Ифет: Не рушите право Давора

Ифет Ферагет, адвокат породице Драгичевић упутио је саопштење за јавност у коме од портпарола СНСД-а Радована Ковачевића тражи да не руше право Давора Драгичевића и свих осталих жртава.  

Република Српска 14.01.2019 | 09:35
Ифет: Не рушите право Давора
Писмо преносимо у цјелини: 

- Поштовани господине Ковачевић,

као пуномоћник господина Давора Драгичевића, оца отетог и брутално убијеног Давида Драгичевића, овим путем Вас позивам да у јавности не износите произвољне информације којима се дезавуише јавност и тиме свјесно помаже онима који већ више од 290 дана блокирају службену адекватну истрагу отмице и тешког убиства Давида Драгичевића.

У Вашем обраћању медијима дана 11.01.2018. године, а поводом изјаве сталног извјестиоца Европског парламента за БиХ г. Кристијана Дан Преде, везано за случај Давида Драгичевића, која гласи: “Нешто се дешава, рекао бих, на нивоу друштва, људи, грађани траже правду и траже рјешења. Није то проблем само једног појединца, нити је то проблем тужилаца из Републике Српске, грађани инсистирају да се задовољи правда. Позивам домаће власти да ријеше овај случај што је прије могуће”, као портпарол СНСД-а рекли сте сљедеће: “Кристијан Дан Преда нема мандат да се мијеша у унутрашње ствари суверених земаља и умјесто што се бави појединачним случајевима у БиХ, требало би да учини све да помогне на њеном путу ка ЕУ”.

Господине Ковачевић, позивање домаћих власти да ријеше што прије случај тешког убиства Давида Драгичевића (али и случаја Џенан Мемић у Федерацији Босне и Херцегивине и свих осталих неистражених случајева убистава у Босни и Херцегивини) сасвим сигурно није мијешање у унутрашње ствари суверене земље него, управо обрнуто, пријатељски позив властима суверене земље да дјелују у складу са законом (и међународним конвенцијама које имају приоритет над домаћим законима), што представља основно уставно демократско начело и уједно цонндицио сине qуа нон на путу Босне И Херцеговине ка ЕУ. Осим тога г. Кристијан Дан Преда је доказани пријатељ Босне и Херцеговине који је учинио много како би Босна и Херцеговина што прије постала чланица Европске уније, а што је у интересу свих грађана.

Даље, у Вашем обраћању наводите “да у случају Драгичевић институције Републике Српске у потпуности професионално обављају своје послове”.
Господине Ковачевић, у јавности је већ познато да у случају Драгичевић институције Републике Српске не обављају професионално своје послове обзиром да, иако је протекло више од 290 дана од отмице и бруталног убиства Давида Драгичевића, институција Републике Српске тј. Републичко јавно тужилаштво Републике Српске још увијек није отворило службену адекватну истрагу поводом отмице и тешког убиства Давида Драгичевића!

Морам Вас подсјетити,а што је у јавности такођер већ добро познато, да је постојећа неадекватна истрага убиства Давида Драгичевића, коју још увијек “води” Окружно јавно тужилаштво Бања Лука, резултат и незаконитог поступања институције Републике Српске тј. Министарства унутрашњих послова Републике Српске, односно прес конференције одржане дана 26.03.2018. године, на којој је Дарко Илић, начелник одјељења за организирани и друге облике тешког криминалитета Министарства унутрашњих послова Републике Српске, заједно са патологом проф. др. Жељком Караном из Бања Луке и другим присутним лицима, изнијео потпуно нетачне информације и на тај начин без иједног доказа криминализовао Давида Драгичевића на основу низа незаконитих доказа прибављених од стране припадника МУП РС (које тврдње су до данас потпуно демантоване јер је утврђено да Давид није био наркоман, да није 18.03.2018. године око 03,00 часа извршио крађу у кући породице Рађен у насељу Лауш, да не постоји нити један валидан доказ да је Давид уопште био на том мјесту, па самим тим да се није „задесно“ утопио у Црквеној, а све ово је потврдио и Основни суд у Бања Луци доношењем рјешења којим је одбијен приједлог за продужење притвора лицу Ален Кукић, које лице је по налогу Ђорђа Рађена, а овај по налогу припадника институције Републике Српске тј. Министарства унутрашњих послова Републике Српске, скидао, брисао и поново враћао снимке видео надзора!!!).

Након тога на тој конференцији Дарко Илић је изнијео закључак да не постоји основ сумње да је Давид Драгичевић убијен него да се ради о задесној смрти тј. утапању у потоку!!!

Господине Ковачевић из наведеног је више него јасно да у случају Давид Драгичевић институције Републике Српске већ више од 290 дана потпуно непрофесионално и незаконито обављају своје послове (као што у случају Џенан Мемић институције у Федерацији Босне и Херцеговине тј. Кантонално тужилаштво Кантона Сарајево, Федерално тужилаштво Федерације Босне и Херцеговине, Министарство унутрашњих послова Кантона Сарајево и Федерално министраство унутрашњих послова Федерације Босне и Херцеговине већ скоро три године потпуно непрофесионално и незаконито обављају своје послове!!!).

Да закључимо, у овим случајевима суверена земља сасвим сигурно не функционише у складу са законоом па јој као таквој није ни мјесто у ЕУ.

Даље, у Вашем обраћању наводите “да је потпуно неумјесно да Дан Преда говори и о надлежностима унутар БиХ и да нешто са нивоа Српске треба да пређе на ниво БиХ. то је за нас недопустиво. У том контексту желим да га подсјетим да су за овакву организацију тужилаштва у БиХ одговорне његове колеге из ЕУ које су нам наметнуле неуставну институцију Високи судски и тужилачки савјет”.

Господине Ковачевић, није неумјесно говорити “да нешто са нивоа Републике Српске треба да пређе на ниво Босне и Херцеговине” јер један од основних принципа рада сваког тужилаштва јесте принцип непристрасности (немо ацтор ин цауса суа) па због постојања горе наведених околности, а које сасвим сигурно изазивају разумну сумњу у непристрасност тужилаштава у Републици Српској, једино могуће рјешење и јесте да случај отмице и тешког убиства Давида Драгичевић, на основу члана 12. став 1. Закона о Тужилаштву БиХ („Службени лист БиХ“, број: 49/09), у вези са чланом 7. став 2. тачка б) Закона о Суду Босне и Херцеговине („Службени лист БиХ“, број: 49/09), а обзиром да је отмица и тешко убиство Давида Драгичевића изазвало огромне штетне посљедице за државу Босну и Херцеговину (као и убиство Џенана Мемића у Сарајеву), као и цијенећи да постоји основ сумње да се ради о организираном криминалу, преузме Тужилаштво Босне и Херцеговине, које би у том случају морало утврдити и одговорност припадника „институција Републике Српске“ за све пропусте у досадашњој истрази убиства Давида Драгичевића.

Ваши наводи „да су за овакву организацију тужилаштва у БиХ одговорне његове колеге из ЕУ које су нам наметнуле неуставну институцију Високи судски и тужилачки савјет“ представљају непознавање материје и чисто шпекулисање.

Даље, у Вашем обраћању наводите: "Тужиоци немају одговорност према било коме и могу на овај начин да доприносе ескалацији проблема, умјесто да их рјешавају. Комплетна одговорност у овом случају је на тужилаштву и оно мора дати одговор, а овакви коментари који долазе из ЕУ никако не могу да помогну у рјешавању тог проблема".

Господине Ковачевић, према члану 87. Закона о Високом судском и тужилачком савјету сваки тужилац у Босни и Херцеговини може бити кривично гоњен, ухапшен или задржан у притвору, за одлуке које донесе изван оквира своје службене дужности (кривично дјело злоупотреба службеног положаја) а сасвим сигурно такву одлуку представља пропуст тужилаца у Републици Српској да се више од 290 дана не отворе службеуа адекватну истрагу отмице и тешког убиства Давида Драгичевића.

Даље, господине Ковачевић, одговорност у случају Давид Драгичевић није само на тужилаштву, него и на Министарству унутрашњих послова Републике Српске (конференција за штампу 26.03.2018. године), због чега без утврђивања припадника свих тих институција Републике Српске није могуће дати одговор на питање: „Ко је убио Давида Драгичевића“?

Даље, у Вашем обраћању наводите "Уколико Дан Преда сматра да има такав мандат и да је позван да се мијеша у унутрашње ствари суверених земаља и да би требало да коментарише евентуално политичко насиље, онда би најприје требало да се окрене према Француској и да осуди понашање француске полиције. У Српској за таквим нечим не постоји никакав разлог и потреба".

Господине Ковачевић, јавности је познато да Давор Драгичевић и покрет Правда за Давида нису вршили никакво политичко насиље него потпуно мирно и достојанствено више од 290 дана само траже правду и истину, која слика не може бити промјењена нити Вашим а нити било чијим лукавим интерпретацијама. За цијело то вријеме институције Републике Српске нису подузеле нти једну једину радњу у правцу отварања службене адекватне истраге убиства Давида Драгичевића.

На крају, господине Ковачевић, да Вас, као портпарола СНСД-а, подсјетим да је у члану 3. Статута СНСД-а прописано да је та странка „основана и постоји као странка слободе, мира и демократије, која се залаже за изградњу друштва благостања и социјалне правде путем парламентарне демократије и владавине права“.

Мислим да се можемо сложити да владавина права мора дати одговор на питање „Ко је убио Давида Драгичевића“?

Због наведеног Вас молим да у јавности на износите било какве нетачне информације које утичу или могу утицати на ток и исход овог поступка.

С поштовањем,

Ифет Ферагет, адвокат

БН ТВ

Коментари / 49

Оставите коментар
Name

Трт

14.01.2019 08:44

Није лако бити портпарол

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.01.2019 09:54

И он зна...

Name

Кока

14.01.2019 10:11

Сада Додик треба да поведе народ на демонстрације испред тузиластва БЛ, како је обецао.

Name

АДВОКАТ

14.01.2019 10:20

ГОСПОДИН АДВОКАТ , РЕСПЕКТ !

Name

РЕ

14.01.2019 11:15

Бас тако, РЕСПЕКТ

Name

Гоого

14.01.2019 11:53

То је то: Истина и правда су најјаце орузје од свега!

Name

Радо

14.01.2019 12:08

Господине Ифете ријесите ви прво васе слуцајеве да видимо васу способност код нерјесених васих слуцајева,па онда дрзите некоме предавање. Васа намјера је веома прозирна и лаику.

Name

ВРС- реп Кока

14.01.2019 12:43

Брате па тај је и досао на власт са лазима и обманама, само се сијети кад је рекао да це подњети оставку на мијесто премијера ( тада је био премијер са два посланика у скупстини РС) ако Брцко не остане у саставу РС ,иииии ста се десиии ???Брцко постаде дистрикт подијели РС на два дијела а бурле и даље лазе и обмањује неписмене који му сљепо вијерују!!! Само сто ми Срби брзо заборављамо све лази и обмане МД звани бурлеее!!!

Name

Закон

14.01.2019 08:49

Све рецено као на исповиједи. Браво цестити и знани Ифете!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бн Портал

14.01.2019 09:14

Ифете свака ти цаст за ово писмо и сви смо ми уз породицу Драгицевиц истина и само истина

Name

Серб

14.01.2019 13:08

ти радо си јадник и болесник победи сендвич и марш

Name

Бањалуцанин стари

14.01.2019 21:57

Ифет Ферагет је рођени бањалуцанин и господин цовјек. По коментарима ново придослих "бањалуцана" из околних брдско-планинских и руралних средина, видљив је њихов комплекс низе вриједности, и презир према старом градском становниству Бањалуке.

Name

зокс

14.01.2019 08:57

Банда је то мој Ифете, дај боже да се ишта успије против оваквих. Као што се види сви су у спрези и чувају једни друге јер су сви до гуше у криминалу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Архандјело

14.01.2019 08:59

Хвала Вам Велики Цовјеце Ифете Ферагету. Хвала Вам сто сте стали и стојите уз породицу Драгицевиц. Ни свјесни нисте колико нас зели само ИСТИНУ И ПРАВДУ за ово звјерски убијено Дијете Истину и правду за Давида за његове родитеље и за све нас. ПРАВДА ЗА НАСЕГ ДАВИДА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боро

14.01.2019 08:59

Ковацевиц прица сто му се нареди.Правда за Давида је питање опстанка Рс, криминална садасњост или постенија будуцност.Одлуцимо сами.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Касандра

14.01.2019 09:00

Уците њенацки и бјезите у аустрију,њемацку нецете се у дрзави РС хјеба нахести,зивота видјети ни правде доцекати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цитизен Патриот

14.01.2019 12:10

Ко ти брани да идеш ? Ко ишта овом народу и омладини мисли добро урадити ће нешто, шта било, ситницу макар, да се овдје направи амбијент да сви људи остану на својој земљи и своји на своме живе нормалан живот. Тјерали су нас на све могуће начине 92.-95. и сад би требали и даље бјежати, а да они који нас тјерају остану овдје и раде шта хоће . Значи треба да се попишамо на жртве на свим странама. А то политичари раде, али ево народ их је прочитао. Прошла су времена понижавања народа ! Фуј тролу покварени.

Name

ре.Цитизен

14.01.2019 21:47

Ти си ту несто помијесао ,...ко је кога тјерао, какве глупости писес,..најгоре сто сам себе увјеравас у то,...21 вијек је увелико, мани се митоманије и лагања,..

Name

Арена

14.01.2019 09:03

Хвала овом постеном и храбром цовјеку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

14.01.2019 09:07

СВАКА ЧАСТ ГОСПОДИНЕ ИФЕТЕ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само

14.01.2019 09:56

Само да јос казе оно сто зна.

Name

САМО

14.01.2019 12:43

Дубравко Кременовиц Илицев инспектор нарко дилер је цијелу ту ноц пратио Давида обуцен у кратку сиво зелену јакну.Дубравко Кременовицу ко је убио Давида Драгицевица? Спавас ли мирно Кременовицу?

Name

14.01.2019 09:12

"ШТО ЈЕ ПРАВО И БОГУ ЈЕ ДРАГО"! ЉУД РЕЦИТЕ ИСТИНУ, ПА ИМАТЕ ЛИ ВИ СВОЈЕ ПОРОДИЦЕ, БОИТЕ ЛИ СЕ БОГА? КО ЈЕ УБИО ДАВИДА????????????????????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад

14.01.2019 10:16

хвала Ти добри човјече

Name

АнтиКовачевић

14.01.2019 09:22

Ковачевићу је Додик написао срамотни одговор. Зато су они сви криминалци у низу, а Додик највећи. Он контролише све у РС, готово и сваку особу. Нетачно је да Додик "цвика" од Лукача, у питању су само заједнички послови и интереси. Они су сви у дубоком криминалу, зато су и изборе покрали и платили да у затворима не би завршили. Криминална држава и дно дна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

14.01.2019 09:45

Овај цовјек да некоме дрзи слово, а он погазио кодекс своје професије, а како је наставио вец има материјала и за кривицну одговорност. У сваком слуцају бице занимљиво пратити даљи ток догадјаја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

14.01.2019 10:36

Терапију!!

Name

Архандјело

14.01.2019 11:02

Ре:Милан Милане ,Милане па зар си и ти на будзету? Е ево обецавам ти да нецес јос дуго.

Name

Ре милан

14.01.2019 11:48

Ћути јадо боље ти је

Name

Мирјана

14.01.2019 12:00

Одлицно написано Милане, тај нема везе о адвокатури и види се да се бави политиком.

Name

МИРЈАНА

14.01.2019 12:44

Браво прави адвокат Ифет Ферагет.Убице и сауцесници не спавају мирно!

Name

Ало.

14.01.2019 09:54

Само храбро и мало више борбе за

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

14.01.2019 10:51

Иако је правни заступник,претерао је.Зашто је преговарао о предаји Давора,ако исти није крив.Знао је гдје ие Давор,али се правио"луд".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.01.2019 11:07

Није преговарао.

Name

Бања Лука

14.01.2019 12:12

Јел ово неки политицар или је адвокат? Не контам овог лика... овај се свиме бави само се не бави својим послом. Зна се ста је посао адвоката...

Name

Ре

14.01.2019 12:46

Ста је цега се ти бојис крезуби? Да ниси мозда сауцесник? Само полако нецес се јос дуго крити!

Name

Б лука

14.01.2019 10:52

Код нас свако може да буде подпарол,а највише будале које немају појма нити о чему,али огласе се да покажу да су баш будале и незналице. Правда за Давида,правда за Ђженана,правда за све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕНА

14.01.2019 11:30

ПРАВДА ЗА ДАВИДА.ПРАВДА ЗА ПРОЛЕ ДРАЗЕНКА.ПРАВДА ЗА ДЗЕНАНА.ПРАВДА ЗА СВА ЗАТАСКАНА УБИСТВА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аурелија

14.01.2019 11:31

БРАВО ИФЕТЕ И ХВАЛА!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЉУТА ГУЈА,МИЦО МОЈ!!!

14.01.2019 11:44

Свака Вам цаст Господине Ифете!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Потпис Ферагет

14.01.2019 11:58

Одлицно написамо у америцкој амбасади.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

14.01.2019 21:50

Силна Америка никако није у стању унистити моцну РС, стално покусава али узалуд. Незнају висе ста би, тотално су немоцни,....

Name

Ивана

14.01.2019 11:59

Откријте конацно злотвора и убице који су убили Давида драгицевица. Само нормалне вриједности тразимо. Правда за Давида

ОДГОВОРИТЕ
Name

Модрицанин

14.01.2019 12:14

"Давор Драгицевиц је оцајан цовјек јер је изгубио сина, али су га обухватили људи из политике и они га усмјеравају. Њима одговара да је био силован, измасакриран и да га је убила полиција и министар унутрасњих послова. НИСТА ОД ТОГ НИЈЕ ТАЦНО" реце Анте Нобило.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нови светски поредак

14.01.2019 14:59

Ко је Анто Нобило, човјек којеме је требало бити суђено за насиље у породииц, човјек који је батинама обогаљио своју супругу и није одговарао, човјек који има склоност за физичко обрачунавање са члановима породице није достојан да буде човјек, човјке који може ударити особу која му је родила потомство је НУЛА од човјека. Човек који нема емоција ни за властиту породицу , како да има за туђу. Па ко је онда Анте Нобило.

Name

Миро

14.01.2019 19:12

На крају це истина изаци на видјело оцито овако како је рекао Нобило. Довољно је реци да су од 4 цлана адвокатског тима њих 3 иступило и изјаснило се као Нобило. Ферагета оцито гуркају сттанци са парама да и даље прави неку теорију завјере, сви то виде.

Name

ре за ''мИРО"

14.01.2019 20:18

Или си тенденциозан, или неупуцен кад спомињес остала 3 адвоката сто су са Ферагетом цинили тим. Прије неких 4-5 дана господја адвокат из Србије је у јутарњој емисији код Миломира Марица навела да остаје при тврдњи да се ради о теском убиству. Истина рекла је и то да су "неки ;јуди" се приблизили Давору који нису требали, ал је цињеница да 2 од 4 адвоката не сумњају у сурово убиство. Тог и истине ради господину Ифету Ферагету свака цаст на истрајности, а истина је веома близу. Ту негдје. А за Модрицанина претпостављам да се слазе са нама који тврдимо да Давид након сто је отет није ни пазен, а нити мазен, сад која су све зјерства поцињена надам се да це једног дана да буде објелодањено.

Name

Господине Ферагет

14.01.2019 12:17

велики респект за спремност да своју стручност и знање понудите ожалошћеним породицама у њиховој истрајној правној борби против неморалних и незајажљивих скоројевића који мисле да су вреднији од других. Ви својим примјером потврђујете а помажете и другима да добри, толерантни и поштени дух Босанаца и Херцеговаца преброди ова тешка времена. Добри људи Бања Луке и БиХ искрено цијене ваш несебични рад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симо

14.01.2019 12:24

Правда за Ифета.

ОДГОВОРИТЕ