Видео: Федерерова трагедија о којој се мало зна!

Роџер Федерер је вероватно најбољи тенисер свих времена, а један човек најзаслужнији је за оно што је постао – Питер Картер.

Тенис 10.01.2019 | 22:50
Видео: Федерерова трагедија о којој се мало зна!
Аустралијанац који није успео да се пробије као играч, обликовао је каријеру Швајцарца на њеном самом старту, те од нервозног и несигурног момка изблајхане косе направио непобедиву машину.

Федерер је током каријере освојио 18 Грен слемова и више од 90 турнира, а радну етику која га краси усадио му је управо картер. Направио је од њега менталну громаду.

Швајцарац није имао много тренера током каријере, били су ту Пол Анакон, Зеверин Лути и Штефан Едберг, а сада и Иван Љубичић. Међутим, нико није оставио тако дубок траг као Картер.

За бекхенд којем се годинама диви тениски свет заслужан је управо Картер. Он је у раним данима Роџерове каријере успео да наговори Швајцарца да уместо дворучног бекхенда заигра једноручни. Остало је историја.

Нажалост, њихова сарадња је прекинута на самом успону Федерера ка тениском Олимпу, саобраћајном несрећом која је дубоко потресла Федерера 2002. године.

На овогодишњем Аустралијан опену из свечане ложе Швајцарца је бодрио један старији пар, двоје аустралијских пензионера. Они нису били само навијачи који су дошли да уживају у Федереровим мајсторијама, него пар који има дугу историју односа са Швајцарцем. Они су родитељи Питера Картера.



"Питер Картер је највише утицао на технику мог тениса о којем људи толико причају. Годинама сам то усавршавао, али он је поставио темеље и зато сам толико срећан што су његови родитељи гледали како освајам титулу. То ми много значи. Нисам веровао да могу постати велики тенисер. Знате ли ко ме је уверио у то? Питер је тај који ми је отворио очи!", рекао је Федерер.

Међутим, њихова сарадња завршена је трагично. Картерова жена Силвија се дуго борила с опаком болешћу. Успела је да победи тумор и то је желела да прославити са својим супругом. Одлучили су се за романтично путовање, а у избору им је помогао Федерер. Препоручио је државу у којој је рођена његова мајка, Јужноафричку Републику.

Била је то 2002. година, недељу дана пре Федереровог 21. рођендана, а Картеровог 37. Пар је кренуо на путовање на сафари по националном парку у Јоханесбургу. Међутим, догодила се трагедија. Брачни пар је доживео саобраћајну несрећу након што је возач морао да скрене како би избегао судар с комбијем. Њихов Рејнџ Ровер је пробио ограду моста и пао у реку. Картер и возач су погинули.

Федерер је тужну вест сазнао током турнира у Торонту. Био је страшно погођен, поготово зато што им је он предложио дестинацију. Када су му рекли што се догодило, швајцарски тенисер је трчао по улицама Торонта плачући и вриштећи. Нико га није могао утешити. На првом следећем мечу Дејвис купа Роџер је носио мајицу с Картеровим именом на леђима.

На турниру у Канади је изгубио већ у првом колу, али је играо у дублу са вејном Фереиром, а иронија је била у томе што је он био Јужноафриканац. Швајцарац је носио црну траку како би одао почаст Картеру, а меч дублова играо је уплакан.

"Страшно. Толико много времена смо провели заједно, још откако сам био дечак. Био је тако смирен, а тако занимљив и духовит. Никад му нећу моћи захвалити на свему што ми је дао. Тек сад видим колико је тенис уствари неважан у животу", рекао је тада Федерер и отишао у Синсинати у којем је, емотивно истрошен, одмах изгубио од Љубичића.

Отказао је наступ у дубловима и следећи турнир и вратио се у Швајцарску на сахрану тренера и пријатеља.

"Била је то прва смрт једног блиског члана породице која је погодила Роџера. Био је неутешан, као и цела наша поротица. Међутим, то га је учинило психички јачим", открила је Роџерова мајка која је била врло блиска с Картером.

До краја сезоне Федерер се колико-толико опоравио од шока и успео је да освоји титулу у Бечу. Уплакан је подигао пехар високо према небу и поручио: "Пријатељу, ово је у твоју част."

Од тог трагичног догађаја, родитељи покојног Аустралијанца добијају позивнице за Роџерове мечеве на Аустралијан опену. Федерер им је омогућио најбоља места у авиону и на трибинама, смештени су у истом хотелу као легендарни Швајцарац, а добију и позивнице за његове забаве. И ове године гледали су како је Картеров ученик освојио рекордну, 18. Гренд слам титулу.

Њихов син који био толико важан за Федерерову каријеру и његову неуништивост, није дочекао његов први Грен слам трофеј који је освојио мање од годину дана након трагичног догађаја.

"Роџер је плакао на централном терену Вимблдона, а ми смо плакали у нашем дому. То је био и Питеров трофеј", присетио се Картеров отац.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар