Срамотна књига о логору Јасеновац

У Загребу је јуче одржана промоција скандалозне књиге “Разоткривена јасеновачка лаж” у којој аутори износе срамотне теорије о логору у Јасеновцу. По њима је, тако, овај озлоглашени усташки логор смрти био радни логор, људи су у њему умирали природном смрћу или од болести, а за четири године је, како тврде, “у Јасеновцу преминуло је тек нешто више од 1. 000 људи, док су све друге бројке су лаж”.  

Регион 18.01.2019 | 19:19
Срамотна књига о логору Јасеновац
Ове, али и многе друге скандалозне тврдње изнијете су на промоцији у дворани Цркве срца Исусовог, гдје се сваке године одржава миса за усташког џелата Анту Павелића, преноси Блиц.рс.

Аутори ове спорне књиге су псеудоисторичар и математичар Јосип Печарић и хрватски свештеник Стјепан Разум.

Како су “Новости” пренијеле, аутор Разум је на промоцији рекао да “нема доказа о масовним убиствима у Јасеновцу”, а да су “најбројнији логораши били Хрвати”. Цитирао је да у логор није доведен ниједан Србин зато што је Србин, а према мишљењу обојице, то није било мјесто за убијање Срба, већ само радни логор у ком су већином били Хрвати.

Да ствар буде још скандалознија, свештеник Разум је изнио срамну тврдњу да су у логору Јасеновац жртве биле измишљене!

– На срећу, сада можемо слободно да пишемо о сопственој хрватској историји. Све што званична историографија тврди су паушалне оцјене, од тога да је било 700.000 жртава или 80.000 жртава. Имамо чврсте доказе да су све то лажи – речено је на промоцији срамне књиге у којој је Јасеновац приказан готово као одмаралиште, у којем су људи умрли природном смрћу или од неке болести, пишу Новости. Иначе, аутори су похвалили хрватске власти које нису забраниле штампање књиге коју је издало Друштво за истраживање троструког логора Јасеновац. То, ништа мање скандалозно друштво, иначе, тражи да се измени хрватски устав и избаци спомињање ЗАВНОХ-а, а стави умјесто тога у преамбулу устав НДХ.

Печарић студирао у Београду 

Један од аутора Јосип Печарић, иначе је математичар по струци, који се у слободно вријеме бави историјом и, по свему судећи, жонглира историјским подацима онако како му одговара.

Према подацима доступним на интернету, рођен је у Котору 1948. године, а 1972. година дипломирао на Електротехничком факултету у Београду, гдје је касније докторирао и магистрирао математичке науке. Његово публицистичко стваралаштво сачињено је од низа невјероватних дјела, од којих многе негирају постојање Холокауста и геноцида као таквог, а писао је и националистичке памфлете састављене од отворених писама “За поносну Хрватску”, које је посветио осуђеним ратним злочинцима Дариу Кордићу, Слободану Праљку, Тути Налетилићу и другима. Уз њега, испод овог ужасавајућег дјела потписао се и свештеник Стјепан Разум, који је такође и историчар са четорогодишњим искуством у предаваштву на Филозофском факултету Универзитета у Загребу. Тренутно је запослен у Хрватском државном архивом, а махом се бави црквеном историјом.

По Разуму у Аушвицу није било гасних комора

Ипак, јавност га је упознала и по својим сулудим ставовима које је 2017. године дијелио на свом профилу друштвене мреже Фејсбук. Он је тада у неколико видео-порука покушао да рехабилитује политику Адолфа Хитлера, а поред тога је негирао постојање гасних комора у Аушвицу. Такође, једну од порука је и описао статусом: “Не ради се о подметању само Хрватима у Јасеновцу, већ се то исто ради и Нијемцима с Аушвицом”.

Осим ових сулудих тврдњи, поменути свештеник на свом профилу на Фејсбуку такође промовише теорију равне земље. Своје равноземљашке ставове објашњава и тумачи позивајући се на црквене књиге.



Центар “Симон Визентал” тражио да се књига забрани

Још када је заказана промоција скандалозне књиге “Разоткривена јасеновачка лаж”, реаговао је Центар “Симон Визентал”, који је у свом саопштењу навео да би Хрватска држава морала да реагује и спречи негирање историјских чињеница.

– Ово дјело негира масовна убиства Срба, Јевреја, Рома и хрватских антифашиста у Јасеновцу. Хрватска је чланица Међународног савеза за сјећање на Холокауст и требало би да предузме све кораке да спречи негирање Холокауста и историјских чињеница – наводи се у саопштењу, пренијеле су Новости.



Јасеновац важи за логор који је по бруталности био гори и од нацистичких у коме се вјерује да је било и до 700.000 жртава. А играње бројем настрадалих, негирање и затварање очију пред гнусним злочинима, само су неке од метода које, имеђу осталих и хрватски функционери често користе када говоре о улози својих предака на које је, нарочито посљедњих година, све више поносе. Међутим, оно што је чињеница и коју Хрватска никако не може да прихвати, јесте да је Јасеновац био највећи концентрациони логор на овим просторима, и да су њиме управљали Хрвати, а не Аустријанци или Нијемци, и да су убијана чак и дјеца, рекао је недавно за “Блиц” директор Института за савремену историју Момчило Павловић.

Апелу да се поводом промоције књиге “Разоткривена јасеновачка лаж”, придружила се Јеврејска општина Београд, изражавајући тако протест против покушаја ревизије историје у случају логора Јасеновац и оцјењујући да је реч о гнусном чину који морају да осуде сви Јевреји у свијету.

(Блиц)

Коментари / 31

Оставите коментар
Name

Скептик

18.01.2019 18:28

Тако изгледа књига коју напишу сљедбеници масовних убица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сРБИН

18.01.2019 20:23

МОГУ ДА ПИСУ КАКО ИМ ЈЕ ВОЉА ; ЗА ПАР ГОДИНА ТО ЦЕ БИТИ "ИСТИНА" - ДОДИК ЈЕ ПРЕДАО ( продао ) ЈАСЕНОВАЦКУ ГРАДЈУ ХРВАТИМА ; КАО МИ НЕМАМО "адекватне" ПРОСТОРИЈЕ ЗА ТО ; ЕТО ТИ КАКО ОН ВОЛИ СРПСКУ ; А НАРОД ЦУТИ,,, !

Name

МК

18.01.2019 20:24

САДА МОГУ ДА ПИСУ СТА ХОЦЕ КАДА МИЛОРАД ДОДИК КРОЈИ И ДАН ДАНАС СУДБИНУ СРПСКОГ НАРОДА ПА ОНДА ПИТАМ СВИЈУ ДА ЛИ ЈЕ МОГУЦЕ ДА МИ СВИ ПА ЦАК И ИСТОРИЈА ОВОГ НАРОДА ПРИПАДА ЈЕДНОМ СВЕРЦЕРУ И ДЕЗЕРТЕРУ КОЈИ УНИСТАВА И ОТЈЕРА СРПСКИ НАРОД И РАСТУРИ РЕПУБЛИКУ СРПСКУ НА ПАРАМПАРЦАД

Name

Оља

18.01.2019 18:31

Ово не смије проци, тек тако. Анимирати Европу, свијет, подастријети доказе ... у противном смо нико и ниста. Ово сигурно неце бити једина "њихова" (мислим на ове или друге устасоиде) књига. Овом само пробијају лед. Имамо ми добро плацене политицаре па нека се побрину да свијет сазна како се један од најстраснијих конц логора минимизира и иде до те мјере да га једног дана прогласе и измисљеним.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

18.01.2019 18:33

Кад бих рекао да су болесници увриједио бих психопате

Name

Ре Оља

18.01.2019 18:49

Које доказе.? Оне сто је Миле продао? Све је то плански радјено.

Name

НИКОЛА

18.01.2019 19:37

А шта на то каже Драган Човић лидер ХДЗ-а и велики интимус Милорада Додика?

Name

сељак

18.01.2019 20:26

Ти Оља о доказима - нема висе доказа , БАЈА ЈЕ ТО ПРЕДАО ХРВАТСКОЈ -- за "добробит" СРПСТВА !

Name

!!!

18.01.2019 18:35

Е сад долази на наплату то сто је Јасеновацка градја онако нонсалантно дата од стране власти РС'а под јурисдикцију Загреба. По мени и није неки проблем сто је такав фалсификат од књиге и написан, него је проблем сто це се бојим се наци висе од 10 циталаца у Хрватској који це у тако несто да повјерују. Да ли је слуцајно или бозије провидјење то сто се споменути католицки свеценик презива °Разум° Сад и сам поцињем да разумијем резултате октобарских избора. Бојим се да смо као народ оболили од колективне амнезије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијагноза

18.01.2019 19:12

Нисмо ми болесни од амнwзије него од властољубља, боље грам власти него кило злата. Ради тога имамо папака и прелетача највише на свијету а Пејина унука и Додиг то вјешто користе. Колико смо похлепни још више смо глупи.

Name

Ре

18.01.2019 19:39

ДодиГ је зличинац и криминалац.

Name

слобода

18.01.2019 18:42

Хрвати: најхрабрији народ на свијету али не због тога што се никога не боје,хрвати су најхрабрији народ на свијету зато што се ничег не стиде!

ОДГОВОРИТЕ
Name

YЕС СРПСКА

18.01.2019 18:51

Хрвати су двапут у истом вијеку направили геноцид највећи на свијету! Толико о њима и њиховој злочиначкој цркви!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

18.01.2019 22:11

Хрвати су најбољи народ на Балкану ако не вјерујете питајте Додика Зељку и Снсд и њихову коалицију. Убили су момка у Бањалуци а ви цутите и подрзавате убице тако вам и треба.

Name

ре

19.01.2019 07:38

Па нека изадју са тим бројкама пред институцију Симона Визентала....??

Name

Нострадамус

19.01.2019 11:34

За ре. Симон Визентал је Јевреј и он се бави јеврејским зртвама и он то успјесно ради. А насе зртве ми поново преко Додика и Снсд бацамо у јаме које це овога пута бити јос висе затрпане тако да це на поврсину да остану само пар стотина ткз.колатералне стете.

Name

Ви Срби

18.01.2019 19:30

Ниста не контате, код Хрвата је Црква број један, оно сто она казе то је тако, ,,Црква никада не лазе,, Било ста у зивоту лосе да урадите Црква вам то опрости, ту лези проблем, у питању је нај простија људска психологија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки2

18.01.2019 19:30

Wеллцоме то Цроатиа!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

18.01.2019 19:30

Могу да пису ста хоце кад је код њих сав писани доказни материјал! Ту градју је лицно Додик дао Хрватима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јово

18.01.2019 20:25

Наравно,доста је било лажи,хвала Додику.

Name

Не брините

18.01.2019 19:52

то це баја са цовицем да среди и та неправда це дасе среди сама од себе .....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зиа Гиованна

18.01.2019 20:54

Да Додиг има новац је тацно: Али сви ми знамо да Додиг је један од оних који Моц а исто тако и Новац су му на првом месту и то се неце променити!. Од 25.12.18г. па надаље треба сваком да буде јасно!.

Name

МИМИ53

18.01.2019 21:43

Вјерујте ми дотицне особе и у Хрватској сматрају солидно болесним особама ,у ствари ако редовно попију лијек могу самостално функционисати. А то сто су сад досли до изразаја је знак да и Друству не би фалила по која таблетица . Теско је бити данас Србин у Хрватској ,јединој дрзави у Европи гдје је клерофасизам дубоко укоријењен ,а мрзња према Србима достизе границе хистерије. За хрватску младез Хитлерјугенд је мала маца, уосталом имате прилику свакодневно гледати и цитати њихове "подвиге".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.01.2019 22:20

Не лупај глупости теско је данас бити Србин у Републици Српској а да ниси цлан Снсд. Има Срба у Хрватској који добро зиве а поријеклом су из Републике Српске и нико се не зели да врати у РС и Додику. Срби у Републици Српској су издајници а у Хрватској агресори. Ето до цега су нас довели наси политицари па када се борци Републике Српске називају издајници ста треба оцекивати од Хрвата. Знам борца Републике Српске који се вратио из Хрватске и казе да би се сада вратио у Хрватску и да би се извинио Хрватима.

Name

Д

19.01.2019 05:37

Треба прикупити аргументе а надам се да јих има тонама,и те грусне лажи негирати,и доказати читавом свијету нашто су појединци у ХР спремни,Ко негира убиства су исти као и убице ,бог их неће сачувати од велике казне,јер кршеи божију заповијест ,,не сједочи лажно,, по теј страни јим се не пише добро

ОДГОВОРИТЕ
Name

сарајлија

19.01.2019 05:59

кад ће Премијер РС основати комисију за Јасеновац?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ивана

19.01.2019 09:12

Ова лаз од књиге је јос један доказ њихове малициозности и зла које носе у себи .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не заборави

19.01.2019 12:03

Узас.Само мојој породици у Јасеновцу устасе су убиле висе од 50 цанова од тога око 50 дјеце од 1 до 12 година . 20 година послије рата није било регрута.Отац ми је умро дозивајуци своја два сина једног од 2 године,а другог од цетири године које су заједно са њиховом мајком убиле устасе у Јасеновцу.Моју баку тетке такодје убисе устасе у том логору.Дједа надјосе у кукурузима,посто је био стар па није могао бјезати,закласе устасе те му главу одрезасе, набисе је на колац заврнусе му бркове и стависе сесир.Стидите се потомци тих устаса сто не осудите ове васе болеснике који би изгледа поново клали дјецу и старце.Само никад висе Козара вам неце вјеровати оппостити, а ни заборавили.

Name

Ре не заборави

19.01.2019 13:05

Историја се понавља и било је и јос увијек це бити невиних зртава. Издаја је нас највеци проблем колико данас Срба подрзава Додика и Снсд. Ста је Снсд урадио да се та истина коју ти писес не заборави. Предао је ткз.Јасеновацку градју и сада це та истина да се брисе а устасе це поново на Козару преко Снсд. Зар 25.12 није никоме било јасно ста знаци издаја како се пребија Српски народ то је увод у неко ново страдање.

Name

МИМИ53

19.01.2019 18:39

Стјепану није презиме Разум него Болесни. Нису те двије фасистицке сподобе криве колико је криво и болесно Друство које им је омогуцило неказњено сирење мрзње и велицање устаства .НДХ је оставила неизбрисиве посљедице и трауме на становниство па отуд и не цуди болест појединаца али и Друства у цјелини којима су Срби нај кривљиза све историске неуспјехе Хрвата

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗМиљенкоЕ

22.01.2019 11:40

У замјену за подршку Цовића, Бурле предао јасеновачку грађу Колинди... можемо сада само да звиждимо. Вук Бранковић је дјете за Бурлу.

ОДГОВОРИТЕ