Ко је ко уз Путина у Београду

Руска претходница данас је још једном обишла планирану руту кретања којом ће сутра у Београд проћи Владимир Владимирович Путин, али и све алтернативне правце и снајперска места.

Србија 16.01.2019 | 19:28
Ко је ко уз Путина у Београду
Најмање 20 возила српске полиције и њених специјалних јединица налазиће се у непосредној пратњи "звери", блиндираног аутомобила председника Руске Федерације Владимира Владимировича Путина приликом његове сутрашње једнодневне посете Србији.



Више од месеца дана све безбедносне службе МУП Србије, БИА и Војске Србије раде на терену како би посета руског председника прошла у најбољем реду. Неколико недеља пре договорене посете, у Београд је стигао и руски тим Федералне службе обезбеђења (ФСО) која је задужена за безбедност првог човек Русије.

Руски и српски тимови протеклих недеља вршили су заједно и одвојено безбедносну проверу и припрему возача, технички преглед возила, анализирали су безбедносне карактеристике траса и одредили резервне, односно алтернативне правце за евакуацију у случају ванредних околности, као и снајперска места дуж трасе кретања колоне.



Руска предводница у току данашњег дана опет је осмотрила целу трасу кретања, посебно могуће „критичне тачке“ (опасне кривине) и „уска грла“ (радове на путу, мостове, тунеле...). Посебне мере су предвиђене за ометање мобилне телефоније и за дронове. Око 5.000 људи тренутно је ангажовано на организацији посете председника Русије.



САСТАВ И РАСПОРЕД ВОЗИЛА У ПУТИНОВОЈ КОЛОНИ

МОТОЦИКЛИ

Мотоцикли (један или више) користиће се за контролу и регулисање саобраћаја

ЧИСТАЧ

Полицијско возило опремљено уређајима за давање светлосне и звучне сигнализације. Кретаће се један до два минута испред колоне возила под пратњом како би извршило проверу трасе кретања. Уколико је потребно, искључује возила из саобраћаја тако што без заустављања, давања звучне и светлосне сигнализације, као и сигнализирањем стоп-таблицом кроз прозор службеног возила, усмерава возила ка зауставној траци, или их склања са улице.



ВОЂЕЊЕ

Полицијско возило са видним полицијским ознакама, опремљено уређајима за давање светлосне и звучне сигнализације. Креће се неспоредно испред колоне возила под пратњом и користи се за контролу саобраћаја и навођење колоне возила под пратњом. Уколико је потребно искључује возила из саобраћаја, као и „чистач“. У њему се налази руководилац саобраћајног обезбеђења, као и припадник непосредне физичке заштите Путина, који има директну комуникацију са руководиоцем
тима.

ПРВИ ПРАТИЛАЦ У ВИП (ГЛАВНОМ) ВОЗИЛУ

Први пратилац се налази у главном возилу на сувозачевом седишту и задужен је да својим телом заштити Путина приликом уласка у возилу, а приликом његовог изласка из возила да отвори врата, у току вожње разговара са њим и о његовим захтевима обавештава шефа обезбеђења, а у случају да није могућа комуникација са шефом обезбеђења, самостално одлучује о примени мера.

ПРАТИОЦИ

Пратиоци имају исти задатак као и лични пратилац, а то је заштита Путина од евентуалног напада. Смештени су у предњем и задњем „С“ возилу.



Задужени су да упознају комплетан план обезбеђења, имају возачку дозволу „Б“ категорије, да буду у приправности за преузимање возачке функције, да током вожње осматрају простор по зонама одговорности и о уоченим неправилностима обавештавају остале чланове тима, издају наређења преко мегафона осталим учесницима у саобраћају, пружају прву помоћ, врше ад хоц противдиверзионе прегледе возила и да буду у непрекидној комуникацији са шефом обезбеђења.

"С" АУТОМОБИЛИ

Пратећи, безбедносни „С“ аутомобили: предњи и задњи су полицијска службена возила без видљивих полицијских ознака, који су опремљени уређајима светлосне и звучне сигнализације. Крећу се на блиском одстојању испред и иза „главног возила“. Тим возилима штити се ВИП возило од напада. У њима се превозе припадници тима за обезбеђење. Уколико се у саставу колоне возила под пратњом не налази резервно возило, једно од „С“ возила служи као резервно „главно“ возило.

РУКОВОДИЛАЦ ТИМА - КОМАНДНО ВОЗИЛО

Руководилац тима руководи свим члановима тима у колони возила под пратњом. Место руководиоца тима у колони возила под пратњом налази се у задњем „С“ возилу на месту сувозача или резервном главном возилу. Задужен је за прикупљање података о траси кретања, бира главну и резервну трасу, прави њихов план, комуницира са претходницом, одређује формације возила, тип возила, припрема пратиоце и возаче, на вези је са Дежурним оперативним центром Јединице за обезбеђење, кад Путин изађе из возила стара се да се возила поставе тако да омогуће брз покрет, организује непрекидно обезбеђење возила...



ГЛАВНО ВОЗИЛО

Путин ће се кроз Београд провозати у својој "звери", блиндираним возилом.

КЕТ- ТИМ ЗА ПРОТИВНАПАД

„ЦАТ“ (цоунтер ассаулт теам – тим за противнапад) или „КЕТ“ тимови су посебне организације форме ангажовања припадника специјалних јединица. У конкретном случају биће ангажовани припадници Специјалне антитерористичке јединице (САЈ). У случају угрожености штићене личности за одбрану користе ватрено оружје, при чему омогућавају и брзу евакуацију колоне возила под пратњом са места напада. Чланови овог тима, са специјалним возилом и опремом крећу се иза резервног „главног возила“.



ЗАТВАРАЊЕ

Полицијско возило са видљивим полицијским ознакама, које је опремљено уређајима за давање светлосне и звучне сигнализације. Служи за затварање формације колоне возила под пратњом, као и за контролу и регулисање саобраћаја. Спречава претицање колоне и убацивање у колону других аутомобила

ПРОТОКОЛ

Возило које служи за превоз службеника протокола државних званичника. Може их бити и више у вависности броја функционера

ХИТНА ПОМОЋ

Возило за медицинско обезбеђење је алтернативно возило за медицинску евакуацију (медицински прихват и збрињавање).

ВОЗИЛО ЗА ПД ПРЕГЛЕД И БХ ЗАШТИТУ

У њему се налази специјализована екипа за против-диверзиони преглед и биолошко-хемијску заштиту опремљено софифицираним уређајима.

МАМАЦ И ДВОЈНИК

Најважнија мера за заштиту личности приликом путовања аутомобилом је да о програму путовања зна само најужи круг лица. Практикује се и коришћење аутомобила исте марке, боје и типа тзв. двојника, како се не би знало тачно у којем је аутомобилу штићена личност. Такође, примењује се лажна колона возила под пратњом у којој се не налази штићена личност, и она може послужити као мамац.

"БОКС" У КОЛОНИ, "ДИЈАМАНТ" У ШЕТЊИ

Руска Федерална служба обезбеђења, како сазнајемо, проценила је да је за Београд најадекватнија такозвана "бокс" формација заштите главног возила где ће се налазити Путин. Возила из непосредне пратње ("С" аутомобили на графици) својим распоредом фактички затварају прилаз возилу са свих страна.



Приликом изласка из возила, руски председник наћи ће се у такозваној формацији "дијамант". Овај начин обезбеђења Путина састоји се од најмање четири пратиоца. По један са леве и десне стране и по један напред и позади. У модификованој формацији која ће бити примењена у Београду, уз Путиновог шефа тима који се налази њему иза леђа, биће и српски пратилац/телохранитељ. Они се налазе на корак, два од Путина. Наш пратилац опремљен је најчешће "глоком" 9мм, а руске колеге пиштољима руске производње и аутоматским "стечкином"

Овај систем омогућава ефикасније осматрање ситуације са стране и у правцу кретања штићене личности. Овде осматрање врше пратиоци који се налазе са стране, док пратилац који се налази са задње стране штићене личности, прати ситуацију иза његових леђа. Ова формација омогућава шефу тима да више пажње посвети самој личности нпр. у смислу разговора.



Други, средњи круг се утврђује на даљини од око 20-25 метара од штићене личности. Чине га припадници непосредне пратње у униформи и цивилном оделу и покривају сва потенцијална места угрожавања и омогућавају несметано кретање лица која се налазе уз штићену личност. Такође су опремљени кратким оружјем.

Трећи, спољни круг формира се на на различитој удаљености, од 100 до 800 метара у зависности од конфигурације терена, како би покрио зону домета
савременог оружја. Сачињавају га припадници полције и војске наоружани дугим оружјем, у униформи и цивилном оделу. Припадници овог круга представљају посредну заштиту.

Извор: Телеграф.рс

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Марко

16.01.2019 18:53

Не знам који је ђаво нама ал цему износење детаља обезбједјења сваког вазног догадјаја. Скуп обезбједјује толико и толико полицајаца и то је то. Засто се ово ради, коме је у интересу да се то објелодањује. Обицан народ то не занима

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПСД-цлосе протецтион

16.01.2019 19:52

Ре Марко: Маркане ово износење плана обезбедјења ВИП лицности је само један од примјера,како би и ако би,а по питању ,,ПСД",мозес да погледас на yоу тубе снимке тих обука СИА-ЦП/ПСД.Тако да ово је само један од примјера из удзбеника,рецицемо познати и класицни,уз то сваки ТЛ или Први пратилац одредјује руту кретања,вријеме и све остале радње прописане правилником о застити ВИП особа,тако да сто се тице твог питања и коментара,све је на мјесту али ово сто је написано је само један мали дио непосредне застите,која се наравно никада не открива,ово су само примјери и претпоставке,рута кретања се мозе измјенити за неколико секунди а то је управо оно сто говори,,лазни конвој",или ,тзв,,мамац", итд итд,познат ми је веома добро тај дио посла па ето да ти мало образлозим,поздрав

Name

ботицели

16.01.2019 20:56

Само сто су овакве посјете Путина Лондону,Паризу,Риму,Берлину без икакве помпе нити се даје неки знацај.

Name

Даре

16.01.2019 21:46

Дрзаве у којима је зивот идеалан решени проблеми здравства, школства, социјални, друштвени, стандарди предсједник се вози градским превозом и нема комплекс висе вредности. У којој год дрзави пумпају милионе предсједници пумпају и обезбедјења. На крају крајева долази у претељску земљу чему онда све то? Мада мислим да трази свој интерес у Србији за подкусуравање са западом

Name

Јузна хемисфера

16.01.2019 22:31

И у Аустралиу кад је долазио на самит Г20 био је највисе цувана лицност.Није то ниста ново.Други дрзавници су се кретали па могло би се реци обицној пратњи,мотоцикли,федерална полиција,стицени ауто,полиција и њихова пратња. А он је био застицен мотоцикли,федерална полиција,затим сва три прстена његовог обезбедја напријед,назад и боцно,па онда о зада опет,федералци,цивилни агенти,обицна полиција итд. Вјероватно је и тад била лазна колона,а мозда је и то била лазна колона,ко то зна. Углавном,мислим да је висе стицена лицност и од америцког и од кинеског предсједника.

Name

МастЈаг

17.01.2019 22:52

Замислите се засто га цувају. Цему толико обезбедјење. Има разлог засто.

Name

Човјек

16.01.2019 19:07

Даће Бог да све продје сретно и сигурно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вили

16.01.2019 21:05

Који враг нам уопште и долази, само нам проблеме прави. Да искрено воли српски народ рекао би, браћо срби ја вас волим али у овом времену је боље да идете у ЕУ и НАТО, јер сте ви сад слаби и јадни а ми вам не можемо пуно помоћи јер смо далеко а ви сте окружени НАТО пактом...

Name

Ре вили

16.01.2019 21:41

Смијесан си. Како нам не могу помоћи? Па ко нам помаже цијело вријеме ако не они? Да их нема помели би нас ови до сад.

Name

гуз

16.01.2019 19:08

Од кога га цувају?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коперникус

16.01.2019 19:58

Сељацки живот је најбољи ...јебо богатство кад те прати пола дрзаве

ОДГОВОРИТЕ
Name

Данска

16.01.2019 20:20

Бозе драги колико це то костати та посјета Путина.Кад је француски предједник био у посјети Данској њих двојица су се кроз Копенхаген возили бициклима и нигдје ниси могао видјети снајперисте,оклпњаке као да су бицикле возили два обицна градјанина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Винк

16.01.2019 20:37

Е јеси глуп.Па шта је битан француски предсједник па да неко има интерес да га ликвидира? Путин је један од ријетких државника свијета који нема " газду" ван своје земље

Name

ре

16.01.2019 20:43

Тако је и нас покојни професор ДИФа из И Сарајевске гимназије Добросав Суко играо тенис са Клаусом Кинкелом у Ароси.Било је то у вријеме насег несретног рата,нигдје љуи из обезбедјења.

Name

Странац

16.01.2019 20:37

Никакве користи нико од тога нема једино Русија која зели показати да јој је јос једино Србија остала јос као неко ским могу манипулирати јер да није тако да је то искрено пријатељство мада са Српске стране вјерујем да јесте сто са Руске стране неби рекао јер да је стварно Русији до Србије стало и да је то Руски стратески интерс онда би хај да не будемо бас превисе безобразни па да каземо да би онда Русија требала дати сво модерно наорузање Србији али бар несто од мало новијег као С-300 или С-400 или неки мало модернији авион или један савремени радар за откривање и томе слицно а да будемо искрени требала би Русија да има Србију као цувара њихових ледја јер јасно је да Србија није цланица ни једног војног савеза и бас због тога Русија би требала да не казем морала да прузи Србији несто слицно сто Русија има у свом арсенали овако се Србија задовољава са некаквим авионима из каменог доба и транспортерима које висе нико неце и онда испада Русија не да ниста Србији а Србија посто није цланица НАТО немозе ни од кога никад ниста купити.Фактицки Србија је тренутно ни на небу ни на земљи и уз то све сви Срби одерасе гузице трцајуци у Европу а куну се у мајку Русију кад погледас нигдје везе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

слободни тесар

16.01.2019 20:54

Србија је задовољна са једним ветом у УН са Руске стране и то се прица 30 година како су их Руси спасили.

Name

Ре

16.01.2019 21:40

Руси су Србији помогли небројено пута, давали колико су могли и обрнуто. Одрзавале су контакт од најранијих дана, од Немањица, плацали новац једни за друге, Србија снадбјевала Русе књигама и литературом тог доба, Русија помазе Србији у борби против Турске и њеном ослобадјању. 1914. Русија улази у Први светски рат због Србије, Совјетска војска 1944. улази и ослобадја Југославију и Београд. Подрска њихова и Кине це се исто памтити по питању Косова и вјероватно је једина препрека насим издајницким политицарима да не изневјере своје националне интересе. Добровољци њихови у последњим ратовима иако је њихова земља на кољенима била и људи јели из контенера. Имамо заједницку историју с њима и никад нисмо били на супротним странама. Висе вјерујем њима и Кини од свих осталих, а и народи се медјусобно воле док западњаци вецином не воле ни себе, а камоли једни друге.

Name

Соко

16.01.2019 22:45

Жив и здрав био сто лета!

Name

Дрекавац

16.01.2019 20:42

Лола је већ у Београду, а ово је само димна завјеса. :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слазем Се За Лолу

16.01.2019 22:34

ал опет нек му је Бог на помоци

Name

Драго

17.01.2019 08:14

НЕЛУПАЈТЕ НАРОДЕ ЧОВЈЕК БОРАВИ У СРБИЈИ ВЕЋ ПРИЈЕ 20 САТИ ТОЈЕ ПРАТЊА ЗА НАИВНЕ И НЕПИСМЕНЕ БАЛКАНЦЕ ОКО ЧЕГА СЕ ВИ ЛОМИТЕ КОД ВАШИХ ПРОБЛЕМА

ОДГОВОРИТЕ