Макрон жели националну дебату

Емануел Макрон сутра ће упутити писмо Французима у којем ће их позвати на велику националну дебату у циљу рјешавања кризе са покретом "Жутих прслука".

Свијет 13.01.2019 | 19:00
Макрон жели националну дебату
Криза са "Жутим прслуцима" већ два мјесеца потреса владу Француске.

Посљедња окупљања Француза који осуђују пореску и социјалну политику владе, јуче су била већа у односу на претходне недјеље.

Око 84.000 људи окупило се јуче широм земље док их је претходне суботе било око 50.000. На протестима јуче је забиљежено мање насиља.

"Сигуран сам да ће Макрон наћи ријечи како би могао да се обнови дијалог током дебате", изјавио је министар за односе с парламентом Марк Фесно.

Француски предсједник је обећао ту дебату у децембру поред разних уступака како би одговорио на незадовољство грађана.

Макрон ће у писму грађанима позвати Французе да искористе прилику за дијалог, а у уторак ће боравити у Нормандији гдје ће званично почети дебата.

Дебата ће имати четири теме, а то су куповна моћ, порез, демократија и животна средина.

Све странке су такође позване на дебату која ће трајати неколико недјеља, али су већ неке странке, а и поједини "жути прслуци" то оспорили.

Премијер Француске Едуар Филип сутра би требало да изнесе детаље о томе.

(Агенције)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Милко

13.01.2019 20:08

рјесење: поставис Лукаца за министра и све је ријесено. Али изгледа да народ у Француској није стока па не мозе тако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гг

14.01.2019 08:18

Да, то је земља у којој је војска неутрална, док је код нас у овој пандурији и војска и полиција и криминалци у једном. Потрмко би ствар пребацио на међустраначки договор, а то не иде. Ови жути прслуци су јако добар покрет са јасним захтјевима и питам се шта би требало да се код нас дигне сто хиљада људи са јасним захтевима, са сличним захтевима, без страначких полтрона и лидера. Разлога за то је сто је стотитну пута више.