Спавање на радном мјесту и награде за наспаване?

Замислите да радите за послодавца који вам, знајуц́и да вероватно не спавате довољно ноц́у, омогуц́ава да „одложите алатке“ и спавате као део ваших редовних радних обавеза.

Занимљивости 12.01.2019 | 13:43
Спавање на радном мјесту и награде за наспаване?
И то не само у виду дремке за радним столом вец́ спавање у соби предвиђеној за то. То је могуће у Јапану где компаније нуде дремање на послу вођени новим истраживањем кој је показало да поспаност запослених, која онда утиче на радну ефикасност, јапанске компаније годишње кошта чак 138 милијарди долара. 

Стога је предлог послодаваца и јапанског Министарства здравља да запослени добију барем пола сата за спавање у раном послеподневу. Ово је пракса коју прихвата све више компанија у Јапану не би ли се изборили са епидемијом несанице и тако спречили погубан утицај на економију. 

„Неxтбеат“, јапанска ИТ компанија, одмах је прихватила ту идеју па је за своје запослене успоставила две, како су их назвали, “стратешке спаваће собе”, једну за мушкарце, другу за жене, у свом представништву у Токију. Собе су опремљене уређајима који блокирају позадинску буку, омогуц́авајуц́и радницима да се протежу на софама и несметано одмарају. 

Забрањени су мобилни телефони, таблет и лаптоп. „Дремка може итекако да побољша нечију ефикасност подједнако као и уравнотежена исхрана и вежбе“, каже Емико Сумикава, члан управног одбора „Неxтбеат“. Ова компанија такође од својих заспослених захтева да напусте посао најкасније до 21 сат те да се уздржавају од прекомерног прековременог рада, који је, како тврде, главни кривац за све учестлију смрт на послу или како то у јапану називају кароши. 

Једна компанија чак нуди финансијске подстицаје да убеди своје запослене да избегавају прековремени рад и да иду на спавање у разумно време. „Цразy“, компанија за планирање венчања, награђује запосленике који спавају најмање шест сати ноц́у са бодовима који се затим могу заменити за храну у кафетерији компаније. Користец́и апликацију за прац́ење њиховог сна, радници могу акумулирати бодове вредне чак 64.000 јена (458 фунти) годишње. 

Јапански радници имају више разлога да се подвргну пориву за дневним дремањем, било на послу или током дугих путовања. Истраживање спроведено помоц́у фитнес трагача у 28 земаља показало је да Јапанци – подједнако мушкарци и жене спавају, у просеку, само 6 сати и 35 минута ноц́у – 45 минута мање од међународног просека.

Финске жене, насупрот томе, спавају готово сат дуже у просеку 7,45 минута. Естонци, Канађани, Белгијанци, Аустријанци али и Холанђани и Французи имају релативно пристојан ноћни сан, показало је исто истраживање. У одвојеној анкети произвођача Фуји Риоки, која се бави производњом здравствених производа, 92,6 одсто Јапанаца старијих од 20 година изјавило је да не спава довољно. 

Јапанске компаније углавном толеришу „инемури“, феномен који се често буквално преводи као „спавање на дужности“. Сматра се као демонстрација посвец́ености својих запослених, а не као знак лењости. „Инемури“ подједнако практикују припадници оба пола, али жене чешће буду критиковане због тога, нарочито ако се деси да задремају у позицији која може бити сматрана неприкладном.Традиција „дремке на послу“ у Јапану се гаји дуже од 1.000 година, и није ограничена само на радно место. Људи неретко спавају у робним кућама, кафићима, ресторанима, парковима и јавном превозу. 

Нису само јапанске компаније следбеници инемурија. Неке од међународних мегакорпорација и старт-ап компанија свесни су користи од дремке и пружају својим запосленима могућност за то. Постојање базена олимпијских димензија, бесплатних гурманских оброка, голф терена…неки од разлога што је Дејли Мејл 2017. назвао компанију Гугл „најбезбеднијим радним местом на свету“. 

У представништву ове компаније у Лондону или Торонту, постоји још једна ствар која рад за великог гиганта попут Гугла још очаравајућим: сокови за спавање, комплети са кашмирским маскама за очи, нулта гравитација на дну, музика за спавање, програмирана светла и опуштајуц́е вибрације које су све осмишљене да усаврше дремање и опуштање на послу у трајању од 20-ак минута. Као што је Дејвиид Редклиф, потпредседник службе за некретнине и услуге у Гуглу, казао у интервјуу ЦБС-у, „ниједно радно место није потпуно без дремке.“ 

Међународна реномирана компанија Прајсвотерхаус Куперс такође омогућава запосленима да дремну на послу. Прво, у понуди је флексибилан систем радних сати који укључује опције за избор радних сати, слободних радних дана… Швајцарски одељак ове компаније имао је до 2017. посебну собу за спавање у оквиру канцеларија. Штавише, Прајсвотерхаус Куперс је чак позивао стручњаке за спавање да разговарају са њиховим запосленима о позитивним и негативним навикама сна и важности доброг сна. Али, као што су и запослени казали у једној анкети није било потребе да стручњак потврди да су радници апсолутно обожавали собу за спавање. 

Америчка компанија на пољу рачунарских мрежа „Цисцо Системс“ се снажно залаже у тренду дремкања у канцеларији. Као и „Гоогле“ и други, „Цисцо“ је инвестирао у специјалне кревете „МетроНап-маде подс“ који коштају око 13.000 долара, као нека врста „консултаната за спавање“, што је како кажу мања сума од годишњих плата које зарађују вец́ина стварних консултаната.

У лондонском гиганту „Потато“ потребу за дремком посматрају чисто логистички. Имајући у виду да сарађују са клијентима широм света у разним временским зонама запослени често морају да се прилагоде томе. Руководство компаније зато сматра да „ако дремка помаже нашим запосленима да раде још боље онда је вредна тога“. 

Компанија „Запос“ са седиштем у Лас Вегасу собе за спавање сматра нечим природним што доприноси здрављу. Седиште компаније „Нике“ у Бевертону има центар за тренинге, са собама за теретану, јогу, фудбалски терен и олимпијски базен. Тамошњи запослени имају приступ собама у којима могу медитирати или „ухватити“ мало сна у било које време. Нико не жели да му запослени возачи спавају на послу, али ако запослени у „Уберу“ желе да мало одспавају, то им је дозвољено у канцеларијама компаније у Индији и на Филипинима. 

Иако, како кажу, омогућавање спавања на послу можда није крајње решење, ипак је, тврде стручњаци, корак у правом смеру. У Шпанији, међутим, многе фирме су скратиле паузу за поподневни одмор, тако да само 20 одсто запослених Шпанаца има право на поподневну „дремку“. Док, рецимо Канађани на послу редовно користе право на одмор после ручка. 

У Француској мали број компанија, међу њима „Новиус“, „Оранж“ или специјализоване софтверске фирме, дозвољавају запосленима да одспавају током радног времена. 

Спавања на послу, попут оног у Јапану са посебном просторијом за дремку није уобичајено нити је пракса у српским фирмама. Мада смо, захваљујући друштвеним мрежама, били сведоци озбиљних дремки на радном месту, за канцеларијском столицом. 

Иако никада није утврђено колика је заправо продуктивности оних запослених у државним фирмама, устаљено је мишљење међу овдашњом популацијом „да те бог видео ако си запослен у државној фирми – па било то због самог односа према послу, бенефицијама сталног запослења у државној служби, броју дана годишњег одмора… Када је маја прошле године на друштвеним мрежама осванула фотографија запослене у Секретаријату за културу призор је изазвао ругања, подсмехе и констатације да је то најбоља слика и прилика радне културе у Србији. Управо по томе смо апсолутно немерљиви са Јапанцима иако феномен нуимурија, рекло би се, јесте присутан додуше у својеврсном српском облику. 

Губици по заспосленом седам до осам дана годишње 

Према једној студији са Оксфорда – недостатак сна незапослених кошта 63 милијарде долара годишње. У просеку по запосленом се изгуби 7,8 дана годишње због недовољне продуктивности на раду услед ненаспаваности, наводи се у студији. Америчка НАСА је још пре скоро 25 година спровела анкету у погледу важности поподновног сна запослених. Утврђено је да пилоти који су се одморали после ручка у просеку 40 минута проведећи у сну 25 минута повећали су продуктивност на раду 34 одсто у односу на пилоте који су остајали будни. Трећину аутомобилских несрећа са смртним исходом изазвали су возачи који су заспали за воланом. У Кини, још од времена Мао Цедунга, право на поподневни одмор запослених записано је у Устав.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар