Три стотине дана Правде за Давида

Република Српска 19.01.2019 | 11:35
Три стотине дана Правде за Давида
Рад Окружног јавног тужилаштва у Бањалуци у предмету убиства Давида Драгичевића био је тема данашње конференције за медије коју је организовала група „Правда за Давида“. Већ 300 дана се ова група, уз породицу покојног младића, бори за то да његове убице буду пронађене и кажњене, а након конференције за медије издали су и саопштење које преносимо у цјелини: 

-Како су истакли представници групе Озрен Пердув и Драган Дабић, ова заједница опстаје упркос све тежим и бруталнијим нападима, а то што Давор Драгичевић тренутно није у могућности слободно дјеловати их посебно обавезује да истрају у својој борби за истину и правду.

Чланови групе су јавност подсјетили на бројне пропусте у истрази, почевши од 24. марта, када је након шест дана потраге, пронађено тијело Давида Драгичевића у кориту ријеке Врбас.

„Након проналаска беживотног тијела на терен су изашли између осталих дежурни тужилац и мртвозорник. Мртвозорник је тада утврдио да тијело није било дуже од 36 сати у води и оно што је најбитније – прегледао је све џепове покојника и изјавио да у њима није било мобилног телефона и осталих ствари које се касније појављују на обдукционом столу. Тај извјештај мртвозорника је нестао и основано сумњамо да га је неко намјерно склонио у страну, јер се не уклапа у званичан сценарио представљен од стране појединаца из институција“, наводе из „Правде за Давида“, питајући Тужилаштво ко је одговоран за овај пропуст и шта је предузето по том питању.

Након проналаска тијела огласио се МУП РС, а затим и министар унутрашњих послова РС Драган Лукач, који су тврдили да је смрт наступила утапањем, те да "не постоје ни најмање индиције да се ради о убиству".

„Други примјер уплитања у истрагу је позив тадашњег предсједника РС Милорада Додика, упућен министру полиције, да се 'обави додатна експертиза смрти'! Да ли је он овлаштен да усмјерава истрагу? И откуда право полицији да извршава наредбе предсједника Републике Српске о предузимању истражних радњи? Да је тужилац радио свој посао, истрагу не би водила полиција, него он, са тимом најбољих тужилаца. Да је радио свој посао, јавно би реаговао на саопштење министра полиције о узроку смрти Давида Драгичевића и рекао му да одлуку о резултатима истраге по закону доноси тужилац, а не министар. Такође, морао је јавно реаговати и на уплитање предсједника Републике у истрагу“, сматра група „Правда за Давида“.

Обдукција Давидовог тијела рађена је 25. марта, на захтјев дежурног тужиоца. Подсјећамо, обдукција се ради искључиво по наредби Тужилаштва и налаз се доставља искључиво овој институцији. Међутим, дан након обдукције МУП РС организје конференцију за медије, којој први пут у његовој каријери учествује и обдуцент.

„Он тада, а без одобрења Тужилаштва, износи детаље из обдукционог записника у јавност. Конференција се одржава без присуства онога који је једини овлаштен да коментарише случај и квалификује дјело, а то је тужилац. Случај је готово па затворен тим даном. Давид је проглашен провалником и његова смрт је окарактерисана као задес. По њима, све је било јасно и све је било утврђено. Постављамо јавно питање тужилаштву - шта сте предузели по питању одржавања такве, слободно можемо рећи, скандалозне пресс конференције?“, питају чланови групе.

Обдукциони и реобдукциони налази тврдили су да је Давид био под утицајем опојних дрога ЛСД и марихуане. Под притиском јавности и због упорности Давидових родитеља, касније се испоставило да је налаз лажиран, те да Завод за судску медицину РС чак нема потребне апарате за ове врсте анализа. Што се тиче наводне провале у кућу породице Рађен, за шта је оптужен од стране МУП-а РС, довољно је рећи да увиђај није ни рађен, те да на предметима изузетима из те куће није пронађен Давидов ДНК.

„Оправдано закључујемо да је некоме било у интересу да криминализује жртву Давида Драгичевића. Питање Тужилаштву – шта сте предузели у вези са наведеним? Знамо да је била подигнута оптужница против обдуцента који вршио обдукцију, али касније је републичко Тужилаштво обуставило истрагу. На томе је све и завршено“, наводе Пердув и Дабић.

Међу пропусте у истрази сврстава се и губитак Давидовог доњег веша, због чега је подигнута оптужница против двојице крим-техничара.

„По признању крим-техничара који су депоновали Давидове ствари, они су доњи веш свјесно бацили. Узимајући у обзир какву доказну снагу доњи веш има, ми оправдано сумњамо да ово није посљедица немара, већ свјесно учињен потез. Тужилаштво јесте подигло оптужницу против двојице крим-техничара, али тек након шест мјесеци, под притиском јавности и упорношћу Давидових родитеља“, истичу они.

Због случаја Давида Драгичевића Народна скупштина РС формирала је Анектни одбор, како би се утврдиле све релевантне чињенице у вези са страдањем овог младића. Одбор је закључио да постоје основи сумње да је Давид убијен, да би неколико дана након тога исто то потврдило и Тужилаштво, те донијело одлуку о спровођењу истраге против НН лица. То је пробудило наду грађана да су институције након 100 дана притиска јавности почеле да раде свој посао.

„Оно на чему је Тужилаштво тада темељило своју одлуку јесте изјава свједока у близини наводно опљчкане куће, која је кобне ноћи чула буку, галаму, свађу неколико лица, а затим и снажан пад некога у воду. Тужилаштво сматра да је тај неко управо Давид и то поткрепљује некаквим снимцима из улице у којој се десила крађа, а на којима се, по мишљењу Тужилаштва налази управо он. Тужилаштво тврди да је на основу досадашње истраге утврђено да 'постоји основа сумње' да је 18. марта око 4.00 часа, у близини рјечице Црквена у Бањалуци, дошло до вербалног и физичког сукоба Давида са неколико особа. Вријеме које је наведено поклапа се са временом Давидове смрти, које је у Потврди о смрти навео и сам обдуцент, мада сваки лаик зна да ниједан обдуцент, чак ни у филмовима, не може утврдити вријеме смрти тачно у минут“, истичу из групе „Правда за Давида“.

Према новој верзији догађаја, Давид је бјежао од НН лица, при чему је пао низ стрму обалу ријеке Црквене, након чега се утопио. Остављена је могућност и да су га НН особе гурнуле у Црквену. У овом сценарију је спорно неколико ствари. Прво, изјава наводног свједока је узета крајем марта и почетком априла. Зашто је Тужилаштво тек након три мјесеца одлучило да покрене истрагу? Затим, снимци за које се тврди да приказују Давида како улази и излази из куће Ђорђа Рађена, изузети су од стране самог Рађена, по инструкцији полицијских инспектора

„Основни суд у Бањалуци је утврдио и да није јасно због чега је Ђорђе Рађен поступао по налозима полицијских службеника и за њих прикупљао доказе, када он није ни полицијски службеник, нити овлаштена особа за такве радње. Затим, вјештак из Словеније који је анализирао снимке јасно је изјавио да се на основу предочених му снимака не може утврдити идентитет особе. Тужилаштво је у септембру подигло оптужницу против Алена Кукућа, комшије Ђорђа Рађена чија је кућа наводно опљачкана, оптуживши га за кривично дјело 'помоћ учиниоцу послије извршеног кривичног дјела', иако се у том моменту не зна ко је тај починилац“, кажу они, додајући да је Кукић први коме је одређен притвор због овог случаја.



У притвору је провео скоро два мјесеца, да би Основни суд у Бањалуци утврдио да је Окружно јавно тужилаштво Бањалука осумњичило Кукића на бази приче која није била поткријепљена доказима. Став Основног суда Бањалука био је да Тужилаштво није понудило ниједан доказ у прилог тврдњи да је убијени Давид Драгичевић 18. марта 2018. године у вечерњим часовима био у Улици Велимира Јањетовића Јање, односно да је Драгичевић младић са капуљачом којег су наводно снимиле надзорне камере са два објекта у поменутој улици. Кукић се терети да је брисао одређене дијелове снимака са видео надзора, а на којима се, наводно, врло могуће, виде управо лица која су довела до убиства Давида Драгичевића. То су управо она лица из изјаве горе поменутог свједока на којој се темељи тужилачка наредба о провођењу истраге против НН лица.

„Једноставно се закључује да Тужилаштво чини све да материјално покуша поткријепити ту врсту сценарија која је представљена јавности од самог почетка. Међутим, приликом одлуке о продужењу притвора Кукићу, Основни суд у Бањалуци констатује, а на основу изјава неколико свједока који су власници спорних видео надзора, да у критичном периоду никаква лица нити возила  нису примијећена на снимцима, а која би се могла довести у везу са убиством Давида Драгичевића. Вијеће Основног суда Бањалука је утврдило да се спорни догађај није ни одвијао онако како га је Тужилаштво описало у предлогу за одређивање притвора Алену Кукићу. Судије су истакле да Тужилаштво није доказало верзију да су Давида Драгичевића непозната лица натјерала или гурнула у набујалу Црквену. На тај начин, пао је у воду тужилачки сценарио. Оправдано сумњамо да је и изјава наводног свједока, на којој се темељи тужилачка одлука о спровођењу истраге, само дио слагалице унапријед креираног сценарија“, говоре Пердув и Дабић у име „Правде за Давида“.

