Нагло се тргнете док тонете у сан?

Свакоме од нас се некада догодило да се нагло тргне док пада у сан. Одмах помислимо да нешто није у реду, па бисмо бисмо позвали лекара или отишли код њега.

Здравље 18.01.2019 | 14:20
Нагло се тргнете док тонете у сан?
Реч је о хипничком трзају, ненамерном грчењу мишића док особа тоне у сан. Та појава назив је добила према хипнагошком стању, односно прелазном раздобљу између будности и сна.

Грчеви мишића могу настати спонтано или могу бити узроковани спољним надражајима попут звука или светла. Неки људи тврде да уз трзање доживе и халуцинације, пише Лајв сајенс.

Научници верују да стрес, велике количине кофеина, умор и мањак сна могу повећати учесталост и шансе за хипнички трзај, али та појава још није довољно истражена.

Други тврде да томе може да допринесе и повећана телесна активност у вечерњим сатима. Стручњаци нису сигурни зашто се тачно јавља тај трзај, али постоји неколико теорија.

Једна каже да је то природни телесни прелаз из будног стања у сан и да се јавља кад живци затаје током тог процеса.

Још једна популарна идеја темељи се на еволуцијској теорији па каже да су ти грчеви заправо древни рефлекс примата на опуштање мишића током падања у сан.

На пример, опуштање означава да примат пада са стабла па то узрокује брзу реакцију мишића. Ипак, научници кажу да је реч о безопасној и уобичајеној појави око које се не треба бринути.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Цхристиан Сwеден

20.01.2019 12:27

Мени се деси кад сањам да ми бицикл проклизе

ОДГОВОРИТЕ