Човић у Бањалуци био због Додика

Драган Човић је у Бањалуку дошао због Милорада Додика, не због Републике Српске, а оштре реакције из Хрватске само су нас још једном вратиле у прошлост.  

Република Српска 11.01.2019 | 19:40
Човић у Бањалуци био због Додика
Овако политиколози и универзитетски професори укратко коментаришу долазак бившег члана Предсједништва Босне и Херцеговине и лидера ХДЗ-а и ХНС-а, Драгана Човића, на прославу 9. јануара – Дана Републике.

Чињеница да су се представници два народа нашли на истој прослави некима је значила корак ка међусобној толеранцији и помирењу, а некима скандал који није смио да се деси.

Хрватска је одмах реаговала. Премијер Андреј Пленковић је затражио да се амбасадор ове земље у БиХ врати у Хрватску, а бивши предсједник Стјепан Месић је поручио да је Човићево појављивање у Бањалуци порука онима који су се здушно залагали за избор Човића за члана Предсједништва БиХ.

Оштре реакције стигле су и из Сарајева, а ситуацију у Бањалуци прокоментарисана је и од стране Католичке цркве.

– Управо лоше реакције из БиХ су индикатор бх. друштва и оне су на неки начин очекиване. Оно што јесте новина то је реакција на долазак Драгана Човића на прославу Дана Републике Српске као предсједника ХДЗ и хрватског сабора. Мислим да су оне дио наших лоших сјећања у односима Хрвата и Срба, везних за жалосне догађаје који су се овдје дешавали – сматра аналитичар и професор Драго Вуковић.

Додаје да није добро то што су реакције на Човићев долазак у Бањалуку стигле чак и од бискупа Фрање Комарице.

– Мислим да је то лоше и за цркву и за политику. Црква се није требала мијешати и још више политизовати лоше односе. Човићев однос према Српској је много лошији него према Додику. Ради се о једној приватној, персоналној релацији која је добра. Њихов однос је важнији од односа Срба и Хрвата – сматра професор Вуковић, те додаје да се ХДЗ и Човић никада нису одрекли неких својих схватања.

“Има нека тајна веза”

Да је Човић у Бањалуци био „због неке тајне везе“ с Милорадом Додиком сматра и политичка аналитичарка Тања Топић.

– Његов долазак није изненађење ако се у обзир узме веза на релацији Милорад Додик – Драган Човић. То код критичара отвара питање политике на којој инсистира ХДЗ, а то је да се Хрвати налазе у неравномјерном положају у БиХ. Исто тако знамо да никада није отворено питање положаја Хрвата у Републици Српској – сматра Топићева.

Она све то повезује и са покретањем иницијативе и промишљање политике трећег ентитета БиХ.

– Због тог приједлога се нико од владајућих структура из Српске није бунио, чак ни у случају кад би то значило и задирање у Републику Српску. Постоји нека тајна везе између Човића и Додика која превазилази све оне политичке односе и прилике унутар БиХ – сматра Топићева, која додаје да би ову посјету сврстала у неко интересно подручје. 

“У питању су интереси”
Политичка аналитичарка Ивана Марић сматра да је разлог Човићевог доласка управо интерес, али да ово неће бити корак напред ка стварању, већ поменутог, трећег ентитета.

– То су приче које они продају већ дуго, а и сами знају да су оне немогућа мисија. Посебно зато што Драгану Човићу у добијању трећег ентитета не може помоћи Милорад Додик, јер се ради о територије Федерације БиХ. Ту Додик нема никакву моћ – сматра Марићева.

Додаје да посјета није никакво изненађење, али да је новина то што је овај пут прослави 9. јануара присуствовао и амбасадор Хрватске у БиХ.

– До сада смо навикли да Додик и Човић имају добру сарадњу и да то нема везе с народима које представљају. То су једноставно неки њихови интереси, у којима све опраштају један другоме и то што Хрвати немају добар положај у РС, јер једноставно њихов договор превазилази потреба Хрвата и Срба – тврди Марићева, те додаје да то не чуди, јер подржавају један другог у политичком смислу и форсирају да формирају заједничку власт.

Она тврди да ово нема везе с политичком толеранцијом, јер они нису толерентни према другима.

– Човићу не смета што му Додик бира представнике Хрвата у власти Српске, али му смета што то Бошњаци раде – закључује Марићева.

Поједини стручњаци коментаришу да у овој посјети нема ничег спорног, јер човјек има право да дође на прославу на коју је био позван, те да је ово једна канта воде на ватру која гори у БиХ, али умјесто смиривања ватре, пламен је још више распламсан.

Погоршавање односа

Стручњаци сматрају да негативне реакције и стална препуцавања само погоршавају односе у БиХ, те да се то видјело и на овом примјеру.

– Мислим да није добро и да се све компромитовати, с циљем да се погоршају односи. Овакав догађај, као и многи други који су били и који ће бити, показује да бх. друштво има озбиљних проблема и да као такво не може рачунати на неку сретнију будућност – сматра професор Вуковић.

(Српскаинфо)

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Сале

11.01.2019 18:55

Два брата по криминалу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.01.2019 19:48

Колико ја видим из угла медјународних политика њих двојица иду у амбис. А бојим се да и нас не поведу

Name

Боки

11.01.2019 18:55

Два велика лопова. Недостаје им још трећи лопов, онај из Сарајева.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лопов

11.01.2019 19:14

Лопов лоповуууу брат једини цувају ледја један другом хоботница повезанаа од рата до данас хара овим просторима тако дрско и безобразно на оциглед народа и медјународне заједницеее!!!!?????

Name

ре

11.01.2019 22:27

Риђобради ага из Сарајева у свему овоме сто ова браца раде, на крају це извуци корист. Ова двојица су изоловали сами себе у круговима међународне заједнице која има апсолутни утицај. Два хрвата су повукли и све нас у пропаст.

Name

075

12.01.2019 05:58

@Боки Трећи лопов из Сарајева запао у снијегу на скијању у Аустрији!!

Name

Кики

11.01.2019 19:12

Ето због цега је Комсиц побједио...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.01.2019 21:01

Није због тога, него зато што су га Вишња и себи изгласали да имају два члана предсједништва.

Name

Два

11.01.2019 19:21

Најбоља политицара од када постоји Бих. Они заслузују да воде дрзаве од 20 милиона становника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Психо Лог

11.01.2019 20:03

Ако се спрдас, свака цаст, добра зеза, али ако си озбиљан онда ти ни једна психијатријска клиника на свијету немозе помоци.

Name

момо

12.01.2019 06:53

Јес јес требо би нас Миле водити дрзаву Русију а не треба му овај ујко који гледи само гдје це ста опљацкати

Name

Ха

11.01.2019 19:55

Хахха Стацес везе вас та велика љубав звана КРИМИНАЛ

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин

11.01.2019 21:03

Ја сам србин из РС Цовица би поставио за пресдника Републике Српске .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Србин

11.01.2019 21:47

Ти би да комплетирас поставу са Хрватима:Додик,Цвијановиц и Цовиц,ма Србима би процвјетало у сваком погледу!!!!Није ни цудо сто нам не цвјетају рузе кад имамо дебиле попут тебе.

Name

ре србин (мали)

11.01.2019 23:32

Јак си ти Србин док писес Србин малим словом.Јос нестотај трио хрвата води куци нек ти буду преседници.

Name

Еди

11.01.2019 23:31

Додик на прославу Олује и то је то

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д

12.01.2019 05:16

Ово је само један доказ да у овој јадној и биједној БиХ нема никад заједничког живота што потврђује све што је Додик изјављиво у вези БиХ,Када се и нађе неко да направи први корак који иде некаквом да не кажем помирењу него бољем односу ,нађу се зли људи који и колико толико нормалним људима не одобравају тај корак ка бољем односу,а сви би да се живи заједно у држави БиХ,а како са таквим односом једних према другим,имао сам ту жељу и наду али губим полако

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

12.01.2019 08:54

Ови наси политицари један дан прицају о неком сузивоту и помирењу. Други дан ето несто и ураде на томе да би треци дан постављали некакве услове једни другима. Онда следецих сто дана прицају како је немогуц сузивот других сто дана прицају о подјелама па 20 дана о референдуму и тако сваку годину понављамо.

Name

Нина

12.01.2019 06:28

Досао код брата по криминалу. Бас он воли РС, ма воли је к'о Додик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БИХ...

12.01.2019 09:28

Гласајте за исте нека нас ови политицари замајавају и нек себи праве фотеље и конто а обицни народ ниста није осјетио бољи зивот.ОНИ ЦУВАЈУ СЕБЕ И ВЛАДАЈУ НАРОДОМ СВЕ ИСТЕ СТРАНКЕ КАО ДА НЕМА ДРУГИХ СТРАНАКА .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

12.01.2019 14:11

Слазем се у једном дијелу са мисљењем господина Вуковица, медјутим без обзира на лоса медјусобна искуства срба и хрвата морамо бити свјесни да уколико се будемо поново сукобљавали да цемо само бити лакси плијен од оних који су се надвили над нама. И зато требамо сарадјивати. Не слазем се уопсте са ставовима г-дје Топиц јер она нагиње на прицу како хрвати са својим трецим ентитетом зеле задирати у Републику Српску и како оцито по њој не требамо дарадјивати. То је немогуца мисија јер су и хрвати тога свјесни а срби су то висе пута рекли и то смо цули од стране политицког руководства срба да нема задирања у Републику Српску. Да на то додамо да су темељи трецег ентитета постављени јос Васингтонским споразумом измедју хрвата и босњака јос 1994.године. Тада је рецено да се формира Федерација БиХ која це обухватати 51% територије БиХ, и да це та територија бити сацињена од 33,5% територије БиХ која је под контролом босњака и од 17,5% територије БиХ која је под контролом хрвата. Према томе јасно је као дан да су јос тада постављени темељи трецег ентитета и то хрватског унутар тадасње и садасње територије Федерације БиХ. То сто сада ту цињеницу не зеле признати босњацки политицари и сто бјезе од тога, то је њигов проблем јер њихов представник Алија Изетбеговиц потписао Васингтонски споразум као такав. Лијеп поздрав и лијепо је се некада подсјетити правих цињеница.

ОДГОВОРИТЕ