Нови детаљи из прошлости Путина

Председник Русије Владимир Путин открио је да је био комадант артиљеријским батаљоном у совјетском периоду. Тај детаљ до сада није био познат јавности.

Свијет 11.01.2019 | 12:52
Нови детаљи из прошлости Путина
Он је то рекао приликом посете Санкт Петерсбурга у понедељак, где је и повукао полугу на топу, који је затим запуцао с тврђаве преко реке Неве.

"Чин поручника добио сам кад сам био артиљерац, командовао сам артиљеријским батаљоном... калибра 122 милиметра", рекао је тада Путин, преноси "Гардијан".

Приликом ове посете Путин није открио више детаља из своје прошлости, а један од званичника му је честитао на "дивном" топовском пуцњу.

У Путиновој званичној биографији се не наводи даа је добио чин поручника, нити да је командовао артиљеријским батаљоном.

Према подацима из Кремља, Путин се придружио КГБ-у одмах након дипломирања на Правном факултету на Државном универзитету у Лењинграду 1975. године.

Путин је провео 16 година у совјетској обавештајној служби, где је напредовао до чина потпуковника пре распада Совјетског савеза 1991. године.

Међутим, сви радно способни студенти на совјетским универзитетима морали су да прођу војну обуку, након чега су добили чин резервног официра, па се претпоставља да је Путин говорио о томе.


 
Ова сазнања објављена су убрзо након што је откривена његова стара идентификацијска картица у архиви Штазија. Путин је служио као официр КГБ-а у Дрездену 80-их, а Кремљ није ни потврдио ни демантовао да је данашњем руском председнику издата Штази картица.

Мало је поузданих информација о Путиновом раду у Дрездену, а као једна од могућности спомиње се да је можда био задужен за регрутовање странаца који студирају или раде у граду.

Познато је да је Путин радио у контраобавештајним службама током својих КГБ дана. Неки извештаји тврде да су његове дужности у КГБ-у укључивале надзор совјетских политичких дисидената, али то никада није потврђено.

(Б92)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Боки

11.01.2019 13:06

Свијетла прослост великог пријатеља српског народа. Догодине у БЛ на прослави 9 ог јануара. Бог те пзивио царе и тебе и Русију и братски руски народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

11.01.2019 21:32

Цар!

Name

Ре

12.01.2019 09:42

Диктатор умишљен да влада до краја живота ! А Руси биједа ..