Лична карта првог човјека Русије

Уочи посјете руског предсједника Владимира Путина Београду, медији широм свијета писали су о порукама које доноси у српску престоницу, али и занимљивостима из његовог живота.

Свијет 17.01.2019 | 14:34
Лична карта првог човјека Русије
Један до мало познатих детаља о првом човјеку Русије је, рецимо, да је једна од најнижих свјетских лидера. Путин је висок свега 1,7 метара. Поређења ради, од српског предсједника, који је висок 1,99 метара, нижи је 29 центиметара.

Ово је лична карта првог човјека Русије.

Датум рођења: 7. октобар 1952. године

Мејсто рођења: Лењинград (Санкт Петербург)

Висина: 1,7 м

Тежина: 82 кг

Боја очију: плава

1. Дијете из радничке породице

Путин рођен је у радничкој породици. Његов отац Владимир Спиридонович Путин прије војног ангажмана радио је у фабрици вагона, а мајка Марија Ивановна била је домар у згради у којој су живјели, како се не би одвајала од дјеце.

2.Једини преживјели од тројице браће Путин

Владимир Путин рођен је као трећи, најмлађи син у породици. Двојицу браће изгубио је јако рано: први је умро прије ИИ светског рата, док је други страдао од дифтерије када је имао свега годину дана.

3.Политичар на дједу

Велики утицај на Владимира Путина имао је његов дједа, Спиридон Иванович Путин, умијешни кувар који је спремао јела за Лењина и Стаљина, и био изузетно близак са двојицом лидера. Писац Марин Катуса, аутор књиге “Хладнији рат”, каже да је Владимир Путин свој дар за политику наслиједио управо од дједе.

4.Први брак са стјуардесом

Са стјуардесом Људмилом Шкребњевом Путин се вјенчао 1983. године у Лењинградском дворцу.

5.Двије кћерке

Имају двије кћерке, Марију “Машу” (30) и Јекатерину (29). Обе наводно из безбједносних разлога живе под другим идентитетима, а нико сем уског круга породице не зна како изгледају.

6.Развод, па љубавне спекулације



Од Људмиле се званично развео 2013. године, а како тврде медији тренутно је у вези са бившом гимнастичарком, олимпијском шампионком Алином Кабајевом. Према појединим наводима, Путин са њом има и двоје дјеце, али то никада није потврђено, пише Блиц.

7. Правник, па шпијун

Путин је завршио правни факултет у Санкт Петербургу 1975,а а исте године уписао је Академију за спољне обавјештајце – интернат за шпијунске приправник КГБ-а. Тамо је провео годину дана и био познат као “кадет Павлов”.

Познато је да је радио као агент КГБ у Источној Њемачкој, а у једном интервјуу окарактерисао је свој рад као „прилично рутински посао“ и навео своје тадашње активности: регрутовање информаната, прикупљање података и њихово просљеђивање у Москву. У обавјештајној служби Совјетског савеза КГБ-у је провео 15 година. 

Након уједињења двије Њемачке Путин се вратио на универзитет, гдје је одбранио докторат. У теми докторске тезе Путин је заступао став да Русија може економски да се опорави једино уколико у много већој мјери почне да експлоатише своја природна богатства – нафту и гас.

8.Премијер, па предсједник…

Године 1999. одлазећи предсједник Борис Јељцин Путина је прво прогласио премијером, да би званично у марту 2000. године постао предсједник.



Услиједило је неколико таквих рокада, које су му омогућиле да непрестано буде на власти од 2000. године до данас када је поново на позицији предсједника.

9.Богатсво

Богатство руског предсједника Владимира Путина је чест предмет спекулација. Њега нема на Форбсовој листи најбогатијих, нити било гдје пише колико званично новца посједује, али многи процјењују да је он тежак на десетине милијарди долара.

Путин наводно контролише 37 одсто руске нафтне компаније “Сургутнефтегаз”, затим 4,5 одсто произвођача природног гаса “Газпром”. Такође, говори се и да посједује имовину у мултинационалној компанији “Гунвор”. Путин такође наводно има 20 предсједничких кућа на располагању, укључујући тајне виле и скијашку колибу. Повремено медији су писали и о такозваној “Путиновој палати” на обали Црног мора, велелепном издању вриједном око милијарду долара, али званично имање је продато једном руском тајкуну.

Иначе, процјене Путиновог богатства иду толико далеко, да је раније ове године амерички Сенат чуо да он има чак 200 милијарди долара, што је више него што посједује званично најбогатији човјек данас – Џеф Безос.

Бил Браудер, бивши извршни директор компаније “Хермитаге Цапитал Манагемент” која је некада пословала и у Русији, на саслушању пред Сенатом је рекао да вјерује да Путин заиста посједује толико богатство и да га је добио захваљујући силним поданицима који се баве незаконитим праксама.

Још неколико цртица из живота Владимира Путина.

– Путин спава до касно и доручкује тек у подне

– Готово цијели живот бави се џудоом

– Тајно је крштен у православној цркви јер религија није била дозвољена у тадашњем СССР-у

– У просјеку на предсједничким изборима осваја 69% гласова.

– Блиски круг сарадника га ословљава са “царе”

– Путин не пуши, а алкохол пије врло ријетко, евентуално кад му Берлускони дође у посјету

– Забранио је невладине организације и геј параду у Русији на 100 година

– Путин је почасни грађанин Новог Сада, Сомбора, Врњачке Бање, Рашке, Апатина, Врбаса, Пожаревца, Љубовије, Оџака, Свилајнца и Лознице.

(Блиц)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Боле

17.01.2019 13:49

Путине брате Србине!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мићо

17.01.2019 14:11

И ја бих забранио невладине организације. И пројекте. Поред свега и то нас је уназадило.

ОДГОВОРИТЕ
Name

израелац

17.01.2019 14:14

Путин и култ личности... данас никог то незанима како је њему и ко је он, битно је какве плате даје и колка права грађанима...устав и право грађана да видим, то му је лична карта

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неколико питања

17.01.2019 15:53

Како у ствари живе обични грађани у русији,колика им је плата,колико је потрошачка корпа,имају ли посла,могу ли себи приуштити љетовања,зимовања... На интересују ме руски богаташи,о њима се зна у цијелом свијету

Name

Сведска

17.01.2019 17:20

Познајем их доста обде из Русије,прицају Москва јесте насминкана као остали главни градови али цим напустис Москву казу да је гора биједа наего сто је данас на насим балканским просторима.

Name

Биги

17.01.2019 14:57

Наса браца православна...Руси Зив и здрав да си,ПРЕДСЈЕДНИЦЕ ПУТИНУ Република Српска Русија Србија

ОДГОВОРИТЕ
Name

краљ

17.01.2019 14:57

Господин Владимир Путин је најмоћнији политичар на планети и најхаризматичнија особа , вриједна сваког поштовања. Нека га Господ чува !

ОДГОВОРИТЕ
Name

глупа генерацијо

17.01.2019 16:04

Слинимо поданицки истоку , а сва нам дјеца одосе на запад

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалност

17.01.2019 16:21

Све је то лијепо али народ у Русији има просјечну зараду колико износи висина социјалне помоћи у САД и земљама Западне Европе. Москва, Ст. Петерсбург лијепо изгледају и у њима је можда на први поглед живот добар али остатак Русије је на рубу егзистенције и сиромаштва. Војно јесу јаки, нуклеарно најјачи на свијету али нису у стању да направе најобичнији мобили телефон или таблет а да не говорим о лцд тв и луксузним превозним средствима. Русија извози Србији нафту и гас, а Србија Русији јабуку и картон. Тако ће и остати, а од улагања Русије у здравство, образовање, инсфраструктуру нема ништа сем покојег МиГ авиона старог готово 30 година. Кинези су понудили конкретна рјешења и инвестиције у изградњи моста на Ади, Жељезара Смедерево и градње мреже аутопутева по Србији уз концесију наравно. Од 2000. године до данас ЕУ је уложила у Србију преко 5 милијарди евра бесповратних средстава. Њемачка, Италија, Шведска отварају фабрике и запошљавају на хиљаде радника у Србији и то је оно што је Србији потребно а не војно наоружање. А ми у РС ништа од наведеног. Лијеп поздрав.

ОДГОВОРИТЕ