Прича: Момак који заслужује више пажње!

Иако у овом тренутку његов квалитет није препознат на исти начин као код поменутих асова, Никола Јокић показује да је његова тренутна позиција у кошаркашкој хијерархији, али и на Ол стар ранг листи далеко изнад тог седмог места.

Кошарка 12.01.2019 | 22:15
Прича: Момак који заслужује више пажње!
У четвртак увече објављен је други пресек стања на гласања за предстојећи НБА Ол стар, а Никола Јокић тренутно налази се на коти од 740.918 гласова у конкуренцији играча од крилне до центарске позиције.

То га сада сврстава на седмо место листе иза Стивена Адамса (1.034.014 гласова), Ентонија Дејвиса(1.564.347), Кевина Дуранта (1.717.968), Пола Џорџа (1.859.216), Луке Дончића (2.220.077 – Рик Карлајлга је за такмичење пријавио као крилног центра) и Леброна Џејмса (2.779.812).

Иако тренутно његов квалитет није препознат на исти начин као у случајевима поменутих асова, Никола Јокић показује да је његова тренутна позиција у кошаркашкој хијерархији, али и на ранг листи далеко изнад тог седмог места. О томе пишу и угледни амерички медији. 

Јокићева кошарка увесељава широке народне масе, што само показују детаљи његовог синоћњег перформанса у мечу са Клиперсима, а Денвер на половини лигашког дела такмичења и даље чврсто држи на првом месту у Западној конференцији. Током другог дела прошле сезоне носио је Нагетсе као никада раније и франшизи умало подарио први одлазак у плеј-оф после пет година чекања. У одлучујућој утакмици сезоне против Минесоте је скупио 35 поена и 10 скокова, али ни то није било довољно да се Денвер нађе у доигравању, због пораза у продужетку.

Данас је Денвер у потпуно другачијој ситуацији. После нешто слабијег почетка сезоне, новчане казне и осуда јавност због једне неопрезне изјаве, Никола Јокић бележи игре које су њега и Денвер подигле на следећи ниво.

Амерички медији иду толико далеко да тврде да је Јокић додавач какав се виђа једном у пет генерација међу високим играчима. Тренутно је на просеку од око осам асистенција по утакмици. Тако нешто није виђено чак пет деценија, још од бравура незаборавног Вилта Чембрлена.

Јокић је другачији играч од осталих у НБА лиги. Можда не постиже толико поена, нити бележи скокова колико и његова конкуренција на истој позицији, али мало који центар у лиги носи толики терет на леђима као што то радиЈокић и то у сезони са готово најбољим скором у целом такмичењу.

Према подацима напредне статистике, Јокић саиграчима креира просечно око 17 поена по утакмици, што је у рангу играча попут Леброна Џејмса, Кајрија Ирвинга и Ражона Ронда. Упркос томе што ретко креира напад и држи лопту у поседу као и поменуте аждаје светске кошарке, Јокић је први избор Денвера у креативном делу. То је Нагетсе довело у позицију да су тренутно један од најбољих офанзивних тимова у НБА. Јокић се не либи да саиграче проиграва из свих ситуација – са врха капице ка рекету, ка спољним позицијама, па чак и дијагонално, кроз шуму руку противничких играча, али и да зачини игру мајсторијама које су постале заштитни знак његове игре. И све то је прилично задивиљујуће за играча свог габарита.

Примера ради, против Клиперса Јокић је убележио популарно “бејзбол” додавање преко целог терена заЏамала Марија, онда и асистенцију без гледања са пола терена за Треја Лајлса у финишу утакмице. Такође, подигао је публику на ноге када је сам себи бацио алеј-уп додавање о таблу, доку су Монтрезл Херел и Данило Галинари посматрали целу ситуацију у потпуном шоку. Да се у тој целој акцији Јокићев потез рачунао као асистенција, био би то потез за трипл-дабл.

Оно што је битна ставка Јокићеве игре јесте – несебичност. Толико да га Мајкл Мелоун, па чак и саиграчи дуже време терају да шутира кад год је у могућности. Користи свега 26,1 одсто нападачких поседа, што је мало за играча његовог калибра. Док бројне суперзвезде практично монополизују кошарку, Јокић се брзим реакцијама труди да у тренутку изабере најбоље реакције и тако дође до асистенције или реализације.

И поред тога, Јокић је тренутно најбољи стрелац екипе са преко 19 поена, уз чак 50 одсто успешно завршених акција из игре. Тај проценат мало му квари нешто лошији проценат шутева за три поена, али када је у својој зони комфора, Јокић зна да изрешета противника и са дистанце. Током година успео је да изгради сарадњу пуну поверења са Џамалом Маријем, Гаријем Харисом и Вилом Бартоном. Када изађе у блок за пик, Јокић тачно успева да процени када је права ситуација да се поново врати назад у рекет, а када да оде не “поп” намести се на шут са полудистанце. Његов нападачки спектар је изузетно широк, зато противници једноставно никада не знају шта им се спрема. Сан Антонио је, подсетимо, указао осталима како Јокић може да се заустави, што се видело у недавном окршају два тима. Јокић је остао на само четири поена и свега пет упућених шутева из игре. Већ у наредном сусрету истих тимова Сомборац је разбио Спарсе.  

”Он је један од најбољих центара лиге и невероватно је тешко чувати га. Има фантастичан преглед игре, у нападу нема ниједну ману... Он је тајна Денверовог успеха, страшан је играч”, говорио је Галинари о свом некадашњем саиграчу после синоћње утакмице.

Уз Јокићеву комбинацију нападачких решења, Денвер је тренутно на преко 112 поена на 100 поседа, када је млади Сомборац на паркету. Без њега, Нагетси су на само 104,5 поена. То је суштинска разлика између, теоретски гледано, најбољег и најслабијег напада у лиги.

Оно што је важило за Јокићеву слабу тачку претходних година јесте – одбрана. Међутим, Јокић је и то успео да поправи преданим радом. Додуше, Денвер без њега има за пет поена бољи дефанзивни рејтинг на 100 поседа, него када је он игри (106,0).

Јасно је да српски центар има својих недостатака у одбрани, али је током последњих годину дана постао солидан дефанзивац у рекету и тренутно је трећи по броју украдених лопти међу центрима. Генерално гледано, Денверова одбрана је девета у лиги, што је озбиљан напредак у односу на прошлу сезону, када се нашла на двадесет и трећој позицији.

Можда и најважнији податак у целој причи јесте да Денвер није посрнуо у данима када је клуб био у проблемима са повредама. Пол Милсап, Вил Бартон и Гари Харис муке муче, али Денвер остаје на истим таласним дужинама. Тројица стартера већ су пропустили комбиновано преко 50 утакмица, а Денвер је на скору 28-12, што је довољно за трећу позицију у генералном пласману. 

Занимљиво, Денвер је тренутно на 12-7 у окршајима са тимовима изнад 50 одсто успешности у такмичењу, а међу побеђеним тимовима били су Голден Стејт, Торонто, Бостон, Оклахома, Лејкерси и Клиперси.

Јокић у овом тренутку заузима седму позицију на листи играча по ПЕР (укупан кошаркашки учинак), четврти у Плус / Минус индексу по статистици угледног ЕСПН... Испред њега су Ентони Дејвис, Јанис Адетокунбо,Џејмс Харден и Леброн Џејмс.

Када погледате све што је Јокић показао у првом делу сезоне, логично се поставља питање – зашто Јокић није при врху гласачке листе за надолазећи Ол стар?

Извор: моззартспорт

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар