С љубављу до бизниса на селу

„Љубав према мужу и према животињама мотивисала ме да донесем ову важну животну одлуку. Свиђа ми се да живим у нетакнутом срцу природе, у земаљском рају, у царству цвијећа и зеленила и бљештавилу снијежних наноса, кад сјеверац зафијуче а ватра пламти у пећи поред врата", каже Татјана, показујући руком непрегледно пространство пропланака и шумарака под снијегом високим и до метар и по.

Република Српска 19.01.2019 | 10:53
С љубављу до бизниса на селу
– Љубав двоје младих оплемењена љубављу према селу и домаћим животињама опредјелила је Бана и Татјану Дачевић , који имају 24 и 21 годину, да се одрекну градског живота и породицу и лични бизнис подижу на огњишту својих прадједова.

Они су формирали за почетак стадо од шесдесетак оваца, расе праменка и руда, а планирају да га прошире и на стотину.



„Љубав према мужу и према животињама мотивисала ме да донесем ову важну животну одлуку. Свиђа ми се да живим у нетакнутом срцу природе, у земаљском рају, у царству цвијећа и зеленила и бљештавилу снијежних наноса, кад сјеверац зафијуче а ватра пламти у пећи поред врата", каже Татјана, показујући руком непрегледно пространство пропланака и шумарака под снијегом високим и до метар и по.

Татјана, док реже овчију стељу на столу, за изненадне госте, објашњава да нема предрасуде о мјесту живљења и да жели да своје снове снива тамо гјде јој је воља, далеко од градске вреве и урбаног начина живота.

Бане каже да су добро процијенили шта хоће и одлучили су да се баве узгојем оваца овдје гдје паше има у изобиљу и гдје могу солидно да зараде за простојан живот.



„ Ово је трећа година да смо овдје на селу, почели смо скоро од нуле а већ имамо завидан иметак. Добро знамо шта хоћемо, орни смо да радимо и знамо да ћемо успјети", додаје домаћин куће нудећи нас ракијом од шљиве пожегаче.

Ова дивна љубавна прича причана у бајковитом пејзажу у селу Поникве код Чајнича прочула се убрзо у граду под планином Цицељом.

„Кад човјек нешто ради с љубављу није ништа тешко, лијепо је кад имаш некога ко је пажљив према теби као што је мој супруг Бане и све нам је препреке лакше пребродити кад смо удвоје и кад се овако волимо", додаје Татјана.

Овај подухват двоје младих људи изазвао је посебну пажњу њихових вршњака у гради.

"Кад неком од њих причам гдје стално живим и шта радим не вјерују ми. Тек кад неког од њих доведем на моје имање и у ове прекрасне предјеле онда им постаје јасније зашто смо овдје и да се од овог посла, уз труд и рад, може зарадити кора хљеба", истиче Дачевић.



И док хране овце сијеном које су љетос накосили и воде их загрљени на извор још једном потврђују да их ништа не може поколебати и да ће остати да живе овдје у Пониквама гдје тренутно животари само понеко старачако домаћинство.

Дачевићи су се једино пожалили да немају адекватну шталу за овце али се надају да ће неко имати разумијевања за овај проблем и помоћи им да га ријеше.

Татјана је, иначе, студент Економског факултета у Новом Саду, који планира да ванредно заврши, а Бане је био познати фудбалер и играо је и у Београду.

Оставили смо Дачевиће да уживају у праисконском миру планине, младости и љепоти живљења удвоје уз своје стадо, шарпланинца Лава, старог пса Сивка, двије питоме козе и јагњад а посебно овнића Божу, који се на Божић родио.



БН ТВ

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Дијана

19.01.2019 09:57

Свака цаст људи! Да будете примјер другима да се све мозе кад се хоце. Узивајте у дивној природи и васој љубави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Такође

19.01.2019 10:37

И моја супруга и ја смо некад оставили град и отисли на село, љубав, идила, рај на земљи, прво, друго, треце дијете и тако продје 6 година, а онда додје вријеме да дјеца требају у школу, и сви наши снови падоше у воду... Школе пусте, и далеко од куће, није се могло допустити да дјеца пјесаче 6-7км и онда дај распродај стоку, иди опет у град, рмбачи код приватника за минималац.. једино нам остаје нада, нада да це мо доцекати пензију и вратити се поново у насе село, рај на земљи, само сто це тада бити аветињски пусто

Name

Ре Такодје

19.01.2019 12:02

Управо ти хтједох написати. Браво, или када би цијена јањаца била трострука да се може платитистановање дјеце близи школе и жена која им кува или обрнуто да мајка буде са њима а ћаћи да помаже друга младја око ;)

Name

роцк

19.01.2019 10:35

Браво млади људи. Цовјек и природа то је спој који је љековит. Свака цаст. Бог вам дао све сто замислите!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Врс Рви

19.01.2019 10:38

узивајте пар година, а онда слиједи сеоба, ил за БГ ил за Швабију

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истлна

19.01.2019 13:23

Они су заиста млади, имају младалачки елан и међусобну љубав, међутим живот није ни лак, а ни једноставан. Обоје ће овдје сазрети скупа, радити, борити се, добити дјецу, а кад дођу одлуке везано за школу, будућност дјеце, вјероватан је одлазак вани, јер ће и тад бити релативно млади. У сваком случају, нека им је срећно!

Name

ПРАВДА

19.01.2019 11:37

СВАКА ЦАСТ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ми

19.01.2019 12:33

Смо толико од Бога даровани, да зивимо на алсолутно најбољем простору за зивот. Медјутим бјезимо из те љепоте, да би развијали тудје земље и то вјековне непријатеље који управо и зиве "добро" јер су вјековима пљацкали нас народ и друге мале народе. Јос се дивимо својим непријатељима, а пљујемо своје претке. Ако се не покајемо и не опаметимо ми цемо нестати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

има тога

19.01.2019 12:52

Ја сам у рату и иза рата живио у граду у старој туђој кући као расељено лице. Послије рата је дошло вријеме чишћења минских поља и рушевина те обнове кућа и друге инфраструктуре па сам се вратио у своје село у ком сам живио до рата, опет у својој кући на својој земљи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворник

19.01.2019 14:24

Знаци свој на свом ах паса мој солидни нигдје љепсе ко на свом ах браво.

Name

Браво

19.01.2019 14:09

Радити што волиш је највећа срећа. Јесте, доћи ће изазови, дјеца, старост, али гдје тога нема. Пуно нас ради по 10-12 сати у градовима Запада и сања да се пензионише и живи са природом овако. Жашто не живјети тај живот сад. Одговор за то је имати сродну душу са којом почети овај живот. Браво!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојана

21.01.2019 09:13

Дивно, ви сте људи за пример и зелим вам сву среци, здравље и пуно добре деце... Свако добро...

ОДГОВОРИТЕ