Болест срца откриваће на вријеме

Још три програма раног откривања болести - кардиоваскуларних, депресије и дијабетеса - уз постојећа три скрининга за карциноме дојке, грлића материце и дебелог црева, биће уведена ове и следеће године, пишу данашње "Вечерње новости", позивајући се на изворе у Министарству здравља.

Здравље 18.01.2019 | 14:16
Болест срца откриваће на вријеме
Стручне комисије већ раде на протоколима нових скрининга, односно дефинишу врсте прегледа и анализа које ће се радити у оквиру ових програма о трошку осигурања.

"Као и за постојећа три, и за нове скрининге биће дефинисане и узрасне групе становништва које ће њима бити обухваћене и периодика прегледа", рекли су за "Новости" у Министарству.

Правни основ и додатна појашњења о нова три програма раног откривања болести, садржи предлог новог Закона о здравственој заштити који би требало ускоро да уђе у скупштинску процедуру.

"Уз поправљање услова лечења у смислу бољег стандарда у здравственим установама и куповине савремене дијагностичке и терапијске опреме, превенција је један од стубова здравствене политике која треба да допринесе бољем здрављу нације", објашњавају у Министарству.

Новим програмима раног откривања таргетиране су болести од којих се у Србији највише оболева, односно шећерна болест коју има чак 710.000 људи, депресија од које болује 420.000 људи и водећи узрок умирања, кардиоваскуларне болести (57 одсто случајева).

"Процене су да 36 одсто људи са дијабетесом није свесно свог обољења. Због велик учесталости уи бројних компликација које га прате, дијабетес намеће економски терет свим националним здравственим системима и читавом друштву. Трошкови здравствене заштите оболелих од дијабетеса су два до три пута већи на пацијенте који немају дијабетес и износе 12 одсто укупних трошкова у здравству", речено је у Министарству.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар