Прича - 11 најстаријих: Били су ту и када је Серија А била Но.1!

ТОП 11: "Најсквадра матораца" у Калчу. . . ! У Италији је искуство удувијек било на цијени, а изузетак није ни актуелна сезона Серије А.

Фудбал 12.01.2019 | 23:45
Прича - 11 најстаријих: Били су ту и када је Серија А била Но.1!
Други дио сезоне у италијанској Серији А почиње 19. јануара, а у њему ћемо гледати неколико играча који ће током 2019. године загазити у пету деценију живота.

У Италији се удувијек цијенило искуство, а изузетак није ни актуелна сезона у Калчу. Стога смо изабрали 11 најстаријих играча који су током ове сезоне јурили "бубамару" на Апенинима.

Неки од њих, упркос позним играчим годинама, сваког викенда су виђени на теренима широм Италије, док поједини добијају минуте на "капаљку", али и даље не размишљају о фудбалској пензији.

Дуго је најстарији тим у Лигама петице био Кјево, о којем смо већ писали, али тај епитет сада носи Парма, чији играчи су просјечно за мјесец старији од ривала из Вероне.

Наравно, још дуго времена ће проћи док неко успије са трона да скине легендарног голмана Лација, Марка Балоту, који је 11. марта 2008. године у дуелу са Ђеновом наступио са 44 године, мјесец и осам дана, по чему је апсолутни рекордер у лиги.

Послије њега слиједе Франческо Антоњоли (Ћезена, 42 године, 235 дана), Алберто Фонтана (Палермо, 41 година, 297 дана), Роберто Коломбо (Каљари, 41 година, 234 дана), Дино Зоф (Јувентус, 41 година, 76 дана), Алесандро Костакурта (Милан, 41 година 25 дана), Пјетро Вјерховод (Пјаћенца, 41 година, 10 дана)...

Пред вама је тим (ита. сqуадра) од 11 најстаријих играча у Серији А у сезони 2018/19.

- голман -

1. СТЕФАНО СОРЕНТИНО - КЈЕВО (39 година, 9 мјесеци)

Први играч који ће ове сезоне прославити 40. рођендан, и то 28. марта, је голман "летећих магараца", Стефано Сорентино.

Већ трећу сезону стандардан је међу стативама гола Кјева, а у текућем првенству бранио је 18 пута.

Само једном је замијењен, и то у дуелу са Јувентусом. Иако је његов тим доживио пораз 2:3,Сорентино је у неколико наврата просто излуђивао Кристијана Роналда, не допустивши му да се упише у стријелце.



Прије доласка на "Бентегоди" четири године наступао је за Палермо, гдје је стигао управо из Кјева. Једну сезону у каријери провео је у Шпанији, наступајући за Рекреативо из Уелве, док је кратко био члан и грчког АЕК-а.

Каријеру је почео у млађим селекцијама Лација, након чега је лутао између Јувентуса, Торина и Стабије.

- одбрана -

2. МАСИМО ГОБИ - ПАРМА (38 година)

Пармин лијеви бек Масимо Гоби најстарији је међу дефанзивцима на нашој листи. Послије три сезоне проведене у Кјеву, вратио се у Парму, чији члан је до одласка у Верону био пет година.

Наступао је још за Фиорентину и Каљари, док је уписао и један меч за национални тим, и то у пријатељском одмјеравању снага са Хрватском.

3. ЕМИЛИЈАНО МОРЕТИ - ТОРИНО (37 година, 6 мјесеци)

Емилијано Морети посљедњих шест година члан је Торина, а по први пут ове сезоне није стандардан у свом тиму, за који је одиграо више од 160 мечева.

Гдје год је играо у посљедњих 15-ак година (Ђенова, Валенсија), био је стартер. Кратко је носио и дрес Јувентуса, те Болоње и Фиорентине, а упркос чињеници да је био стандардан у У-21 и олимпијском тиму селекције Италије, за сениорски екипу "азура" одиграо је свамо два мећа.

4. АНДРЕА БАРЗАЉИ - ЈУВЕНТУС (37 година, пет мјесеци)

Одбрана Јувентуса већ годинама је незамислива без Андрее Барзаљија.

Стандардни италијански репрезентативац пажњу на себе скренуо је сјајним партијама у дресу Палерма, затим је био члан њемачког Волфсбурга, да био услиједио повратак у домовину и потпис уговора са Јувентусом 2011. године.

Од тада, у сарадњи са Леонардом Бонућијем и Ђођром Кјелинијем чинио је непробојни бедем "ББЦ" пред голом Ђанлуиђија Буфона.

Ипак, у протекле двије сезоне одбрана "старе даме" претрпјела је одређене промјене. Буфон је завршио у ПСЖ-у, Бонуће се сељакао на релацији Јувентус-Милан-Јувентус, док је Барзаљи остао вјеран "бјанконерима".

Ипак, због честих проблема са повредама, ове сезоне уписао је само четири наступа у Серији А.

