Ђакић у притвору због фотографије

Иван Ђакић, син посланика у хрватском парламенту, Јосипа Ђакића, који је на Фејсбуку, на дан православног Божића, објавио скандалозну фотографију усташе који у руци држи обрубљену главу Србина, провео је ноћ у притвору и очекује се да данас буде испитан у вировитичком тужилаштву.

Регион 09.01.2019 | 13:11
Ђакић у притвору због фотографије
Иако је Ђакић јуниор одмах избрисао ову фотографију са поруком, његов говор мржње и подстицање на насиље осудили су хрватска влада и владајућа ХДЗ, чији је био члан из које је, према неким медијима јуче по кратком поступку избачен, а према некима се наводно сам исписао.

Отац младића, Јосип Ђакић се у име сина извинио и рекао да га тако није васпитао.



Све ове осуде дошле су након што је лидер Самосталне демократске странке Срба у Хрватској, Милорад Пуповац, на ванредној конференцији за новинаре оценио да је пост Ивана Ђакића језиви говор мржње и позив на напад на Србе.

Пуповац је такође рекао да је таквих ситуација већ превише и да је изгубио свао повјерење у хрватско правосуђе јер ниједан случај до сада није адекватно санкционисан.

Поручио је и да ако надлежни нешто не предузму против поступка младог Ђакића, кривичну пријаву, најавио је, поднијеће српска заједница. 

Лидер СДСС-а је поручио и да је за ово кривично дјело предвиђена казна затвора од три године.

Загребачки Вечерњи лист пише данас да се чека да се у Хрватској донесе закон који би требало да омогући кажњавање недопуштених понашања на интернету, а Заштитница грађана је раније упозорила да четири пута мања Естонија има веб-полицајце, а да их Хрватска још нема.

На неправилан третман говора мржње у посљедњем извјештају упозорила и Заштитница грађана Лора Видовић, која је навела да је МУП у 2017. години забиљежио укупно 18 криичних дјела јавног постицања на насиље и мржњу, од којих је шест почињено на друштвеним мрежама, прије свега Фејсбуку.

Објаву младог Ђакића на Фејсбуку коментарисао је и предсједник Хрватског хелсиншког одбора Иван Звонимир Чичак, који је рекао:

“Ми смо као друштво изгубили све критеријуме пристојности, а ово је тек врх санте леда мржње. Док год се овакве ствари буду третирале као прекршај, а не као кривично дјело, то ће бити стимулација оваквог понашања”.

(Тањуг)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Неђо.9.1.2019

09.01.2019 12:33

Какав отац такав син,ништа мене није изненадило.99% хрвата настројено је усташтву.Што ти жив хрват мисли,исто ти мисли и унај мртви хрват.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре: Недјо

09.01.2019 13:27

Изгледа да и код тебе непада ивер даље од кладе , и тебе треба у притвор заједно са овим малим па да се исприцате .Ниста бољи ниси , Људски род припада цовјеку или не цовјеку ,вас двојица припадате овој другој структури .

Name

Ре

09.01.2019 12:35

Колико су ова дијеца задојена глупостима, да се то граници са болесцу. Млад момак умјесто да јури и зиви зивот пуним плуцима, он користи слике са одрубљеним главама. Мени то није јасно никако...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оља

09.01.2019 13:20

Није то глупост, нити било ста сто моземо назвати безазленим, недолицним. То је несто друго, несто веома озбиљно - то је, уствари, порука мрзњи, порука да траје, да се никада не гаси док год постоје Срби. То је цист фасизам. Ова слика би требало да обидје свијет, понајвисе онај "демократски" да виде сто су прије непуне три деценије превидјели. Ако ово кроз мјесец дана буде заборављено, као да се није ни десило, онда ста да мислимо, не само о хрватској власти која је, таква каква је, него и осталим Хрватима који нијецу да с идејом фасизма немају ниста.

Name

Ре Оља

09.01.2019 13:49

све је то мени кристално јасно али ми није јасно ста то треба дијеци да се они тиме баве и уплецу се у то...

Name

Ре

09.01.2019 12:35

Колико су ова дијеца задојена глупостима, да се то граници са болесцу. Млад момак умјесто да јури и зиви зивот пуним плуцима, он користи слике са одрубљеним главама. Мени то није јасно никако...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босна

09.01.2019 13:00

Хрвати су приглашени за најглупљи народ. Вицеви се причају сада на рачун Рвата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално

09.01.2019 13:08

Реално је да 99 % хрватске популације нсма Србима мисли што и тај задојени идиот. Сулудо је мислити да нам они.желе добро. Никада нам нису желели добро и никада неће. Част изузецима међу њима, али то је 1% популације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лала

09.01.2019 13:16

Дебилцина обична, мислио испасти фрајер а испао коњина

ОДГОВОРИТЕ
Name

сувисе

09.01.2019 13:41

Је мало хрвата, небитни су као нација, ако их моземо тако назвати

ОДГОВОРИТЕ