Партизан представио Нџаија!

У Норвешкој ме зову Нејмар! Фудбалски клуб Партизан, представио је прво зимско појачање, Норвежанина, Мусу Нџаија.  Како је Муса Нџаи разбио предрасуде о Србији? Како су љубав и ентузијазам купили младог Норвежанина пореклом из Гамбије. Уместо у Турској завршио у Партизану.

Фудбал 17.01.2019 | 20:50
Партизан представио Нџаија!
Нџаи има 23 године, игра на позицији крилног нападача, а са црно-белима је потписао трогодишњи уговор.

Стигао је из Стабека, а иако је имао понуду из Турске, момак кога норвешки медији зову "Нејмар" јер воли да дрибла није желео да иде даље од Београда.

"Волим да дриблам и стварам проблеме одбрани. Нису ме звали тако због фризуре",објаснио је надимак Нџаи, "Хтео сам само да продужим за Турску, али сам се овде осетио пријатно само за један дан. Вратио сам се у Норвешку, пренео породици све и потом се одлучио за Партизан". 

Момак пореклом из Гамбије рођен је у Ослу, каријеру је почео 2013. у Воларенги, потом играо за Берум 2015, а у Стабеку је од 2016. На 68 мечева постигао је укупно шест голова уз 14 асистенција.

"Дошао сам у велики клуб који се бори за трофеје, знам и да има великог ривала Црвену звезду. Знам да Партизан жели стално да игра Лигу шампиона или Лигу Европе, а ја желим да се изборим за стартну поставу. Даћу све од себе да то урадим", рекао је Норвежанин. 

Спортски директор Партизана Ивица Илиев је истакао да је Нџаи профил играча који је био неопходан црно-белима. 

"Анализирали смо са Батом шта је оно што нам је потребно. Муса је играч карактеристика које нам фале и био је приоритет довести играча тих карактеристика, али и тих година, јер представља будућност и потенцијално велики економски добитак за клуб. Раније сте били сведоци где су биле крупне речи са моје стране, сада имам искуство да се суздржим и да сачекам да Муса покаже све на терену. Ми морамо да га подржимо и дамо му слободу да покаже шта може, а верујем да може много", рекао је Илиев.



Србија, Београд, Партизан...

Понуда "парног ваљка" била је на столу младог крилног нападача Стабека. Али, поред ње налазила се и далеко примамљивија из Турске. Муса Нџаи се већ спремао да са севера Европе, из Норвешке запуца за Истанбул…

Ипак, пристао је да дође у Београд, а онда се све окренуло… Недуго после рекао је "да" и са црно-белима склопио трогодишњу сарадњу.

"Прво сам дошао са мојим братом, да видим како изгледа Београд и како клуб функционише. Требало је да идем у Турску, али сам се ипак одучио да дођем у Србију и погледам шта ми се нуди. Дочекало ме је пуно ентузијазма и љубави, то сам осетио… Да будем искрен, нисам имао велика очекивања, али када сам видео објекте и када сам провео време са спортским директором, с којим од првог дана имам добру комуникацију, био сам купљен. Знао сам да би Београд и Партизан могли да буду добро место за мене", почео је нови крилни нападач Партизана.

Спаковао се и вратио се у родну Норвешку да породици пренесе одлуку.

"Желео сам да одем кући и мојој породици и пријатељима изнесем импресије. Свесни смо да о Србији и Београду не круже најбоље гласине преко телевизије. Хтео сам да им пренесем своја искуства. Нисам отишао у Турску, већ сам донео одлуку да дођем у Београд. Сада сам ту", задовољно је констатовао 23-гопдишњи фудбалер пореклом из Гамбије.

Оног тренутка када је пала одлука да потпише за Партизан, кренуло је и распитивање о новом клубу.

"Знам да Партизан увек тежи да буде најбољи у домаћим такмичењима и да игра у Лиги шампиона или Лиге Европе. Знам да је Партизанов највећи ривал Црвена звезда и апсолутно сам свестан жеља црно-белих. Желим да Партизану дам најбоље, да будем у 11, али сам свестан да до тога могу само беспоштедним радом дајући 100 одсто, како на утакмицама, тако и на тренинзима", рекао је Нџаи.

Норвешки медији прозвали су га Нејмар, а новинаре је занимало због чега.

"Због фризуре није сигурно. Можда је због тога како играм, волим да дриблам и да правим проблема противничким одбранама."

Открио је и појам српског "вечитог дербија".

"Нисам гледао утакмицу, али сам видео снимке са 'вечитог дербија'. Атмосфера је луда, а приметио сам и фантастичног Рикарда. Никада нисам видео сличан дерби и радујем се следећем."

Током каријере није имао много прилика да се упозна са српским фудбалерима. Сећа се Бојана Зајића…

"Не могу да се сетим српских играча. Играо сам са Зајићем када сам тек дошао у клуб, када сам прешао из јуниорског у сениорски тим", рекао је нови фудбалер "парног ваљка".

На новинарску молбу да прокоментарише изјаву Зајића дату београдским медијима, да му је дефанзива лошији део, реч је преузео Ивица Илиев.

"Он је доведен овде да напада, а не да брани. Мислим да је тај разговор са Зајићем пример како медији извештавају реално, али и... Један је пустио цео разговор са некадашњим фудбалером Партизана, а други је из тог интервјуа узео само део у којем Зајић прича о дефанзивним манама Мусе. Нисмо довели штопера или бека, па да му одбрана буде слабија. Довели смо офанзивног фудбалера који мора да нам донесе оно што нам недостаје у нападу. А и Зајић га се сећа из периода док је још био дете", објаснио је спортски директор Партизана.

Илиев је истакао да црно-бели морају да га подрже, да му дају слободу и да верује да ће на крају сви бити задовољни. 

Прелазни рок за Партизан није завршен.

"Не морамо баш све вама да причамо. Доста тога држимо у тајности. Поносан сам због тога да ништа не излази у јавност и да све остаје у нашој кући. Имамо планове и идеје и заједнички све спроводимо у дело. Претходних неколико месеци направили смо анализу и видели шта нам је све потребно. Појачања до краја прелазног рока би требало да буде, е сада да ли ће бити још један, два… Али, биће и одлазака из клуба", подвукао је Илиев.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар