Лоше да велики у БиХ тестирају моћ

Почасни предсједник Партије демократског прогреса, бивши члан државног Предсједништва и министар вањских послова БиХ Младен Иванић казао је да велике свјетске силе тестирају своју моћ на простору Босне и Херцеговине оцијенивши да такав тренд није добар за грађане.

Република Српска 19.01.2019 | 09:10
Лоше да велики у БиХ тестирају моћ
Он је нагласио да у том одмјеравању снага ''ми нећемо добро проћи''.

''Помало је Босна и Херцеговна постала простор гдје се велики сукобљавају, а ја то никад нисам хтио. Није добро кад велики тестирају своју моћ на нама. Босна и Херцеговина ће сигурно бити простор на којем ће се одмјеравати велики, а ми у томе нећемо добро проћи. Посјету господина Путина Београду видим у позитивном смислу, волио бих да је био и у Босни и Херцеговини, у Сарајеву или у Бањалуци ако је то могуће. Ја сам био у посјети Москви на почетку мандата и знам колико је позитивно кад имате сусрете у четири ока и кад можете направити одређене искораке'', рекао је Иванић гостујући синоћ на Н1 телевизији.

На питање како данас гледа на изборне резултате и пораз у трци за мјесто у Предсједништву БиХ, Иванић је казао да је ''направио спектакуларан резултат'' узимајући у обзир околности које су пратиле изборни процес.

'Кад погледате реални политички оквир и огромну пресију у јавности Републике Српске, злоупотребу јавних медија, куповину гласова, крађу - морам бити искрен и рећи да је 300.000 гласова спектакуларан резултат. Врло сам задовољан том подршком јавности. Резултати нису потпуно одразили стварно расположење људи. Било је људи који су повјеровали у Додикову причу да је бранилац Републике Српске и добар дио људи се опредијелио у том правцу. Оно што сам говорио у кампањи, да између мене и њега постоји велика разлика, ја нудим сигурност и стабилност, а он нуди неизвјесност и ризик. Имамо ситуацију у којој су многе врсте, надам се, само политичких конфликата могуће'', оцијенио је гост Н1 телевизије.

Иванић је, потом, остао и без мјеста у Дому народа државног Парламента. Како је казао, и на том случају било је јасно како добро функционише сарадња СНСД и СДА.

''Знао сам да ће ствари ићи тим путем, видљиво је да та сарадња између СДА и СНСД, оно што је СДА требало је тешка реторика Додика коју је он давао, а Додику је требала реторика СДА. Између тих партија и између лидеру Изетбеговића и Додика постоји нека мртва сарадња, не могу од тога побјећи нити ичим живим оправдати'', подвукао је гост Дана уживо.

Поновио је став да није за улазак Босне и Херцеговине у НАТО оцијенивши да је СНСД започео причу о МАП-у те да би је СНСД требао и завршити.

''СНСД је донио одлуку да БиХ треба поднијети захтјев за активацију МАП-а, познато је да је МАП тада одобрен. НАТО је одлучио да без књижења ативира МАП и да се направи тај план сарадње. Некоректно је очекивати да одлазећи Савјет министара донесе ту одлуку. Ако су могли да постгину неке договоре од избора новог Савјета министара, они морају што је прије направити Савјет министара и донијети одлуку. СНСД је започео ту причу, СНСД треба и да је заврши. Па на било који начин: да одобре или га одбаце'', додао је он и закључио:

''Мој став је - не. Једно је МАП и то је обавеза коју смо преузели. Док год је СНСД то рекао, МАП јесте међународнма обавеза од које се не треба бјежати, али то ње значи чланство. Ако мене питате, МАП јесте нека врста обавезе и то би СНСД морао уважавати, а што се тиче чланства, док све земље у региону нису, не треба да буде ни Босна и Херцеговина''.



(Н1)

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

007

19.01.2019 08:30

Иванићу,велики су на овим просторима одавно,није њима до нас,већ до њихових интереса.Питање је ,колико смо ми спремни да градимо своју садашњост,без њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оне

19.01.2019 09:01

Младене,зив си, гдје си био до сада,муслимани те изабрали као комсица,био си И остао марионета

Name

Ре оне

19.01.2019 09:40

Нек је теби Додик чувар Српске, па кад загусти побјеће као и прошли пут. А богами овај пут нико неће ратовати, ено му га Лукач и Игор нека ратују! Ионако су све присвојили.

Name

РОМАНИЈА

19.01.2019 16:49

Нас народ никад ниста не конта , невјероватно. СДА странци и босњацком руководству одговара да имају СНСД и Додика, хускацка реторика и поган језик , замјерање са западом, а ми цемо срби цех платити, потпуно одговара босњацима, да има културу и да је културан према западним дипломатама нама србима би било све идеално, овако својим лајањем и пљувањем це врло брзо укинути РС, зато га босњаци воле. Е мој глупи народе. Размисљајте мало

Name

Правда

19.01.2019 08:31

Требамо ми гледати себе овдје не Србију И друге НАТО значи стабилност и јача Економија

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре правда

19.01.2019 09:32

Мислиш стабилност као у Словенији и Хрватској , те у Црној гори и Македонији хахахахаха....

Name

Који МИ ?

19.01.2019 08:33

Ти брате имас плату као да се бавис истразивањем свемира и имас свој патент за стабилизацију ракетног горива ! Као и сви остали политицари без изузетка , а једино сто радите је продаја магле ! На крају , који су то МИ у тој прици !?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

19.01.2019 09:03

У односу на Бурлу и Бисерку нема ништа. Према њиховом знању звању и способностима проф. др. Младен Иванић би требао имат макар 10пута више него њих двоје. Јер да је оваквих људи више неби били најсиромашнија и најкорумпиранија земља на Балкану. Били би најразвијенија земља у Свијету.

Name

Ре "реално"

19.01.2019 09:32

Било би добро видјети ста су градјани Републике Српске имали од тог његовог силног знања. Имали смо за вријеме његове владе пљацкаску приватизацију и хиљаде радника који су остали на улици.

Name

Они

19.01.2019 10:30

Они су сви своју дјецу послали ван РС.Иваниц у Лондон,Спириц у Бец,Цавиц иитд.скоро сва деца политицара су вани..једино је Баја довео свог малог да заједно крцме народни будзет .Њима РС слузи само за пљацку док се мозе,нико од њих не види будуцност у РС

Name

Оракле

19.01.2019 08:35

По томе се и види њихова "велицина".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

19.01.2019 08:49

Бурли и осталим бурлама би сада најбоље одговарао један сукоб, да мозе он и слицни њему заједно са својим накотом збрисати на оне дестинације, гдје су вец раније поспремили отети народни новац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дамир

19.01.2019 08:49

Знаци снсд поцео док су требали креидти сад ко неце и хоце и онда све на босњаке јасно је ко гуси све и унистава

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

19.01.2019 09:09

Основни услов да ова земља постане нормална је да њени народи и градани договоре оквир у којем цемо функционисати и геополитицки правце у којим цемо се кретати.Сада са нама управљају клеронационалисти ција је политика сукоб ,власт у националним торовима популистицким методама а зарад лицних интереса не либеци се да криминал и корупцију инсталирају као правило понасања у друству.Идеја граданског се изгубила у гротлу криминала и корупције а преводење националистицких у европске народњацке партије је или пропао или је у стидљивим покусајима.Приступање и Европској унији и Нато пакту знаци уводење елеменета правне дрзаве и у сустини знаце поцетак краја садасњих политицких елита и оне су против ,неке отворено а друге су само деклеративно за.Најаве у Београду нових договора овај пут не са Русијом него са Евроазијским савезом дефинитивно уводи овај простор у полигон обрацуна великих и бесперспективност зивота на њему.Данасњи властодрсци воле се играти игара патриота и издајника ,наравно по својим критеријима а једно је сигурно родољуба и истинских бранилаца народних интереса меду њима нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уаааааа

19.01.2019 09:34

Камо среће да избори нису покрадени. Живот нам је уништио Снсд и његова политика. До очаја, беспомоћности. Само са жељом да младје генерације имају бољи живот, нажалост , не на простору БиХ. Него негдје изван гдје сунце јаче сија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

19.01.2019 10:26

ИВАНИЋ СЕ НИКАДА НЕ ПОИГРАВА СА НАРОДОМ КАО ОВИ ПОЛТРОНИ,ПАПЦИ,УЛИЗИЦЕ,НЕ ЉУДИ.КАД СВАТИМО ДА ЈЕ СВЕ ПРОЛАЗНО КАО ГОСПОДИН ИВАНИЋ ОНДА ЋЕ НАМ БИТИ ЛАКШЕ.ОН ЈЕ УМЈЕРЕНИ ПОЛИТИЧАР. ПОЗДРАВ ЗА ЊЕГА СВАКО ДОБРО МУ ЖЕЛИМ У ЖИВОТУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

19.01.2019 11:17

Не умјерен.него превише умјерен.Исти је као камелеон,како која власз,он ће у њу,почев од СДС,ДНС СНСД-А .....

Name

Среца

19.01.2019 11:14

Па се заврши ера овог енглеског шпијуна који би Републику Српску брзо распродао као и ону банку за 1км

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре среца

19.01.2019 13:42

Идиоте та банка јос ради за разлику од три коју економски маг бурле затвори. Јбг енглески спиун, а не додје на нато тенку као дасак вјетра са балкана као твој бурлави.

Name

Ево како..

19.01.2019 14:12

Депозити сачувани. Депозитари и ријетке штедише неоштећени.

Name

ДПФ

19.01.2019 16:00

РЕПУБЛИКА СРБСКА ЈЕ ПРИВАТНА СВОЈИНА МИЛОРАДА ДОДИКА ЗЖЕЉКЕ ЦВИЈАНОВИЋ И ОСТАЛИЈЕ КРИМИНАЛНОГ СНСДа и ОНА СЕ НАЛАЗИ ПОД ДИКТАТУРОМ ТЕШКО НАРОДУ КОГА ОНИ ТОБОЖЕ КАЖЕМ ТОБОЖЕ ЈЕР ОНИ САМО ЗАСТУПАЈУ СЕБЕ СВОЈЕ ПОРОДИЦЕ ТАЈКУНЕ НАРКО КЛАНОВЕ И ТАЈКУНЕ КАО НАПРИМЕР СТАНКОВИЋ РАДИШИЋ КАЈА И ОСТАЛА МАФИЈА Р СРБСКЕ

ОДГОВОРИТЕ