Бурно: НАТО води БиХ у блокаду?!

Све извјеснија је блокада на нивоу заједничких институција БиХ, а цијели застој, чини се, изазвало је неусвајање националног годишњег плана за НАТО и због тога је све извјесније да ће се технички мандат тренутног састава Савјета министара БиХ одужити, јер Предсједништво БиХ још није упутило приједлог за предсједавајућег.

Босна и Херцеговина 13.01.2019 | 19:30
Бурно: НАТО води БиХ у блокаду?!
СНСД тврди да СДА и "бх. блок" намјерно блокирају именовање мандатара, а из СДА поручују да се прво треба рјешити расподјела министарстава у Савјету министара, те да је усвајање националног годишњег плана за НАТО обавеза тренутног сазива Савхета министара. С овим ставом се не слажу министри из Савеза за промјене, јер они сматрају да је то посао новог сазива Савјета министара.

Клуб посланика СНСД-а ће у уторак упутити захтјев Колегију Представничког дома БиХ да се откаже сједница најављена за 17. јануар, с обзиром на то да неће бити избора мандатара за састав Савјета министара БиХ.

Све ово се дешава због изјаве Жељка Комшића, члана Предсједништва БиХ из реда хрватског народа, који је опет током викенда поновио да нема новог сазива Савјета министара БиХ док не буде усвојен годишњи план за НАТО.

Сташа Кошарац, шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому БиХ, рекао је данас за "Независне" да је видљиво да се жели условити конституисање Савјета министара. Тврди да то континуирано чине и Шефик Џаферовић и Жељко Комшић, те да у новим захтјевима, односно уцјенама предњаче "бх. блок" и СДА. Истиче да, док год су кадрови Савеза за промјене у Савјету министара, могуће је да СДА и "бх. блок" уцјењују и условљавају.

Он је још једном позвао министре из Савеза за промјене да дају оставке на функције у Савјету министара БиХ, те поручио да уколико то не учине, они су дио политике условљавања РС.

Драган Мектић (СДС), министар безбједности БиХ и посланик у Представничком дому БиХ, рекао је да ће тражити на сједници Савјета министара, заказаној за 15. јануар, да се са дневног реда скине годишњи план за НАТО и да се врати ресорној комисији. Поручује СНСД-у да министри Савеза за промјене неће поднијети оставке.

"То прича Сташа Кошарац. Он не може озбиљно да схвати да, ако бисмо нас тројица поднијели оставке, на наша мјеста би дошла тројица замјеника из ХДЗ БиХ, тако да у Савјету министара не би било ниједног Србина", тврди Мектић.

Игор Црнадак, министар иностраних послова БиХ, поновио је још једном јуче да питање годишњег плана за НАТО треба да рјешава нови сазив Савјета министара БиХ.

Халид Гењац, генерални секретар СДА и посланик у Представничком дому БиХ, сматра да не би било добро да се одгађа сједница Представничког дома БиХ, јер овај дом није још у цијелости конституисан, јер треба конституисати комисије.

Реагујући на оптужбе да СДА блокира избор мандатара због годишњег плана за НАТО, Гењац каже да се може поставити питање ко блокира и које је блокирање узроковало друго.

Саша Магазиновић (СДП БиХ), посланик у Представничком дому БиХ, истиче да је сједница заказана за 17 јануар, те да он нема никаквих информација о отказивању.

Сматра да због одбијања да се усвоји национални годишњи план којим би се активирао МАП Савјет министара у садашњем саставу себи продужава рок трајања.

Из ХДЗ БиХ јуче нико није био расположен за коментаре, али је за данас најављена сједница Предсједништва ове странке у Мостару.

(Независне)

Коментари / 37

Оставите коментар
Name

деспот

13.01.2019 18:40

Додиче узјаши на Деспота, па у пратњи Лукача у Нато, да их појачаш.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.01.2019 19:04

Имају ли одобрење од Мерцедеса за уградњу њиховог мотора,сигурно не.Кад сазнају бице ту свега.

Name

Кхал Дрого

13.01.2019 19:23

Очекиване игре у лонцу босанском. Два грла (наравношто долазе испред Бошњака) у предсједништву овог покушајаод државе су зајогунили око овог пута ка НАТО-у, знајући да од тога нема ништа, из Српске се став зна, војна неутралност. Ту приче нема. Сада је ствар ко ће колико бити истрајан у овој пат позицији. СДА би хтјела да се формира нова власт, но сада су ушли у ову причу и пат позицију и ваде се како би ово требао бити посао СМ у техничком мандату. Што је наравно глупост. Министри из СзП могу да трљају руке, остаће дуго у фотељама, а реално никакве посебне обавезе, њима добро. Додик би можда неке своје што прије ухљебио, но наравно на ово се не може пристати. Наравно, за ову државну заједницу би било јако лоше приближавање овој злочиначкој алијанси. Хрвати више мање, можда мисле ако је лијепа њина у НАТО-у што не би и БиХ (глупа логика ал ајде), али ту ми нису јасни Бошњаци, просто не могу вјеровати да постији мислећи Бошњак који ће подржати пут БиХ ка овој злочиначкој алијанси. Па та алијанса је највише зла улинила по тзв муслиманским земљама. У реду знам њихову логику, ако су Срби против ми ћемо бити за, па била то и ова злочиначка лијанса. И логика малоумних и задојених људи. Како год, од пута БиХ ка злочиначкој алијанси нема ништа, а пред БиХ је криза која неће брзо проћи.

Name

Ре

13.01.2019 19:34

Метални канистер на точковима. Не дај Боже задужити ову слику.

Name

ре.ре

13.01.2019 20:08

Нема везе, мозе и од Тамица мотор,бољи је казу од Мерцедеса. А за сваки слуцај наци на отпаду мотор од Форда..

Name

ре.Кхал

13.01.2019 20:14

Логицар, одмори мало,..сто се јадан бринес за муслимански свијет, видис да босњаци брину само за себе,.. Него јави сефу Додику нека не потписује за НАТО пут, али пази да те не изда преЦеник,...

Name

Ре

14.01.2019 00:24

Што рудоња не примјени рецепу из РС-е. Купи у Сарајеву три папка попут стевандића, обрена и чавића па направи већину и краде и уништава до миле воље. Или можда да натјера клошарца да клекне и моли Шаровића, Мектића и Црнадка да поднесу оставке јер по њиховој 'памети' тако могу срушити овај савјет министара и довести лопину тегелтију да покраде паре и из БиХ.

Name

БЛ

13.01.2019 18:57

Е мој рудоња није ти то рс па радис ста хоцес и да буде све по твоме.Овако мозе и без твојих до следецих избора.Цовица си навукао на танак лед ,на којем си и ти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре БЛ

13.01.2019 19:27

Како сад ствари стоје неће се исплатити овако блокирање новог сазива СМ, Овде се заборавља да је Додик члан предсједништва, да у ПС БиХ има 9 посланика, од 14 из РС,да од 5 делегата у Дому Народа има 4 делегата, да ће за вријеме свог мандате повлачити витални национални интерес, преко НС РС.

Name

Добро је то

13.01.2019 19:29

Да цовиц ипак зна оцистити додику ципеле,понесе и мало креме да их углањца.

Name

За БЛ

14.01.2019 09:20

Који си ти кретен. Није тебе брига ни за кога, ни правду, ни закон, теби је само Додик на памети., Мора да је тешко трако живјети, када се будиш и идеш спават са Додиком у мислима. Жао ми те.

Name

Зна се кримосима

13.01.2019 19:04

Кримосима из снсда је најважније да оду Црнадак,Мектић и Шаровић.Па са пајдашима из хдз да дијеле позиције.Главно им је да се заузме мјесто СИПЕ и по могућности ОБЕ.Мада ће за ОБУ то теже ићи јер то хоће бошњаци по сваку цијену

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

13.01.2019 20:18

ОСА је под апсолутном контролом извјесног "Осмице"..рудоња пијацар и братија ту немају приступ,..

Name

ре

13.01.2019 20:28

По теби треба да остане стари сазив,па зашто су били избори????Држиш фењер Бошњацима.

Name

Логика

14.01.2019 08:10

Немате појма. СНСД и жели да остане овај савјет министара све док се не усвоји план па да саспе дрвље и камење. СЗП то зна и зато тражи да се формира нови савјет министара. План се МОРА усвојити.

Name

Истина

13.01.2019 19:23

потписите висе једном за активацију мап доста је слушати висе тога рудоњу из лактаса и почните висе мислити за тај народ а прво додику треба стати на крај доста висе тога мржње и национализма

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

13.01.2019 20:20

Изајнице србски!!! Миле немој пристати на НАТО пакт никада, ако треба ратоват цемо са Америком и босњацима заједно.

Name

Одговор Ре

13.01.2019 21:06

Јел ти се ратује мајмуне. Сто се мене тице навали ал овај пут без мене. Наравно имацес подрску свих политицара и њихове дјеце . Они једва цекају да узму пуске у руке и да иду на Фронт.

Name

ре ре

13.01.2019 21:59

Ратуј ти и Рудоња са васом дјецом

Name

Ре Ре

13.01.2019 23:09

Ви који сте прошли пут разгулили,а сад сте у власти,само напријед и у прве редове...

Name

Ре

13.01.2019 23:11

Активација мап спасава србе од ових квази срба, тј. додикових и путинових фасиста.

Name

Дилајла

13.01.2019 19:30

Министри у Савјету министара из СзП пребацују Годишњи национални план за НАТО на нови сазив Савјета министара, а СНСД враћа лоптицу и наводи да је то обавеза старог сазива.Ова игра пинг-понг неће имати краја и потрајаће све док неко не каже "ДОСТА".Тај неко може бити само Америка, ЕУ или ОХР.Боље је и тако него да мјесецима , а можда и годинама гледамо и слушамо домаће политичаре како се свађају и одгађају послове и дужности за које су добили мандате од народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МиГ

14.01.2019 04:04

Ако нисмо у стању да сами водимо државу, већ нам увијек треба неко са стране да ријеши неки спор, онда као држава не треба ни да постојимо. Или ако ћемо да тражимо помоћ са стране, сигурно се нећемо сагласити да Американци треба да буду ти који пресуђују. Значи, ви Бошњаци прво изнегирате Хрвате тако што изаберете Комшића, па онда бисте да изнегирате Србе тако што ће Американац да разријеши проблем (а знамо како ће тај то да уради). И то је држава по вашем укусу - силуј друге, ради по свом.

Name

Па

13.01.2019 19:31

Ја мислим да нема никаквих проблема да ови наставе свој рад у техничком мандату. Ако ће мо поштено говорити они су и предходне 4 год радили у техничком мандату. Мислим да су се ваљда више уходали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.01.2019 23:12

Боље техницка влада од сељацке. Подрска комсицу.

Name

Директ

13.01.2019 19:33

Зло у слузби доброг. Неби се изненадио када би Додик пристао на НАТО интеграције због форнирања власти на дрзавном нивоу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

13.01.2019 19:39

Ово је Договор Комсица и Додика ,,,НАТО је договорен прије 8 година ,,сад се само мазу оци Србима :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

13.01.2019 21:45

Ти ниси нормалан,пре ће ДОдик ,ако треба договогити са Бакиром,него са сателитом Комшићем,који успут и није пожељан у 29.79%федерације.

Name

ре

13.01.2019 22:04

Цудан договор.... Комсиц рудоњу за кратко вријеме понизи три пута. Застава, Пук војске, Услов Нато. Рудоња се сагео и не дизе главусу,...

Name

Ин

13.01.2019 19:58

Миле потписао ис акциони план ред је сад да заврсис процес. Лијеп то је такао амерен, зна Додик ста треба урадити. Ста ис оне со морас испостовати. Није то народ РС па да мозе лагати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рудоња Милорад

13.01.2019 20:44

СВЕ БИ ТИ ДА УНЕСРЕЋИШ ДА БИ ПОСТАВИО СВОЈЕСНСДОВЕ ПЛАЋКАРОШЕ ОВОГ НАРОДА ЗАР НИЈЕ ТИ ДОВОЉНО ШТОСТЕ ПОКРАЛИ ИЗБОРЕ И ДРЖАВУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалност

13.01.2019 20:48

Све је добро док не заскрипи са обавезама,када се не буде могло без ММФ кредита,колико цујем федерацији будети пуни ни не треба им ново кредитирање,онада це све моци

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

13.01.2019 22:07

Е то је кљуцна уцјена. Али рекосе РС моцна, никад јаца 113%, продузили зивот итд. па видјет цемо, стравицно..

Name

План б

13.01.2019 21:17

Стисло...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ало

13.01.2019 23:36

Миле гдје ти се то зури?Зар ниси Ти више велики Баја?Или то не вази за БиХ?Изгледа и тамо има Баја јбг.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

14.01.2019 07:15

Извињавам се коментаторима коме је Помпео упутио писмо ако сам добро разумио даје предсједниству па нека потпису.А сад питање за кепеца Косарца ста би будало са Македонијом.Сада је на ред досла БиХ мој мали мису ко тебе зујане пита за мисљење него како иде продаја ракиа без акцизних маркица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Та зена

14.01.2019 11:20

Стаса,....зовемо је Стаска,...