5. БРУНО АЛВЕШ - ПАРМА (37 година, 1 мјесец)

Играч који је највише допринио да Парма по просјечном броју година престигне Кјево, уз клупског колегу Гобија, свакако је 37-годишњи Бруно Алвеш.

Португалски интернационалац промијенио је бројне клубове у посљедње вријеме, није успио да се скраси на дужи период нити у једном од њих, док је најдубљи траг ипак оставио тамо гдје је и започео професионалну каријеру - у Порту.

Од прошле године члан је Парме. У јесењем дијелу првенства пропустио је само један меч, а стигао се и два пута уписати у стријелце, у ремију против Кјева, те побједи над Сасуолом.

6. ДАРИЈО СРНА - КАЉАРИ (36 година, 7 мјесеци)

За многе је велико изненађење представљао долазак хрватског интернационалца Дарија Срне у Каљари.

Послије деценију и по у Шахтјору, некадашњи фудбалер сплитског Хајдука одлучио се за одлазак у Италију, и то након великог допинг скандала, који је потресао фудбалски свијет у другој половини 2017. године.

Легендарни хрватски дефанзивац уговор са екипом са Сардиније потписао је на годину дана, са могућношћу да исти буде продужен на још 12 мјесеци, а ове сезоне наступио је на 15 утакмица.

- везни ред -

7. МАТЕО БРИГИ - ЕМПОЛИ (37 година, 8 мјесеци)

Искусни везиста Матео Бриги промијенио је бројне клубове у Серији А, а тренутно је члан Емполија, чији дрес је ове сезоне носио у само два наврата.

Најбоље партије пружао је у дресу Роме, када је стекао и статус репрезентативца Италије.

Ипак, године су учиниле своје. Бриги је далеко од форме која га је красила ранијих година, а резултат свега је свега 17 одиграних минута током актуелног првенства.

8. МАНУЕЛ ПАСКВАЛ - ЕМПОЛИ (36 година, 9 мјесеци)

Мануел Пасквал подједнако добро сналази се на лијево страни одбране и везног реда. Послије пуних 11 година и више од 300 одиграних утакмица, 2016. напустио је Фиорентину и прикључио се Емполијум, гдје је, уз Бригија, најискуснији играч овог тима.

Ипак, за разлику од прошле сезоне, када је одиграо свих 38 утакмица, некадашњи повремени репрезентативац Италије јесенас је забиљежио само 10 наступа, уз један гол, и то са "бијеле тачке" у поразу свог тима од Сампдорије 2:4.

Више од мјесец дана ове сезоне провео је ван терена због проблема са повредом ока.

- напад -

9. РОДРИГО ПАЛАСИО - БОЛОЊА (36 година, 10 мјесеци)

Аргентинац који је најдубљи траг на Апенинима оставио наступајући за Интер, од 2017. године носи дрес Болоње.

Упечатљива фризура, кратка коса са малом плетеницом, заштитни су знак некадашње звијезде Боке Јуниорс Родрига Паласија, чија каријера се ближи крају. У текућем првенству на 12 мечева постигао је само један гол.

Прије него што је обукао дрес "неразура", у Италији је наступао у Ђенови.

10. СЕРЂО ФЛОКАРИ - СПАЛ (36 година, 10 мјесеци)

Нападач СПАЛ-а Серђо Флокари одлучио је при заласку каријере да појача тим из Фераре, у који је стигао 2017. године. Показало се то као прави потез јер је свом клубу помогао да избори промоцију у највиши ранг италијанског фудбала.

Прошле сезоне био је међу најзапаженијим појединцима симпатичног СПАЛ-а, али је ове одиграо само пет утакмице, те није успио да постигне нити један гол.

Доста је лутао у каријери, био члан клубова већином у нижим италијанским лигама, док је у Серији А још наступао за Лацио, Ђенову, Аталанту, Месину, Сасуоло и Болоњу.



11. СЕРЂО ПЕЛИСИЈЕР - КЈЕВО (39 година, 8 мјесеци)

Само петнаестак дана млађи од клупског колеге Сорентина, капитен Серђо Пелисијер и са скоро 40 година на леђима најважнији је играч Кјева. Иако ове сезоне игра нешто мање, успио је три пута да се упише у стријелце.

Оно што ће остати уписано у историји Кјева је податак да је Пелисијер био стријелац барем једном у свих 17 сезона наступајући за "летеће магарце" у Серији А.

Занимљиво је да је већ 19. годину члан Кјева, а током каријере играо је још само за Торину, за који је уписао само један наступ, те Варезе и СПАЛ кроз позајмице.

За репрезентацију Италије одиграо је само један меч, и то пријатељски против Сјеверне Ирске, на којем је успио да постигне један погодак у побједи 3:0.

КВАЉАРЕЛА

Фабио Кваљарела са 35 и "кусур" година "премлад" је да би се нашао на нашој листи, али вриједи поменути његове сјајне партије ове сезоне. Нападач Сампдорије постигао је чак 12 голова на 18 одиграних утакмица.

Извор: мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар