Ноле ће покушати да уради оно, што нико није од 1969.

Пехари са сва четири гренд слема у 2019. године! Верујете ли?

Тенис 11.01.2019 | 23:39
Ноле ће покушати да уради оно, што нико није од 1969.
Новак Ђоковић је у тенису освојио све. И нема више коме шта да доказује. Без икаквог притиска и оптерећења у 2019. години може да се посвети борби са самим собом. А они који су чешће гледалиНолетове мечеве знају да је баш у таквим тренуцима најјачи.

У тој борби испитивања сопствених граница два су циља најтрактивнија, а истовремено и међусобно повезана.

Први се зове Календар Слем, што је у тениском свету назив за освајање сва четири гренд слема у истој години, а колико је тешко ово остварити најбоље говори податак да су само двојица тенисера успела у томе: Дон Баџ 1938. и легендарни Род Лејвер 1962. и 1969. године. Дакле, пуних 50 година се чека да неко понови такав подвиг. Нису успели ни Мекинро, ни Борг, ни Бекер, ни Сампрас, ни Агаси, ни Федерер, ни Надал…

Да ли ће Новак?

Та борба креће већ у понедељак 14. јануара када почиње Аустралијан опен, где ће Ђоковић пробати да освоји први од четири гренд слема, уједно и да седми пут тријумфује у Мелбурну, чиме би постао и апсолутни рекордер турнира, пошто по шест титула на далеком континенту имају Роџер Федерер и Рој Емерсон.

Е сад мало и о горепоменутом другом циљу, који ће у случају Новаковог Календар Слема у 2019. бити врло достижан. Наиме, тренутно је први на листи тенисера с највише освојених гренд слемова Федерер са 20 титула, други је Надал са 17, док Ђоковић дели треће место са легендарним Питом Сампрасом са 14 трофеја. Како се освајање гренд слема сматра врхунцем у каријери тенисера, онај ко је први на овој листи комотно може да понесе епитет најбољих тенисера свих времена. Тренутно је то Роџер Федерер, али ако Ђоковићузме Календар Слем ове године доћи ће на два трофеја заостатка у односу на Швајцарца. С обзиром на то да је Федерер у 38, а Ноле у 32. години живота, јасно је да би та разлика била реално достижна.

Почела је нова тениска сезона, можда и историјска...

Извор: моззартспорт

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар