Азијски куп: Јапанци преживели муњу из Туркменистана!

Мекан је био превише мекан! Три дана доста за припреме.  Уђе човек с клупе, све предрибла и донесе победу! Узбекистан слави Еидора Шомуродова!

Фудбал 09.01.2019 | 18:30
Азијски куп: Јапанци преживели муњу из Туркменистана!
Туркменистан може да жали, али мора да буде поносан. Играли су против главног фаворита за шампионску круну и показали да знају да терају лопте. Ипак, не толико добро као Јапанци, који су у конкуренцији азијских селекција ипак велесила што су данас и демонстрирали преокретом за победу од 3:2  у Абу Дабију у првом мечу Групе Г континенталне смотре.

Вердеров Јуја Осако је херој Самурја, пошто су његова два гола донела Јапанцима преокрет са 0:1 на 2:1. Мада би Осако могао и да плати вечеру Мекану Сапарову, који је у том 60. минуту – како му и име налаже – био превише мекан у једном дуелу па је дозволио Јуту Нагатому да се докопа лопте и послужио саиграча као на тацни за 2:1.

Потом се и Гронингенов Ритсу Доан спретно снашао и погодио за 3:1, да би на крају велика грешка Које Китагаве дозволила Туркменистанцима да крену у контру коју је голман Шуичи Гонда зауставио прекршајем над Алтимурадом Анадурдијевим за једанаестерац са којег је Ахмет Атајев – један од само петорице репрезентативаца који играју ван домаће лиге – поставио коначних 2:3.

Ако ништа друго, штета због тога што је апсолутно заслужена победа Јапанаца бацила у други план муњуАрсланмирата Аманова из 26. минута. Јак кандидат за најлепши гол турнира. Не би га се постидела ни највећа светска имена.

Јапан је ипак димензија за себе кад је азијски фудбал у питању. Уосталом, они су припреме за АФЦ Азијски куп почели тек у недељу, четири дана пре но што су играли прву утакмицу. Може им се, јер у овим почетним фазама заиста против себе имају недорасле ривале. Поред Туркменистана, ту су и Оман и Узбекистан. Не би ту смело да буде проблема за Самураје.

Уђе човек с клупе, све предрибла и донесе победу! Узбекистан слави Еидора Шомуродова.

Премијерни корак ка пласману у наредну рунду на Купу Азије направила је овог поподнева селекција Узбекистана која је у занимљивом окршају првог кола у групи Ф поразила репрезентацију Омана са 2:1.

Херој тријумфа екипе коју предводи "вечити губитник" Ектор Купер био је Еидор Шомуродов, 23-годишњи нападач руског Ростова који је погодио мрежу ривала само три минута након што је ушао у игру с клупе за резерве.

Сјајно је искусни Аргентинац осетио да би баш Шомуродов могао да буде човек одлуке. Како је крочио на терен видело се да се нападачу Ростова игра фудбал и да би могао да донесе тријумф свом тиму. Тако је и било. Сјајно је у 86. минуту искористио кикс одбране Омана, прошао двојицу дефанзиваца и пласирао лопту поред немоћног голмана Ал Рушаидија за премијерни тријумф Узбекистана.

Победу којом су се Узбекистанци изједначили на челу табеле са Јапаном после првог кола.

Можда су и незаслужено Узбекистанци стигли до овог тријумфа, пошто је Оман више нападао и трудио се да игра фудбал. Али, фудбалери холандског стручњака Гертјана Вербека кажњени су у првом полувремену за непажњу, када је Ахмедов из слободног ударца лукавим ударцем матирао Ал Рушаидија.

Ипак, Оман је успео да стигне до изједначења у 72. минуту преко Ал Гасанија, али када се очекивала још већа офанзива, само их је сасекао други гол Узбекистана и нису имали снаге да се врате у живот. Срећу ће морати да потраже у наредним утакмицама.

АФЦ КУП, ГРУПНА ФАЗА - 1. коло

ГРУПА А

Субота
УАЕ - Бахреин 1:1 (0:0)

Недеља
Тајланд - Индија 1:4 (1:1)

ГРУПА Б

Недеља
Аустралија - Јордан 0:1 (0:1)
Сирија - Палестина 0:0

ГРУПА Ц

Понедељак
Кина - Киргистан 2:1 (0:1)
Јужна Кореја - Филипини 1:0 (0:0)

ГРУПА Д

Понедељак
Иран - Јемен 5:0 (3:0)

Уторак
Ирак - Вијетнам 3:2 (1:2)

ГРУПА Е

Уторак
Саудијска Арабија - Северна Кореја 4:0 (2:0)

Среда
17.00: Катар - Либан 

ГРУПА Ф

Среда
Јапан – Туркменистан 3:2 (0:1)
/Осако 56, 60, Доан 71 – Аманов 26, Атајев 79пен/

Узбекистан - Оман 1:1 (1:0)
/Ахмедов 34, Шомуродов 86 - Ал Гасани 72/

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар