Страшна трагедија: Шта се догодило?

Након страшне трагедије на базенима хотелског ресорта Хиллс у Сарајеву, у којој је живот изгубио дјечак (7) из Сплита, још се не зна шта се тачно догодило.

Босна и Херцеговина 12.01.2019 | 12:51
Страшна трагедија: Шта се догодило?
Малишан, који је с родитељима и вршњацима у Сарајево стигао како би као члан сплитске Академије фудбала “Срђан Младинић” учествовао на турниру Шампион Јуниор Куп 2019., преминуо је у четвртак око 18 часова у базену дубоком метар и по. Иако су прве информације, које су долазиле од организатора турнира, говориле да је доживио срчани удар испоставило се да то није тачно јер је налаз одукције, који потписује сарајевски вјештак судске медицине др. Нермин Сарајлић, устврдио да је до смрти дошло због утапања, пише Јутарњи лист.

Један родитељ младих фудбалера, Јошко Шерко с Брача, који се затекао близу базена, испричао је новинарима Јутарњег листа да је драма на хотелским базенима трајала неколико сати.

– Чуо сам да неко виче “љекара, љекара”. С неколицином људи потрчао сам према базену да видим шта се догађа. С дна су извукли дијете које је било потпуно плаво, чини ми се да је на дну базена провео око десет минута. У том је тренутку утрчала и екипа хитне помоћи те су одмах почели реанимирати дијете. Реанимација је трајала два сата и у том је периоду у неколико наврата дошло до слабе срчане активности, али након два сата љекари су могли само констатовати смрт – испричао је свједок трагедије који се јавио љут због почетних изјава директора турнира Алмира Пргуде да се дијете није утопило него је доживјело срчани удар.

– Не знам зашто то говоре и ко се покушава опрати, али срамота је да овакав хотел с пет звјездица на базену није имао службу спашавања – рекао је Шерко.

Сви су у стању шока, а поготово једно дијете које је видјело мртвог пријатеља. Срећом, друга су дјеца добро јер су одмах упућена у хотелске собе.

Како је потврдио и тренер, бивши познати фудбалер Хајдука и Динама Срђан Младинић, био је то језив призор. Очајни родитељи гледали су како им љекари покушавају спасити дијете, али не успијевају.

– Не знам како вам то описати. Издахнуо нам је на рукама – рекао нам је Младинић.

У ресорту Хиллс нису хтјели коменарисати трагедију. Рекли су да “тренутно нема никога за разговор на ту тему”.

– Били смо на базену непосредно прије трагедије. У хотелу је смјештен огроман број дјеце и влада благо речено хаос. Покупили смо се са базена јер смо видјели да је врло опасно јер наш седмогодишњи син није добар пливач. Бојала сам се за његову сигурност. Ријеч је о огромном пропусту и хотела и организатора. На базену нема довољан број спасиоца на количину дјеце и требали су се боље припремити – коментисала је мајка једног дјечака који учествује на турниру. 

Растресени тренери слажу се да је такмичење пало у други план. Посебно страхују од одласка на базен с дјецом која се томе, по обичају, посебно веселе.

– Родитељи притишћу да се дјецу анимира и да им се макну мисли с несреће, но ми смо у грчу због свега. Тешко је након свега остати прибран – каже тренер једне од екипа и додаје да ће о свему одлучивати у ходу те моле родитеље за разумијевање.

Још се не знају све околности случаја, колају различите верзије, али цијелу ствар би евентуално могле разјаснити и надзорне камере које наводно постоје на базенима.

Турнир се наставља, иако су у четвртак тренери далматинских клубова предложили да се све стопира.

– Отказали смо све попратне забавне садржаје. Такође, све утакмице почеће минутом шутње за преминулог дјечака, а играчи ће на руци носити црну траку. Договорили смо и да турнир покрије све трошкове погребне службе и превоза дјечакова тијела у Хрватску – рекао је директор турнира Алмир Пргуда.

На упит зашто је тврдио да је дјечак умро од инфаркта, новинаре Јутарњег је упутио на полицију.

(Јутарњи лист)

Коментари / 0

Оставите коментар