Чанак: Завршен рат, али нема живота

"Ја сам дубоко увјерен да ови простори никада нису доживјели катарзу проласка кроз суочавање са стварношћу. И управо због тога дубоко вјерујем да је у БиХ рат прекинут Дејтонским споразумом, али није и завршен, јер завршетак рата би значио почетак мира. А мир никад није дошао. Престало је убијање, али није почео живот. И то је све муњевитом брзином стајања у мјесту, обзиром да никако да се договоримо о чему се, заиста, радило, и шта се ту стварно догађа", казао је у интервју порталу предсједник ЛСВ Ненад Чанак.

Босна и Херцеговина 08.01.2019 | 15:39
Чанак: Завршен рат, али нема живота
Он каже да је потпуно сулуда ситуацију да сада нико не може са великом прецизношћу да каже постоји ли БиХ као држава или не постоји.

"Јер човјек као што је Милорад Додик, који је једна трећина Предсједништва те државе, тврди да је он ту само на радном мјесту и да је он отприлике Србин који се ту случајно нашао. То су глупости! То је једноставно којешта". рекао је он.

Чанак сматра да он не би могао тако да наступа, а да нема врло чврсту залеђину, а та залеђина је, по њему, у Москви.

"Како то да се Владимир Путин тако често среће са неким ко је до јуче био предсједник само једног ентитета у једној, а не највећој држави на Балкану? Не видим другу логику, осим ако Русија нема своје интересе. Легитимно је да Русија има своје интересе. Али није легитимно да људи који живе у некој земљи, рећи ћу тачно, издају своју сопствену земљу због приватних интереса, а за рачун руске државе! То је, најблаже речено, нечасно", рекао је Чанак.

То све причам, каже, због тога што то грчевито држање за власт у РС говори да је то шема по којој је цинично названа организација Савез независних социјалдемократа. 

"Како може да социјалдемократија, чији сам ја представник, да се заснива на нечему што је дубоко националистичко, клерикално и у крајњој линији антицивилизацијски?!

Коментаришући дешавања у Бањалуци, он каже да неће да улази у саме протесте, јер то смисла нема.

"Људима је убијен син, а ти покушаваш да од тога добијеш политички поен, с ове или оне стране. Страшно је што не може да се дође до истине шта се десило са с тим младићем, ма каква истина била. Али је још страшније да умјесто да то буде кугла која ће порушити све те фигуре које су се инсталирале послије ужасних ратова и катастрофа кроз које је прошла цијела БиХ, па и регион, умјесто тога ви добијете да су то неки непријатељи...", казао је Чанак, наглашавајући да је то ужасно.

"Зато што таквим приступом ће се само довести до тога да колико сутра се то претворити у отворену револуцију у којој нећете имати, нажалост, демократску страну, већ зло и горе. Борба за то ко ће да буде корумпиран, а не да се истријеби корупција. Борба за то ко ће да буде владар живота и смрти, а не да ли уопште слободним људима смије да се намеће као такав владар. Када сам видио снимке како специјалац гура жену с малим дјететом, јасно је да такав режим мора да падне у најстрашнијој крви, јер ту другог пута нема!", казао је Чанак у интервјуу, који су пренијели и београдски медији.

БН ТВ

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

РЕ

08.01.2019 14:43

РУДОЊУ ИЗ ЛАКТАША ПИТАЈТЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роки

09.01.2019 11:19

Тај твој кога називас " Рудоња " је добио вецину гласова Срба, а коју би требао и ти магарце да постујес, какав год да је.

Name

Неђо.9.1.2019

09.01.2019 12:20

Роки--Чанак је ђубре као,Тадић,Шутановац,Ђилас и да ненабрајам више.Чанак би продо Србију самао да има фотељу за себе.

Name

ДрН

08.01.2019 14:51

Друзе Цанак, све то тацно сто казес. Али, није проблем само у МИлету. Ми као народ смо јос гори. Погледај нам опозиције, која нема ни једног одраслог цовјека. Не зато сто таквих нема, него сто такве не подрзавамо. Озбиљан цовјек би рекао, одумиромо, здраде остају празне, болнице вец немају радну снагу, пропадамо и постајемо само будзетска неразвијена покрајина. Исто је у Федерацији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Залосно

08.01.2019 14:56

Е ми то видимо и знамо.Видимо и ста је Путинов и Додиков интерес.Нисмо глупи.Ми смо благо рецено обесправљени..угњетавани како ко на власти све висе и горе...Ова диктатура је досегла врхунац...ми сад само да тразимо азил у другим дрзавама од овог терора од власти ..овдје људи ни буквално зивота нема...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вирус

08.01.2019 17:32

Да је рудоња Путинов цовек неби он добио од ММФа кредит.

Name

Ме

08.01.2019 15:06

То он мисли да нема висе ратова,. Цекајте да гране прољеце

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

08.01.2019 15:16

За ме, ја како знам тако се огласава домаца зивотиња , коза . Сваста нам је на плецима , дај бар да имамо мало висе мудрости од домацих зивотиња ! Питање за тебе ко мислис да це ти ици у тај рат , кад видис како су ти борци просли и њихова права и ко се обогатио и како , мени не пада на памет ратовати НИ ЗА ЦИЈЕ ИНТЕРЕСЕ доста је било

Name

Ре србо

08.01.2019 15:55

Е мој србо мало њих у рат иде својом вољом,не дај бозе да поцне увијек се надје нацин да се људи отјерају у рат,само се треба молити богу да га не буде

Name

реално

08.01.2019 18:34

Код нас је на снази зивотињски поредак. Ван људских норми.

Name

Невен

08.01.2019 15:07

А одакле да почнемо са катарзом? Мени се некако чини да би требали почети од турских и муслиманских зулума, па преко аустријских злочина до НДХ... ево кад се они истресу за вијекове мучења ја поптисујем шта год треба...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наслага

08.01.2019 15:13

Даyтон је заврсио рат... али и зивот овдје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Четничка Бања Лука

08.01.2019 15:18

Дувај га смраду дебели. Живјела Република Српска ! Крепајте душмани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.01.2019 15:52

о томе Цанак и прица. Ти се називас цетником а подрзавас комунисту, социјалдемократу. То везе једно са другим нема али такав је нас народ, глуп да глупљи не мозе бити.

Name

брле

09.01.2019 11:22

И овог Цанка су неки тамо Срби изабрали, како, сто, ни они сами не знају.

Name

ре Невен

08.01.2019 15:24

Е и тебе Додик ухљебио...пусти вијекове о њима прицају профитери којима рат био брат.Овај зулум Србина над Србима издрзати се не мозе ..постен народ не...у сваком рату имам страдалих предака .за ста?За овај зулум...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.01.2019 12:10

Е мој пријатељу никада нећеш разумјети,да је држава И то национална држава на првом мјесту. Пусти ти те празне прице оф грађанским државама И бла бла. Нема од тога ништа т.ј. од тога има нешта тек кад се формира национална држава. Дакле БиХ се мора, једноставно МОРА распасти, да би се на томе простору формирале националне државе, значи И држава Република Српска. Тек после формирања те државе моћи ћемо да се окренемо демократији, владавини права итд. Док тога нема, увијек ће бити мјеста за глођање костију И грађење политичкога успјеха на наионалној угуржености исл. Све еврпоске државе су тако формиране, прво националан држава па тек онда демократија. Тако то иде и никако другачије. Тек тада ћемо престати и да се међусобно мрзимо.

Name

Мркела

08.01.2019 16:02

Чанак зна шта говори јер, у односу на друге политичаре, на ствари гледа реално. Нажалост, људи као што су Чанак, многи не схватају или неће да схватају озбиљно иако и само знају да је истина оно што Чанак говори. Зато нам је тако како нам је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аустрија

08.01.2019 18:10

Дали се нарид пито и да није било велики гована неби рата ни било погледај царе водство снсд-а светије јасно онда сда па хдз па комсица то треба ба голи оток ЈЕДАН ЈЕДИНИ ПОЛИТИЦАР ЈЕ ИВАНИЦ

ОДГОВОРИТЕ
Name

@202

08.01.2019 20:34

100% у праву човјек. РС је средина у којој царују безвриједни из које вриједни одлазе. Институције су дубоко криминализоване. Опозиција је друга страна зла. Људи су гинули због олоша.

ОДГОВОРИТЕ
Name

закон

09.01.2019 01:23

Назалост ни убијање није престало!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роки

09.01.2019 11:16

Зар нису глупости сто су тебе питали да ти казес соје мисљење. Т и не завредјујес као појава, а камоли политицар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бр 1

09.01.2019 12:03

Чанак,помози себи....

ОДГОВОРИТЕ