Албански постаје службени језик

Председник Парламента Македоније Талат Џафери је потписао Закон о језицима којим албански постаје службени језик поред македонског.

Регион 15.01.2019 | 08:10
Албански постаје службени језик
Закон је послао у Службени весник на објављивање.

Џафери је на свом фејсбук профилу објавио фотографију како у свом кабинету потписује тај закон и испод написао на амбанском и македонском: "Закон о употреби језика и у Службеном веснику". 

Закон о језицима, који је усвојен пре годину дана, послат је у Службени весник без потписа председника Македоније Ђорђа Иванова, који од тада одбија да га потпише зато што сматра да је противуставан. 

Вицепремијер Македоније за европска питања Бујар Османи рекао је за кабловску Телевизију 21 да се очекује да Закон о језицима буде објављен вечерас или сутра у Службеном веснику Македоније. 

"То значи да спикер Талат Џафери од сутра седнице парламента може да воду на албанском језику", рекао је Османи, који је као и Џафери, члан ДУИ, албанског партнера Социјалдемократског савеза Македоније у македонској влади. 

Председник Македоније Ђорђе Иванов је два пута одбио да потпише Закон о употреби језика који је парламентарна већина СДСМ и ДУИ, уз подршку албанске опозиције и без присуства посланика опзиционе ВМРО ДПМНЕ, први пут изгласала 11. јануара прошле године, а други пут 14. марта. 

Опозициона партија ВМРО ДПМНЕ вечерас је саопштила да је објављивање Закона о Језицима у Службеном веснику без потпса председедника државе "кривично дело које не застарева и за које следује казна затвора".

(Бета)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Убаво Девојце

15.01.2019 07:42

Страсно неправедно према народу Мекдоније!

ОДГОВОРИТЕ
Name

НАТО + ЕУ = 4. рајх

15.01.2019 07:51

Македонија је примјер државе која је испуњавала све "сугестије" (а уствари захтјеве) запада. А све са циљем да постану дио западне "цивилизације". Да би данас дошли дотле да су једној мањини које има највише 20% дали да може да условљава све законе па и да уздигне језик мањине до нивоа службеног језика. При том нису схватили да Македоници никада немогу бити дио западне "цивилизације" (јер су Православци) и да западна "цивилизација" има боље (дакле, послушније) слуге у тој мањини.

Name

реално

15.01.2019 07:56

Жао ми је Македонаца, али ако им ми Срби као браћа нисмо добри били, ето нека се грле и љубе Албанце своје непријатеље.

Name

КиМ

15.01.2019 08:37

Зато брацо преко Дрине,цувајте Републику Српску и васа права као зеницу ока.... Поздрав са КиМ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.01.2019 11:07

Нема се висе шта чуват . Разваљено , презадужено уништено и у приватном власништву

Name

.

15.01.2019 08:39

Ради "мира у кући" за Македонију је боље тако. Направили су уступак према Грчкој у погледу имена државе онда је сасвим исправно да направе уступак и према властитим грађанима / држављанима Албанцима , којих има 30 одсто, у погледу службеног језика. Некад треба дати и нека права у погледу равноправности својих грађана јер "тврд став, каприц и непопустљивост" води ка ратовима и распаду државе. Македонија је извукла поуку из претходног "кратког рата".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Домаци Странац

15.01.2019 09:15

Македонија це заврсити као и србија (отимањем територије, на КиМ је такодјер сиптарски био слузбени језик за вријеме СФРЈ), велика греска да сиптарски буде слузбени језик. Сљедеци корак сиптара је да у ЦГ успоставе као слузбени, ...

Name

Боб

15.01.2019 10:09

Македонци сад сте право попусили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни Груја

15.01.2019 11:17

На Балкану никада неће нестати кривих дрва и издајника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

босанацбрцко

15.01.2019 21:16

Па ста је ту спорно па албанци цине неких 30% становниства македоније

ОДГОВОРИТЕ