Грубеша: Дан РС није неуставан

Министар правде у Савјету министара Јосип Грубеша изјавио је да Дан Републике Српске није неуставан и да се њеним грађанима мора дати право, као и другима у БиХ, да славе своје празнике без медијске хајке.  

Босна и Херцеговина 12.01.2019 | 10:04
Грубеша: Дан РС није неуставан
Грубеша, који је био у хрватској делегацији на обиљежавању Дана Републике Српске у Бањалуци због чега се нашао на мети жестоких удара из Сарајева и Загреба, сматра да су ти напади неразумни и да сви у БиХ морају схватити да је Српска реалност.

– Реакције неких медија поводом прославе Дана Републике Српске само доказују оно што сам тада рекао, а неки негирали. Ако хоћемо напријед, морамо прихватити друге и поштовати њихове празнике, а не бити увријеђени – рекао је Грубеша за Глас Српске.

Он је поручио да Република Српска постоји и да је саставни дио БиХ, те да се неистине често користе за нападе на Српску када се позива на одлуку Уставног суда БиХ и говори како је 9. јануар прогласио неуставним.

– Уставни суд БиХ није одлучио да је 9. јануара неуставан као такав, него да су противуставне неке одредбе из Закона о празницима Републике Српске, а конкретно се односе на дио који се тиче крсне славе и вјерског обиљежавања Дана Републике. Треба поштовати да су у Републици Српској одмах спровели одлуку суда и у парламентарној процедури је усвојен закон без спорних одредби – подсјетио је Грубеша. 

Према његовим ријечима, медији користе заблуду у коју су намјерно довели јавно мњење да тај дан самоиницијативно прогласе неуставним.

– Да не говоримо да игноришу постојање новог закона којим је ово уређено. Тако је, према важећем закону Републике Српске, Дан Републике потпуно легално 9. јануар. И то је све у складу са пресудом Уставног суда БиХ због чега је напад на мене или моје страначке колеге неутемељен и малициозан – истакао је Грубеша.

Обиљежавању Дана Републике, 9. јануара, у Бањалуци присуствовали су лидер ХДЗ-а Драган Човић, те високи функционери ове странке Вјекослав Беванда, Давор Чордаш, Јосип Јерковић и Јосип Грубеша.

Федерални и загребачки медији осудили су њихов поступак, а на удару се нашао и амбасадор Хрватске у БиХ Иван дел Векио, који није присуствовао дефилеу и свечаној академији, већ само свечаном пријему у згради Владе Републике Српске.

(Срна)

Коментари / 43

Оставите коментар
Name

Лука Лабан

12.01.2019 09:12

Куку нама кад нас усташе бране.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.01.2019 09:49

Куку и њима када се удружују са Милетом. Њихов слоган је приватизација државе ионако су приватизације странке

Name

Гојко

12.01.2019 09:59

Усташе бране, а продани срби нападају

Name

Ре ре

12.01.2019 10:07

Интерес Цовицу и Мили је Алумина мостар зато су они у тако топлим односима као топла браца. Све сто покраду топло им око срца.

Name

Ре

12.01.2019 12:59

Он је министар правде, ако му је име тако,немора бити одмах устаса,тупане лука. Србин сам

Name

Ибро

12.01.2019 09:15

Народ у федерацији зиви у теској бједи и сиромаству,политицари немају ста друго понудити па народу гебелсовском пропагандом бацају прасину у оци,умјесто да се баве економијом и уредјивањем федерације у нормалну дрзаву они сире хистерију на РС и Србе,назалост вецина људи насједа на ово

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво Ибро

12.01.2019 09:29

У Федерацији немају за кифле све биједа у Сарајеву све возају Ладе и Стојадине, права биједа , путеви пропали, нема привреде нема ниста, зато је код нас боље него у Свици, све Ферарији и Порсеи гаре РС-ом , фабрике раде а плате минималне 1500 евра, а борци зиве као краљеви у изобиљу. Моле у Сарајеву да добију посао цистаца улица на Палама , права биједа Ибро

Name

Саво

12.01.2019 09:57

Српска је отисла у хендек...Додик слабо винтла са воланом...а кад прица тандрце му ауспух...питање је хоце ли бити плата и пензија од 1 маја...кукууу нама.

Name

Ре саво

12.01.2019 10:51

12 год. иста прича хоће ли бити плата, окрени плочу не плаши народ, плате и пензије нису упитне

Name

Нострадамус

12.01.2019 09:17

Потпуно се слазем и сматрам да се од ницег прави и проблем и представа. За мене су ти празници небитни да се оспоравају много битније ствари треба да се рјесавају.Борба против криминала корупције људска права и слободе економија. Да се рјесавају убиства која се затаскавају да се из полиције судова избаце криминалци а не да они буду у самом врху институција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.01.2019 10:12

Зато упорно коментаришеш против права Српске да обиљежава свој дан а за 1. март пјениш од среће

Name

Нострадамус

12.01.2019 15:02

Гдје сам то ја коментарисао против права Републике Српске да прославља празник и ови други да прослављају 1.март.

Name

Смислов

12.01.2019 09:28

Проћи ће нам и ова година у расправи око 9.јануара и застава у кабинетима, као фол непријатеља, а у ствари дугогодишњих коалиционих партнера. Ко о чему курва о поштењу, војник о скраћењу, а наше власти ни о чему. Додуше наша предсједница изађе из тих оквира па прича о корачању у будућност, мада се и она често понавља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

12.01.2019 13:13

Свака цаст Грубеса све си лијепо објаснио и рекао

Name

Кхал Дрого

12.01.2019 09:28

Јосип је овдје стао у одбрану свог страначког шефа, међутим, формално правно је то тачно. Након скарадне и скандалозне одлуке УС БиХ којом је тај суд себе дисквалификовао, било је неколико опција како поступити. Поступило се како су то Младен и још неки предлагали (да ли се могло другачије, други је пар опанака), донесен је нови закон о празницима Српске који нико није оспорио, значи све је легално. Мада то је неважно, важнија бјеше хистерија излијева мржње, фристрација и озлојеђености у бошњалком дијелу ефбиха и лијепој њиној, а политичари и медији из ефбиха (они бошњачки) и лијепе њине су се утркивали ко ће поганију и одвратнију етикету пришити овој нашој Српској. Доказујући и сав раскош поганог језика, да постоји олимпијада у поганлуку узели би прегршт медаља. Ако, ако, прати се, а и опасно их жуља рођендан наше републике. Нека пјене, нека ричу и арлаучу, не могу они мрзити Српску колико ћемо је ми вољети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

момо

12.01.2019 09:39

Када се се са ове временске дистанце сјетимо непозивања Почасног пука ВРС на прославу уз Додиково образложење да није хтио и ове године од тога правити проблем, јасно је да је то било смишљен потез. У Федерацији би се сигурно причало о ,постројавању ОС БиХ, а заборавила би се уставност самог датума. Нико не би спомињао ни амбасадора, којем је свакако истекао мандат, нити Човића и ХДЗ. Знају из искуства какве ће бити реакције, и скрећу пажњу с криминала. Све је у договору Додик - Човић. Имају спин мајсторе. Слободна Босна пише да је јуче Човић био код Вучића, можемо очекивати свашта. Они креирају будућност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре момо

12.01.2019 10:21

Тако је. Све је то смисљено. А Цовиц као муха без главе, оде у Београд. Није отисао да трази азил тамо, него опет неки договор. Јадни смо ми сви са њима свима. Само нас завадјају и смисљају игрице које трају мјесецима, па онда опет испоцетка.

Name

боле73

12.01.2019 09:49

Човјек објаснио

ОДГОВОРИТЕ
Name

Људи јос нису схватили

12.01.2019 10:41

Они нас као бране, ради себе и својих интереса, јер је њима власник обећао дио РС-е страствено се залажући за трећу, хрватски ентитет. Отишао би дио територије РС-е, што ратним дезертерима не пада тешко, јер нису гинули, ратовали, гладовали, смрзавали се, .., него су профитирали и у рату и послије и данас, све док не посисају све, као пијавице. Хрвати нас воле, колико и ми њих, не треба се заваравати, политика је чисти интерес, ништа више.

Name

Жикас

12.01.2019 14:35

Човић је политички мртвац. Хдз ће се распасти. Хдз води мала група људи који су се напљачкали невидјено. Они хоће мостарски алуминијум да увале Русима. Ето што трчи за Милетом. Човић има дуг стаж у удби, врло је љугав. Готов је.

Name

Ре

12.01.2019 22:08

тако је Зико. Треба и нагласити да тај ко купи Алуминијум треба прво да обезбједи јефтину струју. Е ту ускаце Додик цији је задатак да ту струју произведе. Зато је и константан притисак на Електропривреду РС а и покусај да се у све увуку кинези који би нове мегавате финансирали. А посто је ријец о пословима теским милијарде онда се само мозете замислити за колику провизију раде Додо и Драган

Name

Лака

12.01.2019 09:59

Није чудо што су у југославији босанци били дежурне будале. Генерално на овим просторима живе најспособнији али уједно и најглупљи народи у европи а вође су им увијек били лопови као и сада. Људи никако да схвате да политичари у оба ентитета гледају само личну корист а до народа им уопште није стало и да сарађују као браћа кад им је тај лични интерес у питању.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Лака

12.01.2019 10:27

Истина зива. Криминалци владају, а нас завадјају. Никада цути несто лијепо. Увијек препуцавања. Па како им не додије то понављање. Само ми обицни људи требамо другације и супротно радити од онога сто они зеле и ста од нас оцекују.

Name

Мурис

12.01.2019 10:45

Обицни паметни људи треба иселе на запад јер цим предјес Брегану мозес добро да зивис од свог рада сто у босни није могуце

Name

Книн74

12.01.2019 14:41

Не знам за Федерацију, али за РС је касно и готово је. Овдје Милету не може нико ништа. Сад ћемо ући у нову кризу државе и Миле постаје све лудји и екстремнији. Мислим да би РС могла де се одвоји у његовом мандсту. Тек онда идемобу изолацију и дугогодишњу неизвесност. Амери се повукли из Сирије, сад гдје су Руси направили уступак?

Name

Рики

12.01.2019 20:02

Људи опаметимо се ,ови криминалци боре се само за себе и своје столицее ,поз уједнинимо се зивимо нормалан зивот ,,јер они узивају, а народ презивљавааа

Name

Силе

12.01.2019 10:05

Узвратиће Миле у аугусту на книнској тврђави, стајаће уз представнике Црне Горе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Везање застава

12.01.2019 10:17

Босњацима су ваљали Хрвати док су везали заставе с њима и ударали на Србе , ал сада кад су стали уз нас , наравно сад су гори од Срба , разумијем ја нервозу код Босњака , ал кад би само мало висе постовали друга два народа и мало мање лајали на њих , све би било другације !!Босњаци хоце сузивот а стално уједају и дизу халабуку против Хрвата и Срба !!То је у најмању руку лицемјерно !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чињеница је

12.01.2019 10:45

Хрвати никад нису стали уз Србе, нити ће, сви ми то јако добро знамо. Само треба бити искрен и признати те чи јенице, о којима најбоље свједоче јаме и стратишта из оба рата, као и сталне провокације у послератном периоду.

Name

питање цињеница ?

12.01.2019 21:07

кад боље размислим а нисам тако млад ,питам се могули уопсте вјеровати историји , ко зна ста це за сто година цитати људи и хоцели то бити истинито. Од извјесног времена вјерујем само ономе сто сам видио , а сто сам цуо преупитам јос једном за сваки слуцај .

Name

Q

12.01.2019 10:32

БН па молим вас немојте преносити лази Срне гласа Српске и други Резимски и тв таблоида .Ја сам мислио да сте озбиљни медији Прво цовјек ни 10 посто од тога није рекао него резимски таблоиди ваде из контекса и пису глупости и лази као сто је њима само знано.Цовјек је насјео на игру Додика и позив Цовица као и позив Додика бас на тај дан.Самим тим је платио главом и висе није Хрватски посланик и је смењен.Истог момента кад се то десило Пленковиц га је и Грабар Китаровиц су га позвали на рапорт.Цовјек је игранку Додика и Цовица платио посланицким мјестом.Додику осим људи из Србије и то не бас кога него Вулина коме се смије цела србија теткин.И Брнабицке која је исто тако Хрватица а и лезбејка као премијер Србије и остали небитни ликови.Требали су му неки гости нс том његовом Реалитију.Баја је показао опет велико умјеце колики је манипулатор изманипулисао је све око само да би себи дигао рејтинг којег нема.Тако та сарада од параде добија епилог хдје Брнабицка добија орден који су добили Људи који су у Хагу осудјени за ратне злоцине попут Младица Карадзица Сесеља и пази сад премијеер Србије А као на слаг на торту пред Цовицем и Хрватским послаником одликује цовјека који је у Хрватској осудзен за ратне злоцине и пази бас сад ИЦовиц је на удару Хрвата јаком притиску посланик добио отказ Брнабицку одликовао орденом којим су одликовани ратни злоцинци и то на дану који је уставно прогласен неуставан.И испија дрину и из прикрајка се смије.Као цовјек си баја нуламизерија људскабез образа раци цасти достојанства патолоски лазов психијатриски слуцај.али као политицар и манипулатор си цар Но1 на овим а богами и европским просторима .То немозе свако само цовјек који нема достојанство цаст нема РЕЦ иза које стоји нема морал стид и којем би посље свега било неугодно. али ти манипулисес и народом и свим само да би остао на власти и као такав успио си све ове ходине бити на ввласти.Али просперитетан ниси све унистис покрадес продас задузис Па и у рату си сверцовао цигаре нафту паприке и поврце и воце .Сад си постао играц светске класе и зато ти скидам капу за све остало ниста.А и кад брод потоне сви це они под воду али ти си себи опет спремио појас за спасавање али само себи .Свију их навлацис на танак лед и онда ихх пустис низ воду.Само незнам ста ти је требао овај јадни небитни посланик унистио си га у сваком погледу сад је и у Хрватској персона нон грате а ти си и даље велики баја који испија Дрину и велики љубавник Србије који воли Србију висе од Сами Срба.Е вала баја свака цаст.даље НО ЦОМЕНТ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

