Паспаљ о односу броја странаца и младих играча у АБА лиги

"Танка је граница", тврди чувени бивши југословенски кошаркаш.

Кошарка 11.01.2019 | 22:20
Паспаљ о односу броја странаца и младих играча у АБА лиги
У свом другом блогу за званични сајт АБА лиге, амбасадор лиге Жарко Паспаљ је причао о афирмацији младих играча у региону, али и кошарци уопште. 

Блог преносимо у целости...

"Честа тема у кошаркашком свету је однос домаћих играча и странаца. Те разговоре сам имао са скоро свима у у региону. Све је уочљивији недостатак играча који су довољно квалитетни да бисмо их видели у националном дресу било које земље. Ту постоји друга ствар коју тешко прихватам, али изгледа да је то битан део. Ти играчи више не сазревају са 17 или 18 година, већ свој максимум достижу тек касније, после двадесете године. Ако клуб јури резултат и у складу са тим саставља екипу, поставља се питање да ли треба да има стрпљења да чека младе играче или да евентуално попуњава тим са неколико странац. Али, питање је са колико странаца се прелази граница корисног за клуб. Када једном изгубиш континуитет стварања нечега тешко се вратиш. Имао сам тај разговор са многим људима. Мишљења нам се углавном поклапају, али питање је да ли неко има воље и жеље, уз све услове које имају тимови у раду са младим селекцијама, такође да ли они могу да истрпе велика очекивања када се јури резултатат. То је јако танка линија.

Али, то није питање за АБА лигу, већ за клубове. Мислим да сваки тим у својој организацији треба да има људе који ће да се баве младим играчима, да им се уз то обезбеде и материјално добри услови, што није мали посао. На крају крајева, југословенска кошарка никада не би била то што јесте, да се нису њоме бавили неки драги ентузијасти који су много волели кошарку, али опет са друге стране имали су све услове за свој добар живот и могли су да се посвете проналажењу талената, јер то је врло комплексан посао. На жалост, данас има јако мало таквих људи. Истина је и да су се клинци променили, али требало би да се ради са њима.

Опет се враћамо до тога да више не постоје квалитетни играчи са 17 или 18 година, колика год да је наша жеља. То се променило. У НБА се мноштво играча, да не би чекали да заврше колеџ са 22, узимају већ у првој години студија, са 19 година. Некако све је све то побркано и чудно, сведоци смо и овога и онога. Можда смо ми остали у времену да ако ниси играч са 18 или 19, онда ниси никада, али се надам да ће ме играчи демантовати и да ће ме уверити да то сазревање можда долази касније.

Када говоримо о играчима у АБА лиги, Драган Апић је после више од половине сезоне убедљиво најбољи по статистичким параметрима и ево већ два месеца је МВП. Гледао сам га против Цедевите. Тај момак је добар играч, показује своје квалитете и вероватно би људи релевантнији од мене могли да процене који је његов праг, докле он може да иде. Али, чак и у овом моменту јасно се вида да је он озбиљан играч. Не знам каква је ситуација са њим и какви су планови, али мислим да је спреман да иде на већу степеницу. А да јесте интересантан и да јесте добар, то нема дилеме.

Од играча који се још издвајају по статистици су двојица хрватских репрезентативаца, Лука Божић и Томислав Зубчић. Божић је играч коме је минутажа битна и очито је да он то користи на најбољи могући начин. Моји пријатељи из Хрватске ће да се сложе да је њихов највећи проблем репрезентација и да ће тек да имају проблем у следеће две године када неће бити присутни ни на једном великом тамичењу. Словенија такође. Нећу да улазим због чега и како. И они су жртве лоших одлука и свега што се дешавало и шта се дешава у кошарци уопште. Стоји негде на крају да квалитет, жељу и ентузијазам, када је кошарка у питању, носе успех у националном дресу. Сви кубуримо са младим играчима где осим приче морају да се ураде многе ствари свим нивоима.

АБА лига и на том пољу чини доста и то ме радије. АБА лиге јесте најквалитетније спортско такмичење у региону и да ње нема не би било квалитетне кошарке на овим просторима. То је сигурно. Такође, јунироски турнир, као и 2. АБА лига су направили велики искорак и омогућили још већи порстор за младе. Да се наметну, да покажу таленат и квалитет. Надам се и да хоће", написао је Паспаљ.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар