Убједљиво најгугланија дијета

Многи ће упркос свему посегнути за неком дијетом како би што пре видели резултате, а дијета која је према подацима које је објавио Гоогле била најпретраженија у 2018. години је - кето дијета.

Здравље 17.01.2019 | 08:08
Убједљиво најгугланија дијета
СТИГАО је јануар - месец у којем ће се бројати килограми накупљени током празника, доносити одлуке о одласку у теретану, на трчање, и проучавати брза решења за враћање старе линије.

То су обично дијете, а пре него што почнемо писати о најгугланијој дијети у 2018. години, још ћемо једном подсетити да су најбољи начини борбе с вишком килограма здрава, умерена исхрана и редовно вежбање. Треба да будете стрпљиви и резултати ће на овај начин сигурно доћи.

Али, нећемо се лагати, многи ће упркос свему посегнути за неком дијетом како би што пре видели резултате, а дијета која је према подацима које је објавио Гоогле била најпретраженија у 2018. години је - кето дијета.

Кетогена или кето дијета је посебан начин исхране који подразумева драстично снижен унос угљених хидрата и повећан унос масти, те адекватан унос протеина. Када се хранимо на овај начин тело улази стање кетозе што значи да уместо угљених хидрата троши масноће као примарни извор енергије.

Постићи и одржавати стање кетозе и није тако једноставно како се чини јер морате озбиљно смањити унос угљено хидрата, у правилу на 20 до 50 грама дневно.

На кето дијети морате пазити и да унос протеина буде између 20 и 25 одсто. Наиме, када конзумирате више протеина него што је потребно, ваше тело тај вишак претвара у угљене хидрате кроз процес који се назива глуконеогенеза, што ваше тело избацује из кетозе.

Иако је за већину људи кето дијета сигурна, као и код сваке дијете пре почетка посаветујте с лекаром, посебно ако сте болесни или узимате неке лекове.

Када сте на кето дијети пожељне намирнице су: месо, јаја, природне масти као што су маслац и маслиново уље, риба и плодови мора, поврће са смањеним уделом угљено хидрата, тврди сиреви, орашасти плодови, а понекад део вашег јеловника може бити и бобичасто воће. 

Забрањене намирнице су оне које садрже велике количине шећера и скроба, а то су: пиринач, тестенине, хлеб, сокови, слаткиши, кромпир, воће, пиво, млеко и јогурти са смањеним уделом масти.

Док сте на кето дијети пијте воду, незаслађену кафу или чај. Покушајте да не користите вештачке заслађиваче.

Кето дијета оригинално се користила за лечење неуролошких болести попут епилепсије, а студије се показале да може имати позитиван утицај на цео низ здравствених стања од болести срца, преко рака до Алцхајмерове болести. Такође, позитиван утицај на тен.

Уз кето дијету вежу се и неке негативне чињенице. За почетак ту је "кето-грип". Док се тело привикава на нову исхрану јављају се симптоми као што су главобоља, умор, вртоглавица и мучнина.

Кето дијета на свом почетку може утицати и на пад либида управо због ових симптома, међутим када се они повуку и либидо се у правилу опоравља.

На кето дијети може доћи до губитка електролита као што су натријум, магнезијум и калијум, што може имати негативан учинак на бубреге и на откуцај срца.

И наравно, ту је увек yо-yо ефекат јер је многима тешко дуго да остају на овако рестриктивној исхрани.

Како знати да сте у кетози? Један од најнепријатнијих знакова да сте у стању кетозе је лош задах због повећаног нивоа кетона. Још један знак је - губитак тежине.

Најтачнији показатељ кетозе је тестирање нивоа кетона у крви, а онај доступнији и мање тачнији начин је куповина тракица у апотеци које ће показати јесте ли у стању кетозе помоћу урина.

Алкохол и кето дијета? Многа алкохолна пића садрже угљене хидрате па их, најбоље, заобилазите.

Али, постоје пића без угљених хидрата или с ниским нивоом угљених хидрата која себи можете приуштити ако баш не можете без њих. Без угљиених хидрата су виски, џин, текила, рум и вотка. Вина такође имају низак ниво угљених хидрата и ако се можете зауставити на једној чаши то ће на ваш укупан број донети 3 до 4.

Али, не заборавите да алкохол са собом доноси и жељу за нездравом храном, а и кето дијета утиче на то како ће ваше тело реаговати на алкохол па бисте могли завршити у горем стању него што сте планирали.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар