Ухапшен један од најтраженијих

Немачки "Шпигл" објавио је да је ухапшени 20-годишњак, осумњичен за једну од највећих крађа података у историји Немачке, признао кривицу, преноси Ројтерс.

Свијет 08.01.2019 | 15:08
Ухапшен један од најтраженијих
Наводи се да је БКА објавила да је претражен стан осумњиченог 20-годишњака из покрајине Хесен у средишњем делу Немачке. Није саоштено више детаља, али је за касније током дана планирана конференција за медије. 

АП подсећа да је овим цурењем података било захваћено скоро 1.000 људи и да се у већини случајева оно сводило на објављивање основних информација о томе како успоставити контакт с тим људима, али да је у око 60 случајева процурило више личних података. 

Агенција наводи да су изгледа објављени подаци посланика свих странака у Бундестагу, осим оних из ултрадесничарске Алтернативе за Немачку (АфД). 

"Дојче веле" (ДW) наводи да међу скоро 1.000 погођених нападом има познатих глумаца, попут Тила Швајгера, али и подоста политичара: ту је немачки председник Франк-Валтер Штајнмајер, канцеларка Ангела Меркел, нова председница Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) Анегрет Крамп-Каренбауер и шефица Социјалдемократске партије Немачке (СПД) Андреа Налес. 

Према оцени ДW, ново у овом случају и није толико да су хакерским нападом погођене познате личности, већ како су оне погођене. Овај пут се није радило о њиховој функцији. 

"До сада смо у случајевима крађе података и сајбершпијунаже у Немачкој имали посла са подацима савезног парламента или савезне владе. Али тада нису цурили приватни подаци тих личности", објашњава за ДW Свен Херпинг, шеф пројекта безбедносне политике фондације Нова одговорност, која се бави технологијом и дигитализацијом у сфери политике и друштва. 

Наводи се да овог пута, наиме, нису процурили подаци са званичних адреса електронске поште или мобилних телефона, већ су проваљене приватне електронске адресе, објављена је приватна преписка са породицом и приватне фотографије. 

ДW наводи да се у начелу може рећи да овај пут циљ хакера нису биле функције неких особа, већ оне саме - укључујући и њихово приватно окружење.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар