Влада крије коме даје милионе

Двије одлуке, по 30 милиона са два рачуна и ниједно објашњење! Влада је одобрила да се Министарству финансија додојели 60 милиона марака на расплагање. 30 милиона ће бити повучено са посебног рачуна сукцесије – рачун клириншког дуга, те додатних 30 милиона са посебих рачуна од приватизације државног капитала, есцроw рачун.

Република Српска 11.01.2019 | 20:10
Влада крије коме даје милионе
Међутим, нигдје се не спомиње начин утрошка нити намјена средстава, што је пракса када се доносе одлуке о расподјели и трансферу јавних средстава. Из Министарства финансија није било одговора на наша питања. Из Фискалног савјета РС поручују да све мора бити транспарентније.



У одлукама је наведено једино да Министарство финансија оба износа мора да врати на изворни рачун са којих су подигнути до краја године. Економиста Зоран Павловић каже да се ради о новој пракси гдје се не иде у позајмицу са ецкроу рачуна, већ се средства директно трансферишу за сервисирању обавеза које Министсртво финансија има према буџетским корисницима.

’С друге стране да се не дефинише намјена, а било је говора да ће средства од руског дуга бити усмјерена ка реалном сектору и јачању фирми у реалном сектору. Нажалост, према информацијама, то неће бити случај’’, каже Павловић.

РС је добила 36 милиона долара од исплате Клириншког дуга. Новац је био планиран искључиво за инвестиционе пројекте. Економисти кажу да није искључено да 30 милиона марака колико је са рачуна сукцесије додијељено Министарству финансија буде потрошено за испату плата буџетским кориницима.

’’Упркос сталним увјеравањима да се рачуни Пореске управе брзо и добро пуне видимо кроз ову владину одлуку да новца нема колико треба Влади за испуњавање свих обавеза које има. Није наведено за које сврхе ће се користити ова средстваи она могу отићи било гдје", каже предсједник Економског савјета ПДП-а Јелена Тривић.

Нема одговора ни на питања колико је тренутно новца на есцроу рачуну, ко и колики дуг има и који су рокови за враћање. Зна се само да је на том рачуну 2007 године било милијарду и по марака.

Главна служба за ревизију утврдила је да су на крају 2017. године на есцроу рачунима била 62 милиона марака. Постојала је обавеза поврата од близу 82 милиона. Од тог износа се чак 33 милиона односе на новац коришћен за измирење доспјелих буџетских обавеза. Индикативно је да коришћење средстава са есцроу рачуна за измирење доспјелих буџетских обавеза никада није одобрила Народна скупштина. 



БН ТВ

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Ре

11.01.2019 19:50

Ја мислио да су те паре зарадјене али и те су од распродаје и кредита!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фунта

11.01.2019 23:06

Плацају стране силедзије да млате градјане по трговима.

Name

Пролетер

11.01.2019 23:38

Игору Додику претпостављам, мало му је оних 17 милиона у руским банкама

Name

Истина

12.01.2019 09:18

Па даје за плате буџетским ухљебима, мора се страначким послушницима обезбједити незаслужени новац...не смије плата да закасни ни један дан

Name

6

11.01.2019 19:52

Брате Тегелтији Ксји и осталој раји

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коментар

12.01.2019 01:56

Бас тако. Тегелтији да преко Каје мало докапитализира Нову банку.

Name

Савјетник

11.01.2019 19:59

Не даје никоме, вец пегла потросено до избора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

11.01.2019 20:00

Ста би са оних пара од продаје Телекома Српске?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

11.01.2019 22:37

Зив био, то је потросено одавно, јос дуг нарастао пар милијарди,...ста реци..

Name

Јаффа

12.01.2019 06:46

Купио м:тел зграду од Радишића...

Name

транспарентна влада

11.01.2019 20:06

да транспарентније не мозе да буде ,стабилна као млијецни зуб ,искрена као Минхаузен ,постена као ал-Заwахири ,способна као ? одлуците сами .

ОДГОВОРИТЕ
Name

стефи

11.01.2019 21:43

Свака цаст најспособнија влада до сада , прво па муско. Требало је до Бозица испатити пензионерима цркавицу и до петог здравственим радницима у Истоцном Сарајеву несто сто лици на палту а није, јер нигдје у свјету се не исплацује нето без брута само код нас мозе. Ми смо најпозељнија земља за зивот мозда је то неки нови модел исплате. Докле висе???? Нема ста прваци свјета у преварама . Браво за Владу има ли јос који рацун за поцистити.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕМА КОМЕ

12.01.2019 00:04

Даје се агенцији Бонд у власништву Срете Аничића који је у опанцима и кожуну кренуо у бијели свијет из селендре покрај Кључа.Његова фирма по одобрењу Баје обезбјеђује агенцију за банкарство, агенцију за одузимање нелегално стечене имовине и службени гласник.Та вуцибатина је смислила и да је омладина са Драшком Станивуковићем уништила миксету и почупала каблове на концерту 30.12 на који нико није дошао

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

12.01.2019 00:23

Оооо браћо срби, блејите ли као овце!? Нешто вас не чујем... Јер вас ови са власти шишају као овце! Напуцавају корњаче на вас, док ви плаћате те исте корњаче! Задужују ваше 15. кољено док су обезбједили своје 45. Кољено... јесте ли сви колективно ретардирани?! УСТАЈТЕ И ТЈЕРАЈТЕ ОВЕ ШТО И ВАШОЈ ДЈЕЦИ АМОВЕ СТАВЉАЈУ ДОК ЊИХОВА У СВИЛИ И ЗЛАТУ ОДРАСТАЈУ!!! УСТАЈ СТОКО!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

12.01.2019 14:36

Беееее,бееее,...нека нас, само нек не пуца,..имамо коријење и сламу да једемо, навикли смо ми, није нама лосе као сто ти казес. Ти нас наговарас да ми русимо Републику Српску и насег цувара и вођу Додика Милорада.

Name

@Роки

12.01.2019 05:18

Људи ми немамо опозицију , пола опозиције су Додикови људи а друга половина неписмени , једино би издвоио Мирка . Ја знам бар 10 година ко је Додик а опозиција се шминка за сликање како убацују листић на изборима а Милорад прогласи ратно стање у СНСД у ,борба свих за побједи , и сад 4 године ради шта хоће .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ФРЕЕ

12.01.2019 05:29

Мозда су те паре давно потросене сад им само треба одлука владе да се покрију са папирима .Мозда Бисерка зна гдје су паре отисле јер она стално понавља ко папагај да је будзет стабилан и да Српска иде напријед...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Q

12.01.2019 06:38

Транспарентна стабилна и јака Српска у свакоме погледу..Казе бјела цизмица док баја испија Дрину.Ал ко је гледао није испио ни до краја а и мало му застала у грлу.Трагикомедија.Ја се некад питам ко је овде лудји ми или они,ми сто све ове глупости годинама и годинама слусамо или они сто вец сад отворено без да се крију краду ко за последње јер ове цетри године ои јрсу посљедње.Ако сад питас за те паре или било које одма си знасе ста несрб русилац РС Соросевац итд итд итд вец познато да је цак и досадно.Од сви своји глупости претњи отцепљења референдума застава остао је само Супља вец досадна прица као стара плоца на грамофону окрњена преко које игла неммозе проци и стално понавља РС РС РС институције РС.Једино сто се види јесте ММФ.Колико је ово опасно незнам јел народ то види.Гледам и слусам љубавника баје како он и ми волимо висе Србију него сами Срби. И ста теци на све то цовјек га гледа бљедо. ДУГУЈЕМ 30 А МЕНИ ТРЕБА 30 ЈА СЕ ЗАДУЗИМ 60 ВРтим тридесет мени остане тридесет примјер и онда баја казе ми редовно све врацамо и обкасњава кско је то исправно и да си на нули .Е сад иде друго ја сад имам дуга 60. .а мени треба 30 ја дигнем 90 вратим 60 баја казе ето узели смо вратили смо мени остане 30 али то је вец 90 асљедеци пут је то 130 и тако у недоглед Стабилна и јака Српска.Нико незна гдје иду паре и колики је стварни дуг то је табу тема питас ли летис са функције и си Соросевац који опет урусавас институције Српске.дан Д кД додје дан наплате питају се људи ста цемо онда .Е онда ја мислим да це бити овако није то измисљена вода него стара матрица.Овако сви се сецамо Дафине ,Кариц банке итд ујутро народ устане додје пољуби врата пара нигдје јер су исисане а у институцијама нико .Остала празна љустура РС са овим народом који треба врацати дуг а они највеци нестали нема их.Робни резерви нема дрзавни обвезница нема пара нема фирми нема фабрика нема а и народ одлази па ни народа нема.Тако да народе ако се брзо неосвестимо и некренемо на батинасе пендрекасе и бас да а и треба на ову квази власт која се само крије иза институција наје.....и смо .Они це нагулити са свим покраденим новцима они и њихове фамилије це узивати по егзотицним дестинацијама јахтама вилама милионима и ста ти ја знам а нама це остати она ј стих Боре Цорбе ДАНАС НЕМА ХЛЕБА ДАНАС НЕМА МЛЕКА,ЗАТО ЈЕДИ ГОВНА МОЗДА ТАКО ТРЕБА.ЈЕЛ ТРЕБА АКО ТРЕБА ОНДА ДОБРО.НИСУ ОНИ ЉУДИ ПОЛИТИЦАРИ СУ ТО

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

12.01.2019 07:42

Добра анализа. Па то је радио и Милосевиц, гдје су сад његови

Name

Михаил

12.01.2019 08:17

Како смију да крију, то су све народне паре

ОДГОВОРИТЕ