Трамп деградирао представништво ЕУ

Сједињене Државе су изненада деградирале дипломатски статус представништва ЕУ у Вашингтону - а да притом нису званично информисале амбасадора ЕУ.

Свијет 08.01.2019 | 18:29
Трамп деградирао представништво ЕУ
Преговори о том питању се настављају, пише “Дојче веле”.

Још крајем прошле године, влада САД је деградирала дипломатски статус "Делегације Европске уније за САД" како то Вашингтон званично зове.

Тај корак није био најављен и значи да је ЕУ са становништа владе САД са државног нивоа деградирана на статус међународне организације. "Не знамо тачно зашто су то учинили, јер нису нас информисали", рекао је за ДW један представник ЕУ у Вашингтону: "Могу да потврдим да тај орак у Бриселу није позитивно прихваћен". 

У Бриселу кажу да су у току разговори са САД о томе. Још у децембру су, како кажу, о томе одржани разговори између САД и ЕУ. Представници ЕУ у Бриселу су потврдили да је актуелни амбасадор ЕУ Дејвид О'Саливен поново добио свој првобитни протоколарни ранг; тај дипломата је, међутим, само до фебруара на функцији. 

"Прозван је као последњи" 

Прошле године, делегација ЕУ је приметила да њен амбасадор у Вашингтону није позиван на одређене манифестације. Представници владе САД су потврдили дипломатама ЕУ да је О'Саливенов статус био деградиран, можда већ крајем октобра и почетком новембра. На дан сахране Џорџа Буша Старијег, 5. децембра 2018. године, у Вашингтону су дипломате одавале последњу почаст преминулом председнику. 

Дејвид О'Саливен при томе, кажу, није био прозван као до тада, хронолошки редом по годинама у служби, већ као последњи, рекао је један службеник ЕУ. О'Саливен је у таквим приликама увек био међу првих 20 до 30 позваних од више од 150 амбасадора акредитованих у Вашингтону. Он је од 2014. амбасадор ЕУ. 

"То има политичку позадину"

Посматрачи не искључују политичке мотиве. Један дипломата из једне државе ЕУ, критичан је према овом потезу.

"То дефинитивно није питање протокола, већ је јасно да има политичку позадину", каже, и додаје да већина држава-чланица дели то мишљење. Дипломатско деградирање делегације ЕУ у Вашингтону као да је у складу са антиевропским ставом Трампове владе. За време предизборне кампање, Трамп је био приљежна присталица "Брегзита". И као председник Трамп је више пута нападао ЕУ када је реч о темама као што су одбрана или трговина. У једном говору о спољнополитичким принципима, почетком децембра у Бриселу, министар спољних послова Мајк Помпео је похвалио самозваног националисту Трампа и позвао земље-чланице ЕУ да нагласе свој национални суверенитет у односу према централи у Бриселу.

(Дојче Веле)

Коментари / 0

Оставите коментар