12.01.2019 11:14

Добар коментар. Само сто не бих успјех Додика приписивао његовој способности него висе насој неспособности.Знаци не његовој интелегенцији него насој глупости.

Name

Ре Нострадамус

12.01.2019 11:35

Да слазем се у потпуности са тобом то сам заборавио није крив манипулатор толико колико онај који допусти да га толико пута изманипулирају.

Name

Ре Ре Нострадамус

12.01.2019 12:08

Све ви коментарисете осим да 9 јануар Дан Републике Српске није неуставан то је цињеница а остале прице су небитне.

Name

Нострадамус

12.01.2019 12:16

За РеРе нострадамус. Ја 9.јануара славим своју крсну славу Св.Стефан Архидјакон. Гдје сам ја једном једином ријеци поменуо да је дан Републике Српске уставан или не и да сам осудио сто се прославља.

Name

Душан

12.01.2019 12:25

Мало сте помијешали политичаре. Овај на слици који је дао горе наведену изјаву је актуелни министар парвде БиХ и он није смијењен, него је опозван амбасадор Хрватске у БиХ. Ако је изјава Грубеше нетачно пренијета чућемо убрзо и његов деманти мада ми ово његово објашњење звучи логично.

Name

Ре Дусан

12.01.2019 13:55

Овде говорим о Амбасадору Хрватске а не о министру.То сто је он на слици нема везе са амбасадором Хрватске он је отисао на рспорт Пленковицу Грабар Китаревиц и је смењен са мјеста АмбасадораБиХ .То и нине зањега нека велика трагедије јер му је мандат истекао.Веца му је трагедија јер је у Хрватској прогласен као непозељан од стране Хрватски политицара и Хрватски Бранитеља који су у Хрватској несто као дубока дрзава.

Name

РОМАНИЈА ре НОСТРАДАМУС

12.01.2019 16:55

Само да ти казем да си господин и јако паметан цовјек, цитам твоје коментаре, свака ти је на мјесту, кад би сви тако мислили не би нам краја нигдје било. Свака ти цаст. Велики поздрав.

Name

Иво

12.01.2019 12:14

Гле министар правде, гррр да се смрзнес. Цудимо се колики криминал пљацка неријешена убиства. Фаца му говори криминалци дајте да се договоримо, само сиромасан и невин данас лезе по мардељима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еxит

12.01.2019 12:15

Друго лице медаље.Цовиц јест једнако Додик.У подрруцју гдје влада ХДЗ не постоји јавни дискурс са критичким размишљањима.Све је поткупљено и уцијењено.Све је умрежено од Мјесне заједнице до врха држава .Сви причају како врховни водја каже .Лијепо јучер текст говори ,на дјелу је хибридна демократија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б лука

12.01.2019 12:16

Ко је убио Давида Драгичевића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са стране

12.01.2019 13:07

РС сад треба да тужи све медије, институције и појединце који су обмањивали јавност тврдњама да је тај празник неуставан. Све новце добијене након тих процеса уплатити у борачки фонд РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браство и Јединство из Бихаца

12.01.2019 13:07

Могу мислити о каквим се ,,пословним везама,, ради када Хрвати додју на прославу дана Р.С. .

ОДГОВОРИТЕ