ПЛ: Де Хеа закључао "Вембли", нова побједа Јунајтеда!

Тотенхем је највећи изазов до сада, рекао је Солскјер пред пут у Лондон. За за нову победу му је било потребно нешто више од голова у мрежи ривала и догодио се Давид Де Хеа! Коначно оправдава потенцијал - Лука Дињ! Француски леви бек је важио за једног од најталентованијих играча на својој позицији, али у Барси, Пари сен Жермену и Роми то није показивао. У Евертону, друга прича!

Фудбал 13.01.2019 | 20:45
ПЛ: Де Хеа закључао "Вембли", нова побједа Јунајтеда!
Спектакуларни Де Хеа, гол Рашфорда – победа Јунајтеда над Тотенхемом! Фудбалери Манчестер јунајтеда победили су Тотенхем са 1:0 у мечу 22. кола енглеске Премијер лиге.

Херој победе "црвених ђавола" био је шпански голман Давид Де Хеа који је браио све што се могло одбранити фудбалерима "певаца".

На Вемблију је одигран узбудљив меч у ком је лако могло да "падне" и више голова. Прву велику шансу пропушта Винкс који се у осмом минуту убацио из другог плана, Сон га је мајсторски пронашао кроз тројицу играча, али се Винкс није снашао.

Лингард потом на супротној страни шутира из добре позиције са седам, осам метара преко гола, а онда и Рашфорд пушта корак и удара по земљи у оквир гола. 

Марсијал је запретио у 18. минуту, Јанга прескаче лопта у 31. Трипије спушта за Кејна, шпиц Тотенхема даје гол али судије досуђују офсајд. 

Први и једини погодак је виђен у 44. минуту када је Погба генијалном дугом лоптом истурио Рашфорда, а офанзивац Јунајтеда тукао искоса и погодио сам угао гола Уга Лориса.

Тотенхем у наставку ствара две велике шансе за два минута. Прву је пропустио Кејн, а онда и Деле Али, први је пробао ногом, други главом, али проласка поред Де Хее није било. 

Узвратио је Јунајтед, а Погба је у 54. минуту успео да захвати лопту главом, али не довољно јако да би савладао Лориса. 

Погба у 61. минуту гађа по земљи на додавање Марсијала, Лорис још једном одлично брани. Четири минута касније севнула је контра Тотенхема, Али је трчао сам ка Де Хеи, а овај у чучњу још једном хладнокрвно одбранио. 

Шпанац зауставио и шут Алдервирелда после корнера у 70. минуту, па онда Трипијеа у 75. Кејн је дриблао у 85. и са десет метара добро нациљао, а Де Хеа је ногом успео да стигне и тај ударац. 

Тотенхем је до краја успео да упути чак 20 удараца ка голу Јунајтеда, од чега је десет ишло ка Де Хеи. "Ђаволи" су победом дошли до 41. бода и шести су у првенству. Тотенхем има 48 бодова и налази се на трећем месту Премијер лиге.

Тотенхем је далеко највећи изазов до сада, рекао је Оле Гунар Солскјер пред долазак на "Вембли", свестан да претходних пет победа у Премијер лиги и ФА купу много значе на психолошком плану, али да ће ове недеље поподне за шесту бити потребно много више тактичког знања, трчања, концентрације, жустрине, среће...

Био је у праву!

Све то приказали су фудбалери Манчестер јунајтеда у дербију 22. кола и опет им је била потребна "хоботница" на голу за наставак бајковитог низа од одласка Жозеа Муриња:

Тотенхем - Манчестер јунајтед 0:1 (0:0), пред 80.062 навијача на највећем енглеском стадиону, уз десет одбрана Давида Де Хее, човека ког ће Хари Кејн сањати ове ноћи.

ПРВИ ЈЕ "ПУКАО" ТРИПИЈЕ: ЈЕДНА ГРЕШКА, ГОЛ!

Српски репрезентативац Немања Матић одиграо је целу утакмицу за Јунајтед и имао важну улогу у исцрпљујућој борби на средини терена, где је домаћин био посебно агресиван и одакле су слате брзе и тачне лопте према Кејну, али и према Делеу Алију, Хјунг-мину Сону, касније и Фернанду Љорентеу.

Менаџер "певаца" Маурисио Покетино морао је у 43. минуту да направи принудну измену и, уместо повређеног Мусе Сисока, на терен пошаље знатно офанзивнијег Ерика Ламелу.

Када је перфектни Мајк Дин дао знак да утакмица буде настављена, Кјеран Трипије је "пукао" под притиском, Џес Лингард пресекао његов пас никоме ка центру игралишта, Пол Погба у даљини видео и простор и Маркуса Рашфорда који је добио савршен пас са друге стране игралишта и онда у спринту са Јаном Вертонгеном "пуцао" прецизно, поред Уга Лориса, уз даљу стативу за предност пред одлазак на одмор.

У наставку, Де Хеа је само наставио да ради оно што најбоље зна, скидао је зицере нервозним домаћим фудбалерима, међу којима је једино Кејн до краја меча имао довољно стрпљења и концентрације за ударце у оквир, али... шта год да је пробала Тотенхемова "гол-машина", Шпанац је био бољи.

У 59. минуту, Де Хеа је ухватио "живу лопту" после Кејновог ударца главом са пет метара (!?). После скраћеног корнера са десне стране, Кристијан Ериксен упутио је идеалан центаршут, центарфор Тотенхема истрчао испред Фила Џонса и са "њим на леђима" упутио ударац из непосредне близине, али ни то није било довољно...

Посла је средином другог полувремена имао и Лорис, углавном како би зауставио покушаје инспирисаног Погбе, који је у 61. минуту превише ноншалантно шутирао са 15 метара. Био је потпуно сам и неометан после паса који му је "оставио" Антони Марсијал, али је његов колега из репрезентације Француске мајсторски реаговао и проследио лопту поред стативе.

Ћешће играло у супротном шеснаестерцу у ком је неколико важних интервенција забележио Лук Шо, међутим управо је по његовој страни "севнула" контра Тотенхема у 66. минуту, у којој је Кејн "повезао" Алија са голом, али репрезентативац Енглеске у ситуацији један на један са Де Хеом није погодио место на које је Рашфорд пласирао лопту крајем првог полувремена.

Де Хеа му је ударац из повољније позиције одбранио десном ногом.

Виктор Линделоф и Џонс, на које је Мурињо више пута упирао прстом као играче који немају квалитет да побеђују у дресу Јунајтеда, нису избацили Кејна из игре - што нису успевале и јаче одбране - али су по правилу били ту да изблокирају, засметају, одгурну, притисну, омету...

Овако-онако, Манчестер јунајтед је до друге узастопне победе на гостовањима у лиги успео и да сачува мрежу!

АРСЕНАЛ УХВАЋЕН: СЛЕДЕЋИ ЈЕ ЧЕЛСИ...

У пет наступа од одласка Муриња, Погба је постигао четири гола, а данашња асистенциај Рашфорду била му је такође четврта. До тада, на 20 утакмица у првенству и Лиги шампиона имао је пет голова и три асистенције, али је руку на срце имао и среће да остане на терену до краја, јер је арбитар Дин његов потенцијално опасан старт ђоном у колено Деле Алија казнио жутим картоном. Контакт није био јак, али је спадао у категорију оних за које је запрећено искључење.

Уз ова "најскупља" три бода до сада, Солскјеров препорођени састав сустигао је Арсенал на петој позицији. Следећи испред је Челси са шест бодова предности, док је трећепласираном Тотенхему остало седам. 

"Ђаволи" ће низ у ком су, за сада, уписали Кардиф (1:5), Хадерсфилд (4:1), Борнмут (3:1), Рединг (2:0), Њукасл (0:2) и Тотенхем (0:1), покушати да наставе наредног викенда против Брајтона на "Олд трафорду", а потом их очекује дуел 4. рунде ФА купа на гостовању још једном старом ривалу из северног Лондона, Арсеналу.

На гостовању Тотенхему, Јунајтед је данас победио први пут од 2012, а други пут у претходној деценији. Солскјеров претходник Мурињо је са стадиона овог ривала враћао поразе од 2:0, 2:1 и 3:0, а последњи бод против "певаца" у гостима освојио је Луј ван Гал.

Солскјер ће у Лиги шампиона, коју је голом у надокнади времена донео Манчестер јунајтеду сада већ давне 1999. године, дебитовати 12. фебруара у сусрету осмине финала са Пари сен Жерменом.

Покетинов тим од 2. децембра и гостовања Арсеналу нема пораз на страни, па ни на "Камп ноу" у Барселони, где је ремијем 1:1 изборио драматичан пласман у осмину финала Лиге шампиона, али је у 12 мечева од пораза 4:2 на "Емирејтсу" већ два пута изгубио у својој привременој кучи, "Вембиљу".

Вулверхемптон (1:3) их је изненадио у последњој премијерлигашкој утакмици код куће у 2018, Јунајтед у првом у 2019. години, па ће Кејн и саиграчи у наставку сезоне имати више разлога да мисле на одбрану пласмана у Лигу шампиона него о трци за титулом са Ливерпулом и Манчестер ситијем.

Иначе, овај меч требало је да отвори нови "Вајт харт лејн", али је завршетак тог пројекта поново померен на неодређено време.

Борнмут Евертонова "муштерија" – "карамеле" овериле победу у 95'! Фудбалери Евертона победили су Борнмут у мечу 22. кола Премијер лиге са 2:0 и тако наставили низ мечева без пораза од овог ривала.

Први гол на мечу постигао је Курт Зума и то је њему и први гол у дресу "карамела", док је тријумф оверио Доминик Калверт-Левин.

Евертон је на Гудисону прекинуо серију од четири утакмице без победе и попео се на десето место на табели. Уједно, Борнмут осим августовског ремија прошле године, остаје "муштерија" Евертона на последња четири међусобна меча.

Домаћин је повео поготком главом Зуме у 61. минуту на асистенцију Лукаса Дињеа, да би у последњим минутима меча Борнмут "навалио" да напада. 

Како нису могли да погоде мрежу, Лукман и Калверт-Левин су то казнили у петом минуту надокнаде када је Лукман прошао по левом крилу, вратио у средину за Калверт-Левина, а овај из прве погодио ближи угао за 2:0 и коначан резултат. 

Борнмут је после изненађујуће доброг старта сезоне када је био међу најбољим екипама Премијер лиге, сада пао на 12. место такмичења са 27 бодова. Евертон има 30 освојених бодова.

Коначно оправдава потенцијал - Лука Дињ! Француски леви бек је важио за једног од најталентованијих играча на својој позицији, али у Барси, Пари сен Жермену и Роми то није показивао. У Евертону, друга прича!

Када се Лука Дињ "појавио" у Лилу код тренера Рудија Гарсије о њему се причало као једном од најталентованијих играча на месту левог бека, али тај епитет није успео да потврди кроз партије у Пари сен Жермену, Роми и Барселони...

Овог лета је стигао у мању средину, на "Гудисон парк", прозван је већ "некадашњим потенцијалом", али као да су га и такве речи испровоцирале да поправи свој ниво игре.

У дресу Евертона, за сада, бриљира и вероватно је један од најбољих играча лиге на месту левог бека, што је демонстрирао и овог поподнева у мечу против Борнмута, када је поново био асистент за победу "карамела".

После корнера са десне стране добио је "отпадак", а онда након два контакта са лоптом успео је да центрира поред чувара и да перфектно пронађе Курта Зуму!

Увукла се паника да ће "трешњице" до бода у надокнади, али је Калверт-Луин поставио коначан резултат у 94. минуту после асистенције Адемоле Лукмана, који игра све боље и боље после позајмице у Немачкој.

ЕВЕРТОН - БОРНМУТ 2:0 (0:0)

Испоставило се да је "француска веза" из 61. минута била кључна тиму Марка Силве да упише победу после узастопних пораза од Брајтона и Лестера, а истовремено је била и "искупљење" позајмљеног фудбалера Челсија за очајну реакцију у првом делу.

Олако га је "отресао" Стив Брукс и изашао сам пред Џордана Пикфорда, да би ударац завршио на стативи, а иако се Евертон читав меч бранио хаотично - на крају су славили.

Марко Силва је нервозно шетао поред аут-линије у последњих десетак минута када су "трешњице" кренуле по реми, али је и он одахнуо после лепе контре коју су извели Адемола Лукман и Калверт-Луин, чиме је поништен добар период гостију."

Када је у питању Борнмут, евидентно је колико им недостаје повређени Калум Вилсон, фудбалер кога процењују колико је и Јувентус легендарног Зинедина Зидана.

Парови и резултати 22. кола:

у недељу

Евертон - Борнмут 2:0 (0:0)
/Зума 61п, Калверт-Луин 2:0/

Тотенхем - Манчестер јунајтед 0:1 (0:0)
/Рашфорд 44/

одиграно у суботу

Вест Хем - Арсенал 1:0 (0:0)
/Рајс 48/

Брајтон - Ливерпул 0:1 (0:0)
/Салах 50п/

Барнли - Фулам 2:1 (2:1)
/Брајан 20 аг, Одои 23 аг - Ширле 2/

Кардиф - Хадерсфилд 0:0

Кристал Палас - Вотфорд 1:2 (1:0)
/Кеткарт 38 аг - Кеткарт 67, Клеверли 75/

Лестер - Саутемптон 1:2 (0:2)
/Ндиди 58 - Вард Праус 11п, Лонг 45+2/

Челси - Њукасл 2:1 (1:1)
/Педро 8, Вилијан 57 - Кларк 40/

у понедељак

Манчестер сити - Вулверхемптон 21.00

Табела: Ливерпул 57, Манчестер сити (-1) 50, Тотенхем 48, Челси 47, Арсенал 41, Манчестер јунајтед 41, Вотфорд 32, Лестер 31, Вест Хем 31, Евертон 30, Вулверхемптон (-1) 29, Борнмут 27, Брајтон 26, Кристал Палас 22, Барнли 21, Кардиф 19, Саутемптон 19, Њукасл 18, Фулам 14, Хадерсфилд 11 бодова.

Извор: мондо.рс/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар