Форбс: Вријеме је да укључимо Јокића у МВП причу!

Дебати НБА аналитичара о МВП кандидатима прикључио се и чувени магазин Форбс, који је изнео своје аргументе у корист Николе Јокића.

Кошарка 18.01.2019 | 22:38
Форбс: Вријеме је да укључимо Јокића у МВП причу!
Јокић се тек стидљиво некад помиње као потенцијални МВП поред Џејмса Хардена, Јаниса Адетокумба, Стефа Карија и Каваја Ленарда, иако је његов тим Денвер Нагетси један од најбољих у лиги ове сезоне.

Седам дана пре краја гласања навијача за Ол-стар викенд, Јокић је седми међу високим играчима на Западу, иза Стивена Адамса из Оклахома Ситија, а испред Кајла Кузме из Л.А. Лејкерса. 

Ипак, иако није физички доминантан, чак ни "угодан" за неутренирано око, како пише Форбс, амерички магазин истиче да је изузетно "убојит" на паркету, а има једну од најбољих сезона на позицији центра у историји НБА лиге. 

Док се Нагетси боре са Голден Стејтом за превласт на Западу, Јокић бележи 19,7 поена уз 10,2 скокова, 7,5 асистенција и 1,4 украдених лопти, те шутира 50,6% из игре.



Не постоји играч у историји НБА који је просечно бележио најмање 19 поена, 10 скокова, 7 асистенција и једну украдену лопту по мечу док има шут из игре најмање 50%.

На све то, бележи мечеве са 30 и 40+ поена, те има исти број трипл-дабл наступа као легендарни Карим Абдул-Џабар.

Како би ови бројеви били јаснији, Форбс их је ставио у контекст:

* Јокић је ефикаснији играч од Расела Вестбрука и Џимија Батлера.



* Бољи скакач од Марка Гасола и Стивена Адамса.

* Бољи асистент од Кајрија Иривинга и Демијена Лиларда.

* Бољи крадљивац од Јаниса Адетокумба и Виктора Оладипа.

* Са 21 трипл-даблом у каријери само је Вилт Чемберлен (78) центар са више таквих наступа у историји НБА лиге од њега.



* Уз то, само тројица играча на свим осталим позицијама уз Јокића имају више од 20 трипл-даблова у првих 270 утакмица у НБА – Оскар Робертсон, Меџик Џонсон и Грент Хил.

* Јокић ствара 17,3 поена по мечу за своје саиграче преко асистенција, по чему је испред Леброна Џејмса (16,8) и Стефа Карија (13,7).

* Његов плус/минус је +185, највећи је у Нагетсима, тимом са другим скором на Западу. А Денвер је до пре два дана предводио конференцију упркос повредама Пола Милсапа, Вила Бартона и Герија Хериса.

* Денвер просечно постиже 112,2 поена на 100 поседа са Јокићем на терену. Када је Србин на клупи, просек Нагетса је 104,5 поена на 100 поседа. Једноставно речено, са Јокићем су један од пет најбољих напада лиге, без њега су међу пет најгорих напада у НБА.



* Јокић је ове сезоне забележио пет трипл-дабл наступа, скоро двоструко више од свих осталих центара у лиги заједно.

На крају, Форбсов аналитичар закључује да Јокић има само 23 године и да је сигурно само загребао површину своје најбоље кошарке, те да му тек следи врхунац игре у НБА.

Јокић од 28. децембра игра вероватно најбољу кошарку у каријери са просеком од 26,2 поена, 11,4 скокова, 8,1 асистенција, 1,5 тројки по мечу уз шут из игре 56,5%.

"Ако Србин настави да игра овако добро, само је питање времена када ће остатак САД открити најбоље чувану тајну Денвер Нагетса", иронично закључује Форбс.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар