Надлежни да заштите новинаре

Оркестрирани напади на новинарке Свјетлану Топалић, уредницу и продуцента БХТ1, и Пејку Медић, директорицу БХ Радија, путем друштвених мрежа и од дијела политичке јавности из ФБиХ представљају озбиљну пријетњу по њихову безбједност, као и атак на новинарску професију, саопштено је из СДС-а.

Република Српска 12.01.2019 | 15:41
Надлежни да заштите новинаре
-Позивамо надлежне истражне органе да заштите Свјетлану Топалић и Пејку Медић и утврде да ли има елемената кривичног дјела у пријетњама које већ данима добијају због изношења свог личног става путем друштвених мрежа.

Безбједност новинара, поготово у сложеним друштвима какво је друштво Босне и Херцеговине, мора бити приоритет институцијама које штите правни поредак, али и свим организацијама и појединцима који се баве јавним послом. Свјесни све чешћих напада на новинаре као друштво морамо учинити све да они буду заштићени и сигурни.

У обављању свога посла, новинари морају бити системски заштићени од пријетњи, политичких притисака, увреда и омаловажавања, а слобода говора као елементарно људско право и цивилизацијска тековина мора бити гарантована свакоме појединцу - каже се у саопштењу СДС-а.

БН ТВ

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

007

12.01.2019 14:56

Проблем су по мени друштвене мреже које дозвољавају говор мржње.Не мислим на све,него поједине.Појединцима друштене мреже дођу као вентил за испољавање мржње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срамота

13.01.2019 10:14

Друштвене мреже су могућност за испољавање свих јавних видова мржњи и осјећања. Суштина је у фактичком постојању неподношења, националних нетолеранција, стварних мржњи у народу, а што је послије крвавог рата забрињавајуће. Тужно је да се нико од надлежних функционера из ФБиХ, не јави ових дана, да заштити ове двије жене од очигледног лапсуса, јер оне нису никакви, поготово не посебни националисти. Ти исти не виде колико се бусају национализмом у прса ови лидери, који су нас поробили у сваком погледу, што јесте за забринутост.

ОДГОВОРИТЕ