Адвокат породице Драгичевић, Ифет Ферагет, сматра да се истрага не води у адекватном смјеру и да се упорно покушава доказати нешто што је унапријед пројектовано. Група пита зашто се наредба о спровођењу истраге није темељила на изјави свједока који је кобне ноћи видио пребијање особе на паркингу код Металске школе, за које сумњају да је управо Давид Драгичевић. Ни данас, тачно 300 дана од срамне конференције за медије, те првог окупљања групе „Правда за Давида“, јавност и даље нема информације у којем смјеру иде тужилачка истрага.

„Страхујемо да би се истрага могла водити против непознатог учиниоца све док случај не застари. Сматрамо да је ово црвени аларм за Високо судско и тужилачко вијеће. Оно би, ако држи до дигнитета правосуђа, требало би чим прије да преиспита рад надлежног Тужилаштва које води предмет Драгичевић, како због јавности, тако и због угледа правосуђа које је, без дилеме, један од најтрулијих стубова власти у БиХ“, говоре позивајући се на ријечи судије Суда БиХ Бранка Перића, који истиче да је „шетање предмета по институцијама опробан механизам куповања времена до застаре кривичног гоњења“.

Група “Правда за Давида” такође пита шта се дешава са тужбама које су поднијели Давор Драгичевић и Боро Радовановић заједно са неколико хиљада грађана. Тужбе су поднесене у августу, а до дана данашњег, чак пет мјесеци касније, подносиоци нису позвани од стране институција.

„Такође, шта ћемо са душевним патњама родитеља убијеног Давида, који нису имали времена да оплакују и жале за својим сином, већ су морали да се свакодневно боре против напада званичника, који су неосновано представљали њихово дијете као наркомана и крадљивца? Шта ћемо са незаконитим и пријетећим саопштењима објављених на званичној страници МУП-а, чиме се грађанима поручује да ће своје мишљење о раду институција и појединаца у институцијама морати доказивати пред судовима и поткрепљивати материјалним доказима, док ће у супротном сносити санкције? Тиме се јасно види да је МУП РС себи додијелио надлежности оптужења, пресуђења и санкционисања. Да ли се те пријетње остварују кроз инструменте који кориштени 25. децембра на грађанима који само указују на корумпираност и неспособност система који би требало да их штити?“, питају из групе „Правда за Давида“.

Спорна је и изјава Милорада Додика, који је навео да је Окружно јавно тужилаштво Бањалука “кључни субверзивни и антирепублички елеменат” и главно место кривице за све што се дешава у случају “Драгичевић”, те да људи у тој правосудној институцији треба да буду смијењени и утврђена одговорност за њихово непоступање. Чланови групе питају да ли је то напад на уставни поредак или јавно уплитање политике, која је на све начине искористила и родитеље и савјесне грађане који их несебично подржавају.

„Да ли је гласно узвикивање ријечи 'правда' и 'истина' од стране грађана, који само желе да укажу на сву корумпираност и неспособност система, заиста разлог да се они хапсе и третирају као највећи криминалци, а затим да добијају затворске и новчане казне? Као патриоте и легалисти позивамо институције, као и све часне и поштене људе које раде у њима, да се придржавају закона, како у случају убиства Давида Драгичевића, тако и што се тиче оптужби за рушење уставног поретка. Сматрамо да ће поступајући тужилац донијети наредбу о обустави истраге јер нема никаквог кривичног дјела нити његовог покушаја“, истичу Дабић и Пердув.

Како су закључили, група „Правда за Давида“ се нада да ћемо се као друштво успјети изборити за слободе грађана, које су загарантоване уставом, као и за рјешавање убиства Давида Драгичевића, те тако донијети душевни мир овој породици, али и вратити институције у уставно-правне оквире.

„Правда и истина немају алтернативе за слободно друштво свих нас“, поручили су из "Правде за Давида".


 
БН ТВ

Коментари / 64

Оставите коментар
Name

✊✊✊

19.01.2019 10:45

✊✊✊Правда за Давида и његову породицу✊✊✊

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирза

19.01.2019 12:53

Правда за дзенана

Name

Правда За Давида!!!

19.01.2019 13:07

Подрска породоци и Давору.А ова организација "правда за Давида"губи смисао својим извињавањем мупу.Због цега?Зато сто су тукли недузне старце.Изгубицете много цланова с тим.

Name

реално стање

19.01.2019 13:11

Влада се гадно уплела у слуцај, али нема адекватног зртвеног јарца па преостаје умјесто истраге само обструкција. Друго рјесење не постоји, инаце падају велике рибе из врха! Наравно да је то непремостив проблем у цијелом слуцају.

Name

БЛ

19.01.2019 14:08

Без правде нема реда, без реда и закона , истих за све, ни друштва ни државе! А управо у тој држави живимо!

Name

Ја

19.01.2019 17:47

Правда за Дзенана ,Правда за Давида

Name

БАЊАЛУЧАНИН

21.01.2019 08:36

НАЖАЛОСТ:Симбол Бањалуке је СПЕЦИЈАЛАЦ СА ДУГАЧКИМ ПЕНДРЕКОМ, који је намијењен поштеним грађанима који желе само истину и правду.

Name

ПРИЈЕДОР

21.01.2019 11:33

А шта нам ради Бисерка и њени синови.

Name

Цоол

19.01.2019 10:46

Тузиластво је само себе ставило у ову позицију јер нису имали петље да поставе МУП на право мјесто у истрази вец су се ставили у слузбу појединаца из полиције. Срамота је да се господар истраге понаса као дресиран пас у односу на Лукаца и да ради против остеценог. Ако муп управља тузиластво, а тако изгледа, ми смо пропали нацисто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цом

19.01.2019 10:51

Тужилаштво и МУП јавно извињење родитељима и градјанима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рт

19.01.2019 10:57

Правда за дзенана

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.01.2019 11:46

Правда за Давида, Џенана, Јована, Николу и сву убијену дјецу ✊✊✊!

Name

Тигар

19.01.2019 10:57

Гацо помагај,мене оптужују за убиство.Морацу проговорир.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦООЛ 1

19.01.2019 13:27

Браво Цоол, кратко и јасно си рекао суштину проблема. Додао би, полиција спроводи оперативну истрагу и кроз те активности прикупља обавјештења и доказе и уз извјештај их достављају Тужилаштву на оцјену, дакле Тужилаштво је субјекат правног дијела истраге и на основу оцјене доказа подиже оптужницу или издаје наредбу за спровођење истраге или наредбу за предузимање мјера и истражних радњи. У конкретном случају, учесници оперативног дијела истраге (МУП) су упропастили истрагу, а Тужилаштво није благовремено реаговало, (као и у дотадашњој пракси) па су у овом случају истрагу довели у питање, рекао би да су од предмета направили вашариште и срамоту и тога се требају стидити они који спроводе истрагу (МУП и Тужилаштво), који су нанијели штету и срамоту и урушили углед овим институцијама и Р. Српској. Да се разумијемо, срамота их не амнестира од одговорности за кривична дјела, ометање истраге, или прикривање или помагање или несавјестан рад у служби или злоупотреба службеног положаја или овлашћења или неко друго кривично дјело. Из моралних разлога многи су се требали повући са функција. Зна се зашто неће, зато што је овај начин рада постао модел понашања у нашем друштву и ко би се одрекао "дебеле" плате. Овај начин рада и понашања није само у предмету Драгичевић, већ је нажалост и у другим предметима истраге, убиство Бранислава Вулетића "Вулета" и Сање Миловић, Милана Јосиповића, Срђана Кнежевића, мр Ристе Југовића, начелника ЦЈБ С. Сарајево Жељка Марковића, Љубише Савића "Маузера", супружника Микице и Жељка Тодоровића, Срђана Ђурића, Милијана Маринковића, Ратомира Рате Спајића, Младена Ћехе и Маријане Ковачевић, Момира Андрића, Горана Петровића "Кркље", Милана Вукелића, Рушка Пајића, Небојше Чубриловића, Милана Вујчића, Чеде Ђокића, случај Николе Ђуровића и других тешких и сложених кривичних дјела. Дакле да се разумијемо нема савршеног злочина већ има лоша истрага. Због ове лоше истраге, многи предмети се заборављају и разводњавају, а у неким кривичним поступцима падају пресуде и наступају посљедице. Људи из ове струке би коначно требали да се пробуде и да се чује њихов глас, а не да слушамо паушалце, не одговорне, бахате, тзв. "експерте и стручњаке" за безбједност и које какве савјетнике и оне који спроводе самовољу. Сви умишљени да нешто знају, а не схватају да се кроз истрагу увјек нешто научи и да много тога има што не знамо и да треба стално учити. Без надзора и контроле и санкционисања нема напредка. Рад, ред и дисциплина, дакле Лукачу упитно је знање, стручност и храброст руководног кадра у МУП. Р. Српска се брани и гради и учвршћује на људским вриједностима, поштујући Устав и Закон. Гдје су патриоте у МУП Р. Српске?

Name

Ух

19.01.2019 11:12

Нема гдје нису погресили и ми лајици видимо..А замислите ста тек струка види..Приватлук као све..Неко се стити..Моцан

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

19.01.2019 11:21

Цитирам "Страхујемо да би се истрага могла водити против непознатог уциниоца све док слуцај не застари "Питам "дали је могуце да убиство застаријева?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мртав Ладан

19.01.2019 17:41

да,убиство,као и остала кривицна дјела имају рок застаре за гоњење према уциниоцима,иако се тај рок мозе прекидати разним радњама правосудних органа

Name

једноставно

19.01.2019 18:26

Убиство никада не затаријева! У Њемацкој се на основу нових сазнања и техника прате нека убиства дузе од 20 година!

Name

Нострадамус

19.01.2019 20:29

И ја мислим да убиство не мозе да застари али посто се то ради у насој лијепој Републици Српској код нас је све могуце. На крају це мо сами себе унистити.

Name

М М

19.01.2019 11:27

Давиде, Нас Сине Видис сине, ту, у рају преко рајске долине нас док гледас, сијевас, сновима док нам лутас мозес ли да схватис, прихватис какво дјело стварас, пробудјену нацију, за ИСТИНОМ рацију, будни док те сањамо сви МИ, у дуси насој, срцу, постали смо, Сине, ТИ. Ни сањао ниси колико си вриједан, такав мио, добар и цедан невин као свака суза бола, народа овог насег, напаценог о туго моја, којег ујединио си, видис ли, ратове насе кретенске заборависмо као један док стојимо с тобом се Сви поносимо! У даљине док стремис ни сањао ниси толико далеко да мозес да летис, као један док стојимо с цасцу и људском добротом насег народа поносног којег бијес, сузе и туга као ерупција вулканска, судбинска стависе у невољи уз мајку твоју, уз твога Лава, уз твог тају. Када Народ сиром насих простора Заурла Багро Доста, погани злоцинацка, одвратна и васе је просло, богатство васе, багро, народу припада, Истина и Правда стици це вас попут бумеранга, стици це вас казна заслузена нигдје се , убице, сакрити нецете осрамотили сте своје дијете, убили НАМ СИНА, као пса, народ вам то не опраста, е сада је, марво, ДОСТА!!! Таји твом, мами мозда се дана једног у снове напокон мир врати, кад лет твој, мили мој, у гнијезду смираја заувијек заврси, мозда тада схватицес никада да умро, СИНЕ, и ниси јер народ твој пруза руку спаса, ИСТИНА да се дозна и испуни ПРАВДА. Схватицес да вјецно цес да зивис у срцима насим, СИНЕ, сузе док брисем не могу, као људи многи, од туге да дисем… Бијес помијесан са тугом, зеља за истином и правдом као мац судбински висице изнад њихових глава, марво то вам јос један ТАТА, запамтите, обецава!!! Никада тајо неце бити сам иако је прави ЛАВ, ујединио си народ сав, дусо наса дивна наци цес ти смирај кад људској погани додје крај, Правда и Истина за насег сина стизе као васа судбина, сака ова пркоса, боли и поноса за вјеке вјекова, Багро, вам то обецава!!! Марио Марусиц

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

19.01.2019 11:53

Браво

Name

Или

19.01.2019 12:54

Није он твој син будало он је даворов И сузснин

Name

Бања

19.01.2019 11:32

Гдеје Дадо да ријеси проблем.он све мозе ,он све зна

ОДГОВОРИТЕ
Name

педја

20.01.2019 23:47

200% миле све зна о убиству Давида

Name

НЕНА

19.01.2019 11:32

ПРАВДААААААААААААААА

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРАВДА! ✊

19.01.2019 11:35

ПРАВДА ЗА ДАВИДА ✊! ПРАВДА ЗА СВУ НАШУ ДЈЕЦУ ✊! ПРАВДА ЗА СВЕ ДОБРЕ ЉУДЕ ✊!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кочићев вијенац

19.01.2019 11:36

Истина и правда за ДАВИДА ✊! Правда за сву нашу ДЈЕЦУ ✊! Правда за ДОБРЕ ЉУДЕ ✊! МАМА СУЗАНА, ТАТА ДАВОР И СЕСТРА ТЕОДОРА НИКАДА НЕЋЕ ОСТАТИ САМИ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б. Л.

19.01.2019 11:43

Бурле, спаваш ли мирно??? ПРАВДА ЗА ДАВИДА ✊✊✊! ПРАВДА ЗА СВУ НАШУ ДЈЕЦУ ✊✊✊! ПРАВДА ЗА ДОБРЕ ЉУДЕ ✊✊✊! УБИЦЕ, стићи ће вас казна!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Једини захтјев:

19.01.2019 11:48

Ухапсите и осудите убице и сауцеснике!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСТИНА И ПРАВДА ✊

19.01.2019 11:49

ИСТИНА И ПРАВДА ЗА ДАВИДА ✊!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗАШТО???

19.01.2019 11:52

ЛУКАЧУ, МАЈМУНЕ, ЗАШТО НАМ УБИЈАТЕ ДЈЕЦУ??? ПРАВДА ЗА ДАВИДА ✊ И СВУ НАШУ ДЈЕЦУ ✊!

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

19.01.2019 11:52

Једног дана цемо дебело залити сто нисмо сами ово расцистили,него смо допустили да нам то свјет уради...мада истини за вољу то сами нисмо у стању урадити

ОДГОВОРИТЕ
Name

wее

19.01.2019 11:54

Правда за Давида

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лила

19.01.2019 11:54

Истина и правда за Давида!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ужас!!!

19.01.2019 11:57

Туга до неба! Породици желим само да истрају у овој борби. Истина и правда за ДАВИДА! Подршка храбрим родитељима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

001

19.01.2019 11:58

Ја стварно не знам дал постоји неко ко мозе да натјера власт да ријеси убиство ДАВИДА јер они су ти који дрзе све у својим рукама! Сви знају да је убијен и ником ниста!!! Јел могуце то ? И толики су страх утјерали народу у кости да људи се боје и телефоном да прицају! Страсно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда

19.01.2019 12:00

✊✊✊

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВЕНДЕТА

19.01.2019 12:22

ПУТ ДО ПРАВДЕ ЗАУСТАВИТИ НЕЦЕ НИКО! УБИЦЕ И САУЦЕСНИЦИ, СТАВИЛИ СТЕ ЈАРАМ И БРУКУ СВОЈОЈ ДЕЦИ ЗАУВЕК, УБИЛИ СТЕ ДЕТЕ КРВНИЦИ! ПЛАСИТЕ ЛИ СЕ БОГА???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љиља

19.01.2019 12:43

Жалосно. Као друштво смо тотално потонули.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда

19.01.2019 12:47

ИСТИНА И ПРАВДА за ДАВИДА!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требава

19.01.2019 12:48

Правда за Давида и Џенана! Правда за све!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда

19.01.2019 12:56

Правда! Правда! Правда! Правда ! Правда!Правда!

Name

Ух, ух

19.01.2019 12:59

Ја поуздано знам, да је" милорад додик", господар зивота и смрти у РС-у. Теско нама с њим и свима онима, који га подрзавају. На све стране јад и цемер. Незапосленост, одласци вани, најмање пензије, десетине хиљада ради за 400 км, цијела привреда у колапсу, зељезнице, суме, електро систем, здравство, банке, ма свуда трулез. Народ завадјен, дезорјентисан. Он, мало, мало, па несто слави а тамо опет привилеговани, све с грбаце напаценог народа. Његова породица зиви краљевски. Сину повољни кредити, тендери итд, а око њега се накотило много таквих, алавих и бијесних. Могао бих овако у недоглед....И на крају, јос једном, велико ПОСТОВАЊЕ за све ове ДОБРЕ И ПЛЕМЕНИТЕ људе, који се окупљају и пале свијеце. Они су ЕМБРИОН тренутно једине свјетлости у свему овоме!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јово

19.01.2019 13:28

Све ти знас само цекам такве да ми казу истину, небих знао да не видјех твој коментар који је висе него глуп.

Name

за Јово

19.01.2019 15:54

А, ста црни Јово од овога није тацно,кази !

Name

Достојевски

19.01.2019 12:59

Злоцин и казна: "Не вриједја то,сто они лазу, јер лаз се мозе свагда опростити, лаз је мила ствар, јер води ИСТИНИ, Није то, него ме љути, сто лазу и властитој се лази клањају." Правда за Давида.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лејла

19.01.2019 16:50

Па како би они другације затаскали злоцин? Страсна истина! Браво за коментар.

Name

Пеђа

19.01.2019 13:05

26.03. са изишао да запалим свијећу за покојног Давида. Данас имам 300 разлога више да то учиним.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

19.01.2019 20:47

Тако је Педја сто вријеме висе пролази постоје и висе разлога да се подрзи ПРАВДА ЗА ДАВИДА

Name

Момо

19.01.2019 13:18

Правда за Давида!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Финис

19.01.2019 13:19

Група це успјети.Са свим овим десавањима и потенцијалом и упорносцу,цланова,породице и градјана.Убице и сауцесници,од притиска,неце имати сансе.Они својим нецовјецним поступцима,само продубљују свој јаз.Нема мирног сна,кад знају ста су урадили,,бесане ноци це тек доци.То није било обицно убиство,они то знају,али ИСТИНА И ПРАВДА се не могу новцем сакрити.Муп или Тузиластво,питање је сад?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

19.01.2019 20:51

Молим се богу да тако буде и да конацно народ изадје као побједник над овим фасистима у институцијама. Бозе правде а круха це бити.

Name

Ранко

19.01.2019 13:21

Тужилаштво се као и полиција нашло у позицији да води истрагу о догађају за који не постоји ни једна индиција да је ријеч о кривичном дјелу Притисак дијела јавности али и власти због избора довео је до тога да тужилаштво мора да измишља свједоке и догађаје како би јавности изгледало да се истрага води па су против неких лица чак и подизане оптужнице.Ствар је доста једноставна.Не постоје докази да је Давид Драгичевић уопште убијен иако то није сасвим искључено као могућност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истрага него ста!

19.01.2019 14:02

Наравно да докази не постоје када их је Гацо "изгубио", али и поред тога це птицице пропјевати кад-тад. Индикативно је то да МУП и туизиластво обмањују јавност, али питање је због цега? За паметног и висе него довољно.

Name

ДР

19.01.2019 18:11

Обзиром да користиш термин ''индиције '' мозе се претпоставити да несто разумијеш или покушаваш да разумијеш За људе који поштују струку има много индиција које је требало провјеравати. Међутим ''бањалучка'' пракса је одавно мимо правила струке ,уз обавезну констатацију ''КО ЈЕ.Е ТУЖИОЦА ''. Ово сто се сада догађа је последица тога. Тузиластво је годинама покривало глупости полиције и сада је навукло на себе љагу.

Name

Ре Ранко

19.01.2019 23:40

Немојте бити тако сигурни.

Name

Едо

19.01.2019 13:28

Срамота срамота ниста друго правда за давида и дзенана ✊✊✊✊✊

ОДГОВОРИТЕ
Name

децко

19.01.2019 13:48

Нисам мислио да цу ово икад написати... дзабе палите свијеце!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зло У Мупу И Власти Р СРБСЕ

19.01.2019 14:11

МАФИЈА ЈЕ ТО КОЛИКО СУ ЖИВОТА ОНИ УНИШТИЛИ И ЗАТАШКАЛИ АЛИ ОВАЈ ПУТА НЕЋЕ ИМ ПРОЋИ САМО ДО ПРАВДЕ ГРУПА ЗНА ДАЈЕ ВРХ МУПА УМИЈЕШАН У ЛИКВИДАЦИЈУ ДАВИДА КАО ВУКЕЛИЋА И ОСТАЛИХ НЕДУЖНИЈЕ ЉУДИ БАНДО ДОКЛЕ ЋЕТЕ НАРОДЕ НА НОГЕ БАНДУ У ЗАТВОР ЗАКОН НЕРАДИ УЗИМАЈТЕ СТВАР У СВОЈЕ РУКЕ И ПОСТАВИТЕ ПОШТЕНЕ ЉУДЕ НА ЊИХОВА МЈЕСТА ЊИХ У ЗАТВОР И САМО У ЗАТВОР

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

19.01.2019 16:09

Ово је само доказ колико смо то јаки борци били у том чувеном рату,а чије нам резултате воде хрватски потомци....док је било свега,из бивше Yуге,нико већи борац од нас не бијаше..Кад је требало ухватити се за грла јуначка,нестаде јунака...Е управо су ово потомци тих бораца који само причају и чувају своју позицију..Али ако,нека чувају,међутим када дође "вода"на њихова врата,тада ће видјети да је касно..ЗБОГ ОВАКВОГ ПОНИЖЕЊА СУ СЕ СРБИ,АЛИ ПРАВИ СРБИ ДИЗАЛИ НА УСТАНКЕ..ШТА ЈЕ ОВО ДАНАС..ГУМЕНА ГЕНЕРАЦИЈА КОЈА НОСИ ТЕЛЕФОНЕ И МЛАТИ СА ТРИ ПРСТА,БЕЗ РАДНИХ И БИЛО КАКВИХ МОРАЛНИХ ОДЛИКА...ДАНАС УОЧИ ВЕЛИКОГ СВЕТИТЕЉА,ПОЛА СРПСКЕ РАДИ ,ПА ЧАК И ОНЕ ГАЗДЕ ЧИЈИ ПРЕЦИ СУ СЛАВИЛИ СВ.ЈОВАНА..И ОНИ СЛАВЕ,АЛИ ДАНАС РАДЕ..ШТА ЛИ ТЕК ОМОГУЋАВАЈУ СВОЈИМ РАДНИЦИМА...ЧОВЈЕК ИДЕ ВЕЧЕРАС У НОЋНУ СМЈЕНУ-12 САТИ ,А СУТРА МУ СЛАВА,КАО И ГАЗДИ МУ..ЗАТО..ИЛИ НЕК НАМ ОВИ ГАВРАНОВИ КОЈИ НАС ЈЕДИНО НАДЛИЈЕЋУ ШТО ПРИЈЕ НАВУКУ КРАЈ ДА СЕ НЕ ПАТИМО ИЛИ ДА НАС ТУЂА ЧИЗМА ШТО ПРИЈЕ ПОКЛОПИ И НЕК СЕ ИЗДВОЈИ ЖИТО ОД КУКОЉА..ТЈ.РАДНИК ОД НЕРАДНИКА И ЧОВЈЕК ОД НЕЧОВЈЕКА..ПОТОНУЛИ СМО,НАЖАЛОСТ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина и правда

20.01.2019 11:14

И Бог се јави! Истина и правда! Правда за Давида! Правда за сву нашу децу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Часни и поштени

20.01.2019 11:28

Где су поштени из МУП-а? Где су часни људи из свих институција РС-а?... Јел ико напустио службу и приклонио се поштеним захтевима? ... Ово говори све о нама и нашем моралу, о јунаштву, херојству... СВИ смо одговорни за ово заташкавање ИСТИНЕ И ПРАВДЕ! Спавамо ли мирно? ... ИСТИНА И ПРАВДА! ПРАВДА ЗА ДАВИДА!... ПРАВДА ЗА СВУ НАШУ ДЕЦУ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦООЛ1

21.01.2019 18:47

У МУП-а више нема поштених, јер и они који су свјесни да влада не стручност, паушалност, нерад, не дисциплина, не одговорност и самовоља, ћуте и солидаришу се са таквим стањем, дакле влада она народна „радио не радио свира радио“, јер све је то плаћено и плата је редовна . Ти који ћуте су свјесни да у колико би изнијели да МУП не функционише у складу са струком и науком би сами себе обиљежили и били би изоловани. Зато су и они узели тактику солидарисања и „уста моја хвалите ме“, размишљајући како доћи на позицију начелника са још бољим коефицијентом и „дебљом“ платом. Тако да се овдје не може говорити о поштењу и поштенима. Да не генерализујем, предпостављам да неки појединци постоје који на неки начин критички наступају, али највјероватније и они воде рачуна с ким разговарају. Тешко ми је ово да кажем, али све ми више указује да у МУП РС тренутно нема јединствених инспектора, првокласних по убјеђењу, интелекту, моралности и истрајности и животној снази, да у складу криминалистичке струке у потпуности расвијетле случај Давида Драгичевића, Николе Ђуровића, тешко убиство Милана Вукелића, мр Ристе Југовића и других тешких и сложених кр. дјела, да их не набрајам, наравно да мислим и на кр. дјела против привреде и платног промета. Вођама овог друштва такви не требају, јер су се вође и у рату богатиле шверцом и наплаћивали милионе ДЕМ за не освајање територија између зараћеног народа и за пресељење народа са својих огњишта док су борци гинули. Те исте вође су током ових последњих 25 година регрутовали и профилисали своје послушнике и наследнике па и дан данас управљају и манипулишу са овим напаћеним народом. Нажалост те вође данас обједињују интересне групе, не могу рећи политичке партије, јер је најмање политике, под изговором да нам је потребно јединство. Какво црно јединство када је криминал и корупција подијелила ово друштво на сиромашне и богате. Нажалост, и борачка и пензионерска популација је дозволила да се са њима манипулише и да се уништи средњи сталеж. Без средњег сталежа нема државе и опстанка.

Name

Приједорцанин

21.01.2019 18:49

Правда за Давида! Рјесавањем овог слуцаја оцистице се РС од убица и криминалаца!! Подрска за групу из Приједора!

ОДГОВОРИТЕ