Алексис Олимпију. Американка, која је у међувремену претекла Штефи Граф (22) на вечној листи освајачица грен слем турнира, у последња три учешћа на Аустралијан опену играла је финала и два пута освојила пехар.

Победу је остварила и некадашња финалисткиња УС опена Медисон Киз. Она је лакше него што је очекивано елиминисала белгијску тенисерку Елис Мертенс, 6:3, 6:2. 

Киз у осмини финала игра против Украјинке Елине Свитолине.

КОЛИКО ТЕНИСЕРКАМА ОСТАЈЕ ОД БРУТО ПРЕМИЈА?

Наградни фонд 107. аустралијан опена увећан је за 14 одсто у односу на прошлу сезону и износи 62.500.000 аустралијских долара (39.375.000 евра) за све конкуренције, сингл, дубл, микс, јуниоре, ветеране, итд. Према тренутном курсу, један аус долар вреди 0,63 евра. 

Тенисерке које су избориле пласман у осмину финала обезбедиле су 180 WТА поена и награду од 163.000, док ће елиминисане у 3. рунди морати да се задовоље са 90 бодова и 97.000 евра. Шампиони у синглу освојиће 2.583.000 евра, финалисти упола мање.

Колико тенисерима и тенисеркама остаје од премија у Мелбурну? 

За награде до 90.000 аустралијских долара (56.700 евра), порез износи 32, преко те суме 37 одсто. Када се од бруто премије одбије порез, учесници подносе списак трошкова које су имали током борвака у Аустралији (смештај, тренери, физиотерапеути, остало) и та сума им се рефундира.

Резултати 3. кола:

петак/субота

(4) Наоми Осака - (28) Су-Веи Хсије 5:7, 6:4, 6:1
(6) Елина Свитолина - Шуај Женг 4:6, 6:4, 7:5
(13) Анастасија Севастова - (21) Кијанг Ванг 6:3, 6:3
(16) Серена Вилијамс - Дајана Јастремска 6:2, 6:1
(12) Елизе Мертенс - (17) Мадисон Киз 3:6, 2:6
(1) Симона Халеп - Венус Вилијамс 6:2, 6:3
(18) Гарбиње Мугуруза - Тимеа Бачински 7:6 (7:5), 6:2

касније

(7) Каролина Плишкова - (27) Камила Ђорђи

четвртак/петак

(15) Ешли Барти - Марија Сакари 7:5, 6:1
(11) Арина Сабаленка - Аманда Анисимова 3:6, 2:6
Александра Саснович - Анастасија Пављученкова 0:6, 3:6
(3) Каролине Вознијацки - (30) Марија Шарапова 4:6, 6:4, 3:6
(5) Слоан Стивенс - (31) Петра Мартић 7:6 (8:6), 7:6 (7:5)
(8) Петра Квитова - Белинда Бенчић 6:1, 6:4
(19) Каролин Гарсија - Данијел Роуз Колинс 3:6, 2:6
(2) Анђелик Кербер - Кимберли Бирел 6:1, 6:0

Парови осмине финала:

субота на недељу

(8) Петра Квитова - Аманда Анисимова
(15) Ешли Барти - (30) Марија Шарапова
(5) Слоан Стивенс - Анастасија Пављученкова
(2) Анђелик Кербер - Данијел Роуз Колинс

недеља на понедељак

(4) Наоми Осака - (13) Анастасија Севастова
(6) Елина Свитолина - (17) Медисон Киз
(7) Плишкова/(27) Ђорђи - (18) Гарбиње Мугуруза
(16) Серена Вилијамс - (1) Симона Халеп

Елиминисане носитељке:

прво коло

(10) Дарија Касаткина
(14) Јулија Гергес
(22) Јелена Остапенко
(25) Мухаела Бузарнеску
(26) Доминика Цибулкова
(32) Барбора Стрицова

друго коло

(9) Кики Бертенс
(20) Анет Контавејт
(23) Карла Суарез Наваро
(24) Лесија Цуренко
(29) Дона Векић

треће коло

(3) Каролине Вознијацки
(11) Арина Сабаленка
(19) Каролин Гарсија
(21) Кијанг Ванг
(28) Су-Веи Хсије
(31) Петра Мартић

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар