Лидс и "Ел Локо" - подсјећа на старе дане...

Након 15 година Лидс је никад ближи повратку у Премијер лигу. Подсјетите се како је то изгледало када су били тамо.

Фудбал 13.01.2019 | 23:15
Лидс и "Ел Локо" - подсјећа на старе дане...
"Еланд Роуд" су некада редовно посјећивали великани европског и енглеског фудбала и на њему често "падали". Ипак, Лидс након испадања из Премијер лиге у сезони 2003/04 никако не успијева да се врати у елитно друштво.

"Понос" Јоркшира је шампион Енглеске био три пута, док је ФА и Лига Куп освајао по једном. Све то 60-тих и почетком 70-тих година под вођством Дона Ревија. У то доба, енглески фудбал је био препун грубости, а у њима су предњачили фудбалери Лидс јунајтеда.

Велики противник таквог стила игре и тренера који је своје момке слао на терен спремне да повриједе и себе и друге је био легендарни Брајан Клоф. Тада млади тренер Дерби Каунтија којег је увео у тадашњу Прву дивизију.

"Мржња" између Клофа и Ревија је почела док је млади тренер водио Дерби у Другој дивизији и на жријебу ФА Купа извукао Лидс. Тада, као и данас, је постојао обичај да се тренери рукују прије и послије меча. Реви, иако је његов Јунајтед прошао даље, није пружио руку колеги на другој страни због чега је Клоф постао опсједнут тиме да Лидс, али и Дона Ревија, обори са врха енглеског фудбала.

У томе је и успио освојиши са Дербијем Прву дивизију у сезони 1971/72. Убрзо након тога славни менаџер је добио отказ јер у коментарима за медије није штедио власника свог клуба али ни цијели фудбалски естаблишмент.

У скоро исто вијеме, Дон Реви напушта клупу Лидса и постаје селектор Енглеске, а његов насљедник је управо Брајан Клоф који се на клупи задржао 44 дана. О томе како се провео можете више сазнати у филму "Тхе Дамнед Унитед" режисера Тома Хупера.

На клупу Лидса тада долази Џими Армфилд који је тим конструисан од стране Дона Ревија довео до финала Купа шампиона 1975. у којем је бољи био минхенски Бајерн.

Јоркшир је нову "еру" и значајнији успјех Јунајтеда чекао све до краја 20. и почетка 21. вијека када је тим након Џорџа Греама дошао Дејвид О'Лири. Млади тим Лидса су предводили Хери Кјуел, Рио Фердинанд, Ли Бојер, Алан Смит, Марк Видука, Јан Харт...

Они су, као и своји славни претходници из средине 20. вијека, били "несташни" али их је , за разлику од тима Дона Ревија, Енглеска и тада већ глобална публика вољела. Без обзира што би повремено претукли неког студента у клубу или провели ноћ пред утакмицу у локалним пабовима.

Премијер лигу нису никад освојили, али су у Лиги шампиона и Купу УЕФА (Лиги Европе) догурали до полуфинала.

Ипак, као и неколицина клубова на Острву, Лидс је запао у финансијске проблеме. Велики кредити су требали бити враћени учешћем у Лиги шампиона и високим пласманом у лиги, а када се то није остварило усљедила је продаја најбољих играча и на концу пад у Чемпионшип у сезони 2003/04. Након само три године пад и у трећи ранг такмичења.

У прексиноћњем дуелу 27. кола Чемпионшипа:Лидс - Дерби Каунти 2:0 (1:0)
/Рофе 20, Харисон 47/

Табела: Лидс 54 (+1), Норич 49, Шефилд јунајтед 47, ВБА 46, Мидлзбро 43, Дерби Каунти 43, Нотингем 39...

Повратак у Чемпионшип је изборен 2010. године и Лидс се ту налази и сад. Али, на врху табеле.

Андреа Радрицијани је потпуно власништво над клубом стекао у мају 2017. године када је откупио 50 одсто акција које је држао Масимо Целино. Од тада је и "Еланд Роуд" вратио у власништво клуба и након два неуспјешна покушаја, са тренером погодио у јуну прошле године када је на клупу дошао Марсело Бијелса након преговора који су трајали двије седмице.

Аргентинац је у Лидс донио и свој стил фудбала, брзо, агресивно, лијепо и на гол више. Али и у сваком мечу нешто ново, неке нове кретње и акције.

Такође и "културу" шпијунирања ривала.

Наиме, Бијелса је уочи дуел против Дерби Каунтија послао "шпијуна" који се "мотао" и посматрао тренинг Френка Лампарда и његових играча.

"Ремси" су убрзо позвали полицију која је разговарала са човјеком који је стајао поред ограде, али није ухапшен пошто није било никакве материјалне штете.

Аргентинац је признао да је неко из Лидса по његовим инструкцијама отишао да "шпијунира" ривала и да је то урадио без одобрења или знања клуба.

"Јуче сам разговарао са Лампардом и рекао ми је да не поштујем правила фер-плеја. Ипак, гледам то на другачији начин. Без да тражим оправдање за овакве поступке, овакву праксу користим од квалификација за Свјетско првенство са Аргентином", рекао је Бијелса.

Медији у Енглеској су о овој теми разговарали и са Маурисиом Покетином ком је Бијелса био тренер док је наступао за Њуелс Олд Бојсе у Аргентини.

"Прије 30 година то је била пракса у Аргентини. Није само Марсело то радио, већ и остали тренери. Нема ништа лоше у томе што желите сазнати мало више о томе шта противник ради. Вама овдје је то мало чудно, али није толики проблем", рекао је тренер Тотенхема.

Али, са њим се не слаже Фудбалска асоцијација Енглеске која је покренула истрагу о овом случају.

Ипак, Лидс за сада има пет бодова предности испред Норича након 27 одиграних утамица. Клуб жели у јануару додатно појачати екипу како би задржао прво мјесто и готово је све договорио са резервним голманом Реал Мадрида, Киком Цасиљом. Према жељи свог тренера.

Бијелса се дуго задржао једино на клупама Аргентине и Чилеа. У клупској каријери нигдје преко двије године. На клупи Лација само ДВА дана.

Али, лијепо је док траје.

Још љепше ће бити ако се настави у Премијер лиги против Пепа Гвардиоле, Јиргена Клопа, Маурисиа Покетина...

Извор: мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар