Трамп није увео ванредно стање

Амерички предсједник Доналд Трамп затражио је од Конгреса 5,7 милијарди долара ове године како би се изградио зид на граници са Мексиком, али није прогласио ванредно стање, које би могло да доведе до финансирања тог пројекта, мимо буџета, односно Конгреса.

Свијет 09.01.2019 | 08:10
Трамп није увео ванредно стање
Он је у телевизијском обраћању нацији рекао је да је на америчко-мексичкој граници све већа безбједносна криза, преноси Глас Америке.

"Током година, хиљаде Американаца су брутално убили они који илегално улазе у нашу земљу а још хиљаде живота ће бити изгубљено ако не реагујемо одмах. Ово је хуманитарна криза, криза срца и душе. Прошлог мјесеца, 20.000 дјеце је илегално уведено у САД, што је знатно повећање. Ту дјецу користе као пионе сурове банде и бескрупулозни кријумчари људима", рекао је Трамп.

Међутим, послије неколико дана током којих је наговјештавао да би могао да искористи своја предсједничка овлашћења да прогласи ванредно стање, као први корак да усмјери новац за зид без дозволе Конгреса, Трамп је дјеловао као да је спреман да, умјесто тога, настави да ради на проналажењу рјешења с Конгресом.

Током обраћања Трамп је рекао да је једини разлог што влада остаје затворена тај што демократе одбијају да финансирају обезбјеђивање границе.

"Свим грађанима поручујем - зовите Конгрес и реците им да коначно, послије оволиких деценија, обезбиједе нашу границу. То је избор између исправног и погрешног, правде и неправде. Питање је можемо ли да испунимо своју свету дужност према америчким грађанима којима служимо", рекао је Трамп.

Послије обраћања Трампа, нацији су се обратили лидери демократа у Конгресу.

Новоизабрана предсједавајућа Представничког дома Ненси Пелоси поручила је да "предсједник Трамп мора да престане да држи америчке грађане као таоце, престане да производи кризу" и да мора да поново отвори владу.

Она је додала да је предсједник изабрао страх а да демократе желе да се држе чињеница и додала да и демократе желе сигурну границу, али уз поштовање основних америчких вриједности, поручујуци да жене и дјеца имигранти на граници не представљају безјбедносну претњу већ - хуманитарни изазов.

Лидер мањине у Сенату Чак Шумер изјавио је да симбол Америке треба да буде Статуа слободе а не девет метара висок зид и додао да је предсједник Трамп затворио владу зато што није успио да убиједи Конгрес и амерички народ да сносе трошкове изградње "неефикасног и непотребног зида на граници".

"Ми не владамо тако што правимо сцене као дјеца", рекао је Шумер и додао да предсједник наноси штету милионима Американаца зато што му жеља није испуњена.

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар