Гардијан: Албанци "краљеви кокаина"

Албанска мафија /Мафиа Схqиптаре/ потпуно је преузела контролу трговином дрогом у Великој Британији захваљујући, између осталог, софистицираности и памети, пише лист “Гардијан”.  

Свијет 14.01.2019 | 11:21
Гардијан: Албанци "краљеви кокаина"
– Они су софистицирани, паметни и увијек испоруче робу – од европских лука до улица Лондона. Та криминална банда је сада прва на британском тржишту, чија вриједност је пет милијарди фунти – пише лист.

У тексту под насловом “Краљеви кокаина: како је албанска мафија преузела контролу над британском трговином дрогом” наводи се да начин на који су Албанци освојили британско тржиште кокаина представља лекцију из “криминалног здравог разума” и апсолутне пријетње насиљем.

Лист наводи да се ради о веома једноставном, али дрском моделу пословања. Албанци су у потпуности одбацили систем посредника и почели да преговарају директно са колумбијским картелима који контролишу производњу коке. Огромне испоруке организоване су директно из Јужне Америке, а ланци снабдијевања остали су њиховим рукама.

Структура цијене је некада варирала у зависности од чистоће дроге – што је била чистија, то је цијена већа.

Према британским обавјештајним подацима, албанске банде набављале су кокаин од картела за око 4.000 до 5.000 фунти за килограм у вријеме када су ривали сматрали да су добро прошли користећи холандске продавце на велико, код којих се дрога продавала за 22.500 фунти за килограм.

Албанци су снизили цијену кокаина и повећали чистоћу дроге, што је резултирало још већим испорукама у Британију.

Албански ефекат суштински је обликовао употребу, производњу и економију кокаина. Кокаин је сада најјефтинији у Британији од 1990. године и најчистији у посљедих 10 година, што је довело до великог број смртних исхода.

Британија има највећу стопу младих корисника дрога у Европи. 

Експерти кажу да се албанска мафија показала веома интелигентном и да се не мора бити похлепан да би били доминантни на тржишту дрога.

– Они се руководе принципом одрживе цијене и доброг квалитета – рекао је Тони Саџерс, бивши шеф групе за борбу против наркотика у Националној агенцији за борбу против организованог криминала.

Лист наводи да су Албанци морали да преузму контролу и над европским лукама. У ту сврху, ова мафија морала је да сарађује са Ндрангетом, најмоћнијом и најраширенијом од свих италијанских мафијашких група.

Такође, један од разлога успјеха Албанаца је што избјегавају ситније сукобе са ривалима и веома су вјешти у формирању веза са другим групама организованог криминала.

Такође, оно што иде у корист Албанаца је њихова репутација да су насилни.

– Они су прилично харизматични и знају да је важније да граде везе умјесто да стварају сукобе, а пошто долазе из региона у којима је донедавно био рат, као што је случај са Косовом, то само појача ефекат и репутацију безобзирности – рекао је Саџерс.

Мохамед Касим са Универзитета Лидс Бекет, који се бави анализом трговине дрогом, истиче и начин на који су Албанци виђени у криминалним круговима.

– Они су софистицирани, професионални и ураде оно што обећају. Они увијек испуне задато – рекао је он.

(Срна)

Коментари / 0

Оставите коментар