Терористички напад у Кенији

- Терористички напад на луксузни хотел у главном граду Кеније, Најробију. До сада најмање 15 особа убијено. ББЦ: Чули се нови пуцњи и експлозије. Није готово

Свијет 16.01.2019 | 09:24
Терористички напад у Кенији
Међу жртвама су један Британац и један Американац, идентификовани захваљујући личним документима пронађеним код њих, саопштио је полицијски званичник. Међу жртвама је 11 држављана Кеније и две особе чији идентитет није утврђен, преноси Ројтерс. Терористи тврде да је бар 47 убијених.

У Хитној служби речено је да је у хотелу, 11 сати од почетка напада, и даље заробљено више особа са вишеструким повредама, преноси Ројтерс и додаје да је то речено три сата након што је министар унутрашњих послова Кеније саопштио да је зграда хотела обезбеђена. 

И ББЦ наводи да су се чули нови пуцњи и експлозије због чега с еверује да су бројни цивили још увек заробљени у хотелу.

Напад на луксузни хотел извели су припадници терористичке групе Ел-Шабаб, блиско повезане са Ал каидом, који су бацали бомбе на возила на паркиралишту, а потом ушли у предворје хотела, где се један од нападача разнео.

Људи су у паници бежали од експлозија и пуцњаве из ватреног оружја које су одјекивале кроз комплекс.

Безбедносне снаге извеле су велику групу жена из комплекса, а полицајци у цивилу су ишли од радње до радње у комплексу и извели десетине других људи из комплекса. Неки који су излазили из зграде су дигли руке у вис да покажу да су ненаоружани.

Ел-Шабаб група тврди да је у нападу убијено 47 особа, а кенијски званичници још нису званично објавили да ли су нападачи убијени, ухапшени или су побегли, преноси АП.
На видео снимцима виде се најмање четири нападача.

Иако су кенијски званичници објавили да је хотел обезбедјен, бројне породице тврде да се њихови чланови и даље скривају у хотелу.

И кенијска државна телевизија објавила је да се у хотелу и даље чује пуцњава, што указује да се напад ни после 12 сати није окончао.

Један сомалијски дипломата рекао је да су неки сомалијски званичници били у хотелу у тренутку напада.

Терористичка група са седиштем у Сомалији, Ел-Шабаб, која је преузела одговорност за напад, 2013. године извела је напад на тржни центар Вестгејт у Најробију у коме је погинуло 67 особа.

Данашњи напад је дошао дан након што је суд одлучио да суди тројици осумњичених мушкараца по оптужбама да су били укључени у напад на центар Вестгејт 2013.године